What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Ανακαλύπτοντας (ξανά) τα listings

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
Ο Commodore 64 για μένα δεν σήμαινε απλά παιχνίδια. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ένας άγνωστος τόπος που με προσκαλούσε να τον εξερευνήσω, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες του μέσα από τα πρώτα listings που βρίσκαμε απλόχερα στα περιοδικά και στα ειδικά βιβλία της εποχής. Εκτός από τους τόννους περιοδικών (που δυστυχώς δεν διασώθηκαν) είχα την ευκαιρία να ξεφυλλίσω 2-3 θαυμάσια βιβλία που είχα προμηθευτεί και να πειραματιστώ με πρακτικά παραδείγματα από τα listings που φιλοξενούσαν.
Είπαμε, ήταν σαν ένα κάλεσμα που με τίποτα δεν ήθελα να παραμερίσω ως φωνή βοώντος, ένα κάλεσμα που πυροδοτούσε την περιέργεια του, μαθητή τότε, Γιώργου και τον έκανε να φαντάζεται ακόμη και τα πιο τρελά σενάρια επιστημονικής φαντασίας να λαμβάνουν σάρκα και οστά στην ασπρόμαυρη 12άρα τηλεόραση, που συνόδευε τον απαραίτητο εξοπλισμό του: C64 breadbin και tape recorder για αρχή, με ολίγον 1541 floppy και final cartridge για συνέχεια.

Να μην τα πολυλογώ, χθες άρχισα να σκαλίζω κάποιες δισκέτες που είχα προλάβει να σώσω ως d64 εικονικά αρχεία. Μέσα φιλοξενούσαν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς...από σπασμένα παιχνίδια με την υπογραφή μεγάλων και τρανών, μέχρι κομμάτια κώδικα (BASIC listings) που είχα πληκτρολογήσει από ότι μπορούσα να βρω, εικόνες ART Studio που είχα σκαρώσει προσωπικά, παρουσιάσεις από το Print Shop, εργασίες για το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας (late '80s)...Είπαμε: Ότι μπορεί να φανταστεί κανείς! :)

Ας πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά, ξεκινώντας με 3-4 πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα σε BASIC, προερχόμενα όλα από τα εξαιρετικά βιβλία:
"Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον Commodore 64...και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε, Spencer - Bateson " και "Δουλέψτε με τον Commodore 64, David Lawrence", τα οποία και επιμελήθηκε σε εργασία ψηφιοποίησης, ο nkary. Θα τα βρείτε διαθέσιμα για κατέβασμα τόσο εδώ, όσο και στο site του Νίκου.Σηκώνουμε μανίκια λοιπόν και ξεκινάμε με πρώτο έναν απλό text editor - πρωτόγονο επεξεργαστή κειμένου, εξ'ολοκλήρου γραμμένο σε BASIC (όπως και τα υπόλοιπα που θα παραθέσω κατά σειρά, σε αυτό εδώ το μικρό και νοσταλγικό νηματάκι)


(1) Texted for C64

Το πρόγραμμα ξεκινώντας, μας απευθύνει την απλή ερώτηση, αν επιθυμούμε Ελληνικούς ή Λατινικούς (Αγγλικούς) χαρακτήρες

18737

Σε περίπτωση που επιλέξουμε Ελληνικά, δεν μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή μέσα στο κείμενο μας σε Αγγλικά και το αντίστροφο (πλην από κάποιους "ειδικούς" χαρακτήρες που δεν αντικαθίστανται από άλλους.

18738

Φορτώνοντας τα DATAs των νέων χαρακτήρων...

Η οθόνη λειτουργιών σε άπταιστα Ελληνικά ;)

18739

Αρχίζοντας την πληκτρολόγηση του κειμένου μας

18740

Επισυνάπτω το πρόγραμμα (.prg) για να κάνετε τις δικές σας δοκιμές (!) και συνεχίζω με την...ώρα
(...επίκαιρο θέμα αφού το 'χει η σημερινή ημέρα :) )
 

Attachments

 • Texted_c64_BASIC.zip
  3.2 KB · Views: 7

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
(2) Clock

Πρόκειται για μια απλή ρουτίνα που σχεδιάζει ένα απλούστατο, ψηφιακό ρολόι στο επάνω και αριστερό άκρο της οθόνης μας.
Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι μας ακολουθεί διακριτικά, δείχνοντας μας τον χρόνο, χρήσιμο κατά την πληκτρολόγηση ας πούμε, ενός προγράμματος BASIC. Με SYS 64738 (reset) το εξαφανίζουμε δια παντός

18742

Έχουμε ρυθμίσει ώρα -λεπτά - δευτερόλεπτα. Τρέχουμε κάποιο πρόγραμμα BASIC (ή πληκτρολογούμε)

18743

Σταθερή αξία, πάνω και αριστερά :) ...Multitasking σε C64! Yeah, baby :love:

Εδώ το συνημμένο για δοκιμές :emoji_point_down:
 

Attachments

 • clock_c64_BASIC.zip
  738 bytes · Views: 4

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
(3) Στατιστική - Τρισδιάστατα ραβδογράμματα

18745

Γνώριμη η παραπάνω εικόνα, την θυμάστε;
Φιλοξενούνταν στο εξωτερικό κουτί κάποιων συσκευασιών του C64 αλλά και σε έντυπες διαφημίσεις της εποχής, αναδεικνύοντας τις επαγγελματικές δυνατότητες του Commodore 64.

Λοιπόν, εδώ σας έχω το πρόγραμμα, που είχα καθίσει και είχα πληκτρολογήσει σε BASIC, δαπανώντας αρκετές ώρες τότε, λόγω της πολυπλοκότητας και του μακροσκελούς listing. Σαν χθες, μου ήρθε στο μυαλό η νοσταλγική ανάμνηση...Πόσες φορές είχα κάνει λάθος τα PETSCII και μου έβγαζε αλαμπουρνέζικα ραβδογράμματα...Χα!Χα!Χα! Ας είναι...

Ξεκινάμε με τον ορισμό των τιμών του άξονα X, το πλήθος των ράβδων, τον αριθμό των σειρών κλπ κλπ...

18746

18747

18748

Μετά την εισαγωγή των δεδομένων μας, το πρόγραμμα μας ανταμείβει με ένα εξαιρετικό -PETSCII- τρισδιάστατο ραβδόγραμμα, αυτό που σας παρέθεσα πρώτο - πρώτο ως teaserάκι! ;)

Φυσικά επισυνάπτω το πρόγραμμα, αλλά να ξέρετε ότι αν αποπειραθείτε να δώσετε την εντολή "list" θα απογοητευθείτε. Χρησιμοποιεί το γνωστό "κλείδωμα" BASIC που έχουμε αναλύσει σε άλλο post.
 

Attachments

 • 3D_Stat_Graph_C64.zip
  1.3 KB · Views: 6

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
(4) Δισδιάστατες και Τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων

Αυτό είναι το αγαπημένο μου!

Ακόμη ένα τεράστιο listing που έχω την εντύπωση ότι φιλοξενούνταν στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, κάτι ως κορωνίδα όλων των προγραμμάτων ή ως επιβράβευση του χρήστη που βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με όλα τα υπόλοιπα και περιμένει καρτερικά το δώρο του. Πραγματικά, για δώρο επιβράβευσης πρόκειται.

Εδώ έχουμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε τον υπολογιστή μας σε σχεδιαστικό εργαλείο και μάλιστα σε περιβάλλον hires, ώστε να μας δώσει την απεικόνιση οποιασδήποτε συνάρτησης θελήσουμε, σε καρτεσιανό σύστημα δυο συντεταγμένων, να την μετατρέψει σε polar coordinates αλλά -κρατηθείτε τώρα- και σε 3D! Στα παρακάτω στιγμιότυπα, ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω την εξ ορισμού συνάρτηση του προγράμματος, την οποία μπορούμε να αλλάξουμε στην γραμμή 100.

Σε αυτό το πρόγραμμα έβαλα κι εγώ λίγο το χεράκι μου, αφού του ενσωμάτωσα (ως πρώτο μέρος) ένα δικό μου intro, επίσης σε προγραμματισμό BASIC - σχεδιασμένο με ψηφίδες PETSCII - με στόχο να εισαγάγει τον χρήστη στο κυρίως "πιάτο", αναλαμβάνοντας ακόμα χρέη loader μετά το πάτημα του πλήκτρου "I". "Αμ, πως; Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;:speechless::lol:"

Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά και λίγο πιο αναλυτικά:

18750

Καλό έτσι; Έχει πολύ μπλα - μπλα και κωλύομαι να βάλω κι άλλες screenies ;)

18751

Με το πάτημα του "I" φορτώνει και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, ανοίγει το κυρίως τμήμα

18752

18753

Σε περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε την συνάρτηση, μας εμφανίζει την γραμμή 100 που εκεί -ξαναγράφοντας την- μπορούμε να ορίσουμε την δική μας επιλογή. Μετά πρέπει να κάνουμε save και να τρέξουμε το πρόγραμμα από την αρχή. Όχι η πλέον φιλική αντιμετώπιση αλλά τα χρόνια εκείνα, οι υπολογιστές ήταν φτιαγμένοι για σκληροτράχηλους χρήστες! ninja: Χα!Χα!Χα! :p

Graphics_6.png

Συνεχίζουμε με τις παραμέτρους μας που αφορούν την σχεδίαση επί της οθόνης, των αξόνων Χ και Y (Πρώτη μας επιλογή, για δισδιάστατη απεικόνιση σε καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων)

18755

Η ανταμοιβή μας...

18756

Σε ότι αφορά την δεύτερη επιλογή του προγράμματος (Polar coordinates) της ίδιας συνάρτησης...

18757

Ενώ οι παραπάνω γραφικές παραστάσεις εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο ταχύτατα, τα πράγματα αλλάζουν άρδην όταν μιλάμε σε real time 3D απεικόνιση. Ευτυχώς που πλέον υπάρχει ο VICE 3.2 που με την λειτουργία warp, επιταχύνει τις διαδικασίες δραματικά. Μην φανταστείτε όμως χρόνους dt. Ακόμα και με αυτό το (cheating) mode, θα μας πάρει γύρω στη μισή ωρίτσα μέχρι να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη σχεδίαση (!)

Τέλειο burn in test για τους δύστυχους τους C64 έτσι; Ακόμη και benchmark test θα το βάφτιζα, προς χρήση από επίδοξους, μελλοντικούς σχεδιαστές κάποιου επιταχυντή (βλ. super cpu - Αν βρεθεί κάποιος δηλώνω φανατικά παρόν ως beta tester! Χα!Χα!Χα!)

Περνώντας λοιπόν η γραφική μας παράσταση από αρκετά ενδιάμεσα στάδια, εμείς θαυμάζουμε την από pixel to pixel προσπάθεια του C64 να υπολογίσει και να σχεδιάσει σε hi res λειτουργία.

18758

Η τελική λύση (!) - απεικόνιση:

18759

Πανέμορφο, δεν βρίσκετε; :love:

(Συνεχίζεται...)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
(5) HEX to DEC μετατροπέας αρίθμησης

Τελευταίο άφησα τούτο εδώ τον χρήσιμο μετατροπέα από hex σε dec σύστημα. Δεν έχω να γράψω πολλά σχόλια. Η λειτουργία είναι απλή και προφανής. Και αυτός φυσικά πληκτρολογημένος από αντίστοιχο listing των βιβλίων, όλα σε BASIC

18761

18762

Εδώ το πρόγραμμα: :emoji_point_down:
 

Attachments

 • hex to dec_C64.zip
  475 bytes · Views: 5

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
Το ψάξιμο στις παλιές δισκέτες μου θα συνεχιστεί και ακόμη περισσότερες θα είναι και οι εκπλήξεις που θα συνοδεύουν τα ευρήματα...

...Stay tuned ;)
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,011
Γιώργο, συγχαρητήρια για το ψάξιμο στις δισκέτες και τη δημιουργία του παρόντος. Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες! :thumbup:

Ήταν πράγματι μοναδική η μαγεία της πληκτρολόγησης των listings, όπου μέσα από δεκάδες ώρες περάσματος των data στον υπολογιστή συνήθως διαπίστωνες ότι το περίφημο, πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ή δεν λειτουργούσε, ή ήταν μάπα! Αλλά με όλη αυτή την ιστορία κάτι μάθαινες και ο ίδιος, κάτι πείραζες μετά στο listing για να το κάνεις λίγο δικό σου, και, ρε γαμώτο, πώς να το πω, "γέμιζες". Ενασχόληση, δημιουργικότητα, είναι τελικά κάποια συναισθήματα και κάποιες εμπειρίες που τις έχουμε μονάχα εμείς που προλάβαμε την χρυσή εποχή των 8μπιτων, και που αδυνατούμε να εξηγήσουμε επαρκώς στους μεταγενέστερους το γιατί η εμπειρία ενός ταπεινού ZX Spectrum μπορούσε να σε γεμίσει περισσότερο από αυτήν της... υπερηχητικής Amiga! Άντε τώρα να καταλάβει κάποιος που διάβαζε το One, με δεκάδες reviews και πανέμορφα χρωματιστά screenshots, τι βρήκαμε όλοι εμείς στο 1ο τεύχος του Pixel που είχε 300 σελίδες μονάχα listings! :D

Γι' αυτό το πιστεύω ακράδαντα πως όσοι ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τους home computers από τα 16μπιτα, αν και μιλάμε για διαφορά 2-8 ετών το πολύ, έχουν εντελώς άλλη οπτική του θέματος του retro computing από τους... κωλοπετσωμένους 8μπιτους. Οι τελευταίοι είχαν δουλέψει τους υπολογιστές τους ως υπολογιστές, ενώ οι προηγούμενοι μονάχα ως κονσόλες. Και φυσικά εννοείται ότι αναφέρομαι στην πλειοψηφία, υπήρχαν εξαιρέσεις και στις 2 εποχές...
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Και να συμπληρώσω τον Πάνο θυμίζοντας σε ολους μας ότι η εμπειρία και η μαγεία της πληκτρολόγησης ήταν άμεσα συνυφασμένη με το... πληκτρολόγιο που σε ενδιαφέρει!
Άλλο να γράφεις στον 48K, άλλο στον 48+, άλλο στον Amstrad, άλλο στον C64 και πάει λέγοντας! Όταν τελείωνες ένα listing μπορούσες να αισθανθείς από power user έως ήρωας, ανάλογα με το που πληκτρολόγησες!

By the way, σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα ότι το πληκτρολόγιο του BBC είναι εξαιρετικότατο, θα το έλεγα από τα κορυφαία των home micros. Αλλά με τα λεφτά που κόστιζε τότε, πως να το ξέρω;
 

Scorpio_Gr

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Jul 31, 2017
Messages
356
θα πάρουν φωτιά τα πληκτρολόγια λέμε.....!!!!
Να είσαι καλά Γιώργο!!!!!!!
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
Ωραίος ο geo!
Είναι λες και γυρίσαμε στα 80's.
Μου αρέσει και το high resolution του commodore,
Τα δε ραβδογράμματα, επαγγελματικά, ή έχουμε personal computer, ή δεν έχουμε!
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
By the way, σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα ότι το πληκτρολόγιο του BBC είναι εξαιρετικότατο, θα το έλεγα από τα κορυφαία των home micros. Αλλά με τα λεφτά που κόστιζε τότε, πως να το ξέρω;

Είχα (και έχω) ως απωθημένο τον Master 128.
Τώρα, και με αυτό που είπες για το πληκτρολόγειο...με πέθανες! :cry:
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Είχα (και έχω) ως απωθημένο τον Master 128.
Τώρα, και με αυτό που είπες για το πληκτρολόγειο...με πέθανες! :cry:
Έχει πέσει στα χέρια μου ένας Master 128 περιποιημένος από τα χεράκια του Bas, άλλο να σου λέω και άλλο να το δουλεύεις!
Πραγματικά, κάθε δευτερόλεπτο μαζί του αποδεικνύει ότι δεν ήταν τυχαία το κορυφαίο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Ευρώπη!
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
Έχει πέσει στα χέρια μου ένας Master 128 περιποιημένος από τα χεράκια του Bas, άλλο να σου λέω και άλλο να το δουλεύεις!
Πραγματικά, κάθε δευτερόλεπτο μαζί του αποδεικνύει ότι δεν ήταν τυχαία το κορυφαίο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Ευρώπη!
Ντούπ!!! (λιποθυμία)
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Ντούπ!!! (λιποθυμία)
Έλα, δεν θέλω τέτοια!
Συνοδοιπόροι είμαστε σε αυτό το χόμπι. Αν θέλεις να το εξερευνήσεις, το μηχάνημα είναι στη διάθεσή σου... Αρκεί να μου το προσέχεις!
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,011
Έχει πέσει στα χέρια μου ένας Master 128 περιποιημένος από τα χεράκια του Bas, άλλο να σου λέω και άλλο να το δουλεύεις!
Πραγματικά, κάθε δευτερόλεπτο μαζί του αποδεικνύει ότι δεν ήταν τυχαία το κορυφαίο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Ευρώπη!
Εντάξει, εντελώς off-topic, αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω: λοιπόν, αν πάρουμε τον BBC Micro ως αυτό που βασικά ήταν, δηλαδή ο υπολογιστής-αντικείμενο μαθημάτων BASIC & πληροφορικής στην τηλεόραση και στα σχολεία, το 90% (και βάλε) των όσων προσφέρει τα κάνει και ο Electron. Οπότε οι εκατοντάδες λίρες παραπάνω που κόστιζαν ο BBC Micro, o Plus, o Master και όλα αυτά που κυκλοφόρησε η Acorn πριν τον Αρχιμήδη, ήταν τσάμπα πεταμένα λεφτά από την πλευρά του αγοραστή. Προσωπικά θεωρώ απίθανο κάποιος να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κάτι που κάνει ο Master 128 αλλά δεν μπορεί να το κάνει ο φθηνότερος, βολικότερος και απείρως κομψότερος Electron...
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Εγώ μίλησα για εκπαιδευτικό εργαλείο!
Ο electron ήρθε (όπως ήρθε τέλος πάντων) αργότερα, όταν όλα πια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία που τότε ήταν και η πρωτεύουσα του computing στην Ευρώπη είχαν εξοπλιστεί με BBC σε διάφορες εκδόσεις.
Και, όχι, ο electron δεν μπορεί να κάνει όσα μπορεί ένας BBC όσον αφορά την ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού, τις roms, τα filesystems, λειτουργικά συστήματα, συνεπεξεργαστές κλπ.
Για το κόστος με βρίσκεις σύμφωνο, αλλά μόνο από τη σκοπιά του χρήστη. Τον οποίο στον κάτω κάτω δεν μπορείς να τον εμποδίσεις να ξοδέψει παραπάνω φράγκα αν τα έχει και θέλει να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κράτος, σωστά ξόδεψε χρήματα στο κορυφαίο εκπαιδευτικό μηχάνημα της εποχής αφού μπορούσε να τα δώσει, και άλλωστε μέσω του BBC επί της ουσίας όρισε και τις προδιαγραφές του. Τι να έβαζε δηλαδή στα σχολεία, τους Spectrum; Η συνέχεια της ιστορίας της πληροφορικής μάλλον δικαίωσε τη Μεγάλη Βρετανία, έτσι δεν είναι;
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,011
Εγώ μίλησα για εκπαιδευτικό εργαλείο!
Ο electron ήρθε (όπως ήρθε τέλος πάντων) αργότερα, όταν όλα πια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία που τότε ήταν και η πρωτεύουσα του computing στην Ευρώπη είχαν εξοπλιστεί με BBC σε διάφορες εκδόσεις.
Και, όχι, ο electron δεν μπορεί να κάνει όσα μπορεί ένας BBC όσον αφορά την ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού, τις roms, τα filesystems, λειτουργικά συστήματα, συνεπεξεργαστές κλπ.
Για το κόστος με βρίσκεις σύμφωνο, αλλά μόνο από τη σκοπιά του χρήστη. Τον οποίο στον κάτω κάτω δεν μπορείς να τον εμποδίσεις να ξοδέψει παραπάνω φράγκα αν τα έχει και θέλει να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κράτος, σωστά ξόδεψε χρήματα στο κορυφαίο εκπαιδευτικό μηχάνημα της εποχής αφού μπορούσε να τα δώσει, και άλλωστε μέσω του BBC επί της ουσίας όρισε και τις προδιαγραφές του. Τι να έβαζε δηλαδή στα σχολεία, τους Spectrum; Η συνέχεια της ιστορίας της πληροφορικής μάλλον δικαίωσε τη Μεγάλη Βρετανία, έτσι δεν είναι;
Στην πραγματικότητα, όταν κυκλοφόρησε ο Electron δεν είχαν εξοπλιστεί όλα τα σχολεία με υπολογιστές, αλλά και ούτε ήταν υποχρεωτικό να εξοπλιστούν με BBC Micros. Απλά, ήταν η λογική επιλογή καθώς α) ήδη οι συγκεκριμένοι υπολογιστές είχαν γίνει γνωστοί από το The Computer Programme του BBC2 και β) πλήρωνε το κράτος, οπότε ποιος θα σκεφτόταν να κάνει οικονομίες; :oops:

Επίσης, νομίζω ότι δεν πρόσεξες τι έγραψα: λέω "αν πάρουμε τον BBC Micro ως αυτό που βασικά ήταν, δηλαδή ο υπολογιστής-αντικείμενο μαθημάτων BASIC & πληροφορικής στην τηλεόραση και στα σχολεία, το 90% (και βάλε) των όσων προσφέρει τα κάνει και ο Electron". Τα όσα αναφέρεις για συνεπεξεργαστές, ROMs, filesystems κλπ ήταν εκτός του φάσματος της ύλης που διδασκόταν στην πλειοψηφία των σχολείων. Σε αυτά που είχαν σημασία, ο Electron είχε την ίδια BASIC, την ίδια RAM και τα ίδια graphics modes με τον BBC, οπότε και γενικώς μπορούσε να τρέξει το ίδιο software με μικρές ή και καθόλου αλλαγές, αναλόγως την περίπτωση. Σε ό,τι έχει να κάνει με την BASIC, ήταν ακριβώς η ίδια, οπότε η ύλη του The Computer Programme μπορούσε να διδαχθεί εντελώς απαράλλαχτη με με έναν Electron ως εκπαιδευτικό εργαλείο/βοήθημα.

Γενικώς προσέχω να είμαι ακριβής σε όσα γράφω, και ως εκ τούτου μια προσεκτική ανάγνωση στο προηγούμενο post μου δεν πρόκειται να οδηγήσει κανέναν στο συμπέρασμα ότι πρότεινα οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα (πόσο μάλλον τον Spectrum) για τα σχολεία της Αγγλίας. Απλά τόνισα ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ένας BBC Micro - και πολύ περισσότερο οι (δικαίως) εμπορικά αποτυχημένοι διάδοχοί του - δεν είχε να προσφέρει στον μέσο χρήστη περισσότερα από τον μικρό αδερφό του. Σκέψου μόνο ότι ο Electron ήταν πολύ περισσότερο συμβατός με τον BBC model B απ' ότι ο - επίσης ακριβός - BBC model A που λόγω μικρής RAM δεν μπορούσε να υποστηρίξει ούτε καν όλα τα graphics modes του model B! o_O

Για να έχουμε μια ακριβή εικόνα, ο BBC Model B άρχισε να διατίθεται σε επαρκείς ποσότητες στην αγορά τους πρώτους μήνες του 1982, στην τιμή των 399 λιρών. Ο Electron κυκλοφόρησε ενάμιση χρόνο αργότερα, με τιμή 175 λίρες, προσφέροντας, όπως έγραψα, σχεδόν όλα τα "καλούδια" του μεγάλου αδερφού του σε ό,τι είχε να κάνει με εκπαίδευση και home χρήση. Όπως εύστοχα αναφέρει και η Wikipedia, "The Acorn Electron was a budget version of the BBC Micro". Αν η Acorn δεν είχε αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα με τις ULAs και είχε καταφέρει να πουλήσει τα πάνω από 100.000 μηχανήματα που είχε στις αποθήκες της τα Χριστούγεννα του 1983 είναι βέβαιο ότι η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά (εις βάρος της Sinclair, προφανώς) και ότι ο Electron θα είχε βρει τη θέση που του άξιζε και έπρεπε δικαιωματικά να κατακτήσει στην Αγγλική αγορά...

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, επειδή αναφερόμαστε σε καταναλωτικά αγαθά, δεν μπορεί στην συνολική ετυμηγορία μας για ένα εμπορικό προϊόν να μην συνυπολογίζουμε την τιμή του, έτσι δεν είναι; Με πολύ απλά λόγια λοιπόν, αυτό που γράφω είναι ότι αν η αξία του Electron σε σχέση με την τιμή του έπαιρνε άριστα 10, ο BBC Model B μετά βίας θα πήγαινε στο 6 και οι Master κλπ... άστο καλύτερα! :geek:
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
338
Ξεχνάς το βασικό κομμάτι της συνδεσιμότητας του bbc και επίσης το βλέπεις αρκετά περιορισμένα, πληροφορική για το χατίρι της πληροφορικής. Αντίθετα ο bbc χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα φυσικής, σε απόκτηση δεδομένων και σε πολλά πρότζεκτ που δεν θα ήταν εφικτά με τον electron.
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,011
Ξεχνάς το βασικό κομμάτι της συνδεσιμότητας του bbc και επίσης το βλέπεις αρκετά περιορισμένα, πληροφορική για το χατίρι της πληροφορικής. Αντίθετα ο bbc χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα φυσικής, σε απόκτηση δεδομένων και σε πολλά πρότζεκτ που δεν θα ήταν εφικτά με τον electron.
Εμ, όχι, δεν ξεχνάω το κομμάτι της συνδεσιμότητας (ξαναδιάβασε ή, καλύτερα, απλά διάβασε με κάποια στοιχειώδη προσοχή τι έγραψα). Αν ψάξεις και βρεις τα videos του The Computer Programme (πάνω στα οποία βασίζονταν και τα μαθήματα στα σχολεία) θα διαπιστώσεις και μόνος σου ποιες υποδοχές του BBC χρησιμοποιούνταν πέρα από αυτή του κασετοφώνου: καμία. Και όσο για τα projects που αναφέρεις, θεωρείς ότι κάλυπταν πάνω από το 10% της χρήσης του BBC; Δεν το νομίζω.

Εν πάσει περιπτώσει δεν πρόκειται να επεκταθώ περισσότερο γιατί ήμουν εξαρχής offtopic και δεν πίστευα ότι το θέμα θα έπαιρνε τόση έκταση.

Απλά μια συμβουλή προς πάσα κατεύθυνση: όποιος θέλει να ανοίξει κουβέντα ή να συμμετάσχει σε κάποια, ας κάνει τον κόπο να διαβάζει με προσοχή το τι έχουν γράψει ήδη οι υπόλοιποι. Έτσι δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε ασκόπως...
 
Last edited:
Top