What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Γιατί τόση ησυχία?

AEON

Tech Admin
Staff member
Comrade
Joined
Jan 10, 2018
Messages
130
Παναγιώτη ξέρεις πόσο σέβομαι τη γνώμη και την εμπειρία σου, οπότε πάντα διαβάζω ότι έχεις να πεις με προσοχή. Εγείρεις ωραία, σχεδόν φιλοσοφικά-υπαρξιακά, ερωτήματα που άπτονται του ίδιου του μέλλοντος της online επικοινωνίας, αλλά του και κατά πόσο βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Θα σου πω ότι forums (μου αρέσει το λατινικό, αλλά έχω συνηθίσει να τα αποκαλώ έτσι) δημιουργώ και διαχειρίζομαι από την εποχή που ήταν beta το ikonboard (σε Perl, 1998), για να μην πιάσουμε εποχές Usenet και BBS. Επομένως γνωρίζω τα πάμπολλα θετικά και τα αρνητικά τους σαν την τρύπια μου τη τσέπη.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψα "forums και fb θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν αρμονικά για πολλά πολλά χρόνια, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο στην διαφορετική λειτουργικότητα για την οποία προορίζονται". Το facebook εξακολουθεί να είναι πιο "πρόχειρο", "sloppy", "quick and dirty" κι ανοργάνωτο, αλλά έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση σύγκλισης. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τα facebook groups, δε θα σου κρύψω ότι στην αρχή μου φάνηκαν μια βλακεία και μισή. Όμως διαρκώς εμπλουτίζονται σε λειτουργικότητα, π.χ. αναζήτηση, κατηγοριοποίηση posts σε topics (beta), εξειδίκευση παρουσίασης ανάλογως θεματικής κατηγορίας, member titles κλπ. Ολοένα και περισσότερα communities, ακόμα και τα πολύ specialized, το χρησιμοποιούν για άνεση ως main platform. Η αναλογία ποσότητας / ποιότητα εξασφαλίζεται σημαντικά αν υπάρχει σωστό moderation team. Πάντα το παράδειγμα και τη γραμμή την δίνουν οι mods, ειδικά αν φιλτράρουν-ξεφορτώνονται αβλεπί την σκαρτούρα. Έχω δει πολλά poorly moderated forums να βρίσκονται σε απείρως χειρότερη κατάσταση από ένα προσεγμένο fb group. Eπίσης δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη τεράστια ευκολία που παρέχει το integration μεταξύ profile, friends, groups, pages, video platform σε (όχι, δεν τα "παίρνω" από τον Zuckie), με όλους φυσικά του μονοπωλιακούς κινδύνους που αυτό ελλοχεύει.

Προσωπικά είμαι early adopter νέων τεχνολογιών και μου αρέσει ο πειραματισμός, ειδικά όταν υπάρχουν προοπτικές. Όταν πήγαινα να στήσω το πρώτο μου forum, μου έλεγαν διάφοροι τότε στα newsgroups και στα mailing lists "τι ειν' τούτο πάλι", "που πας να μπλέξεις", "δε θα σε ακολουθήσει κανείς" κι άλλα παρόμοια. Θέλω να πιστεύω ότι ο χρόνος με δικαίωσε, τουλάχιστον για 2 δεκαετίες. Οπότε τα forums τα αγαπώ, καθώς δημιούργησα διάφορα ενδιαφέροντα projects, γνώρισα άπειρα άτομα μέσα από αυτά, δέθηκα συναισθηματικά με πολλά και κυρίως διδάχθηκα από ένα θησαυρό γνώσεων, απόψεων, αλλά και λαθών. Εξακολουθούν να αποτελούν τον ιδανικό τρόπο ανάρτησης ολοκληρωμένων / εκτεταμένων κειμένων ή δομημένης συζήτησης. Γι' αυτό και οι "πολυεθνικές" δύσκολα θα εξαλείψουν εντελώς τα "συνοικιακά μαγαζάκια" ειδικής θεματολογίας, εκτός πια και αν σταδιακά εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να ενσωματώσουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από τη λειτουργικότητα και τις ευκολίες τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα πράγματα σκουραίνουν και προβλέπω τα forums να απομένουν ως αδρανή repositories ή δικτυακά μουσεία πληροφορίας, ενώ το πραγματικό τζέρτζελο θα συμβαίνει αλλού. Αν με ρωτήσεις, θα συνεχίσω να απολαμβάνω τα αγαθά που έχουν να προσφέρουν και οι 2 κόσμοι, καθώς για την ώρα ως ένα σημείο αλληλοσυμπληρώνονται, μέχρι η πλάστιγγα γύρει συντριπτικά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση (αν γύρει ποτέ).

Ειδικά όμως για το iamretro.gr forum, είναι τόσο εξειδικευμένο, τόσο ρομαντικό, με τόσους ιδεολόγους / πορωμένους βετεράνους και τόσο τελειωμένα ρετροκάλτ topics (με την πολύ καλή έννοια του όρου) που πιστεύω ότι θα στεκόταν όρθιο και σε σεισμό 8.5 ρίχτερ, ασχέτως πόσα άτομα θα έρθουν ή θα παρέλθουν. Κάτι σαν το γαλατικό χωριό του Asterix. Kι όντως ισχύει ότι η κίνησή του αυξάνεται αντί να μειώνεται (stats never lie). Στα μέλη έχουμε 80% αύξηση σε ένα μόνο έτος, στη συμμετοχή όπως έγραψα υπάρχει επίσης αύξηση στα posts. Η διαχειριστική ομάδα εδώ έχει κάθε καλή πρόθεση και διάθεση να το στηρίξει σε απεριόριστο βάθος χρόνου, οπότε έχω κάθε λόγο να αισιοδοξώ. Aν μιλήσουμε για το community γενικότερα, το iamretro fb group (σε παρακαλώ μη με μισήσεις που το δημιούργησα!) ήδη αριθμεί τα 1000 μέλη με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Έχει αφεθεί να λειτουργεί λίγο πιο χαοτικά για να επέχει ένα ρόλο "wall", αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα fb groups είναι έτσι, ούτε ότι δεν υπάρχει μελλοντικά περίπτωση να το συμμαζέψουμε περισσότερο κι εκείνο.

Πάντως είναι μεγάλη κουβέντα που δεν καλύπτεται με 2-3 παραγράφους. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά εν καιρώ.

P.S.: Ι adore your intros!
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,010
Φίλε μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλό είναι να γνωρίζεις ότι και εγώ εκτιμώ τη δουλειά σου και ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι τη γλώσσα, καθώς πρόκειται για ένα γνώρισμα που όλο και περισσότερο σπανίζει τα τελευταία χρόνια.

Στο θέμα μας τώρα, η πλειοψηφία των απόψεών σου με βρίσκει σύμφωνο (ναι, αλήθεια!). Το γεγονός ότι δείχνω να επιτίθεμαι το Facebook (καλά, τι "δείχνω", αυτό κάνω) δεν σημαίνει ότι - όπως γνωρίζεις - δεν το χρησιμοποιώ ή ότι δεν αναγνωρίζω τις ευκολίες που προσφέρει. Επειδή όμως - και πολύ κακώς για τη δουλειά μου, αλλά τι να κάνουμε - είμαι ακριβώς το αντίθετο από σένα σε ό,τι άπτεται του "early adopting" των νέων τεχνολογιών, δυσκολεύομαι πραγματικά να ξεφύγω από καταστάσεις/ρουτίνες που νιώθω ότι με έχουν βολέψει και να αναζητήσω το νέο, το καλύτερο. Παρατηρώντας τον εαυτό μου έχω καταλήξει ότι πρέπει να είμαι μάλλον του δόγματος "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει" που το εύκολο είναι να χαρακτηριστεί ως τεμπέλικη και συντηρητική προσέγγιση στη ζωή, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι έτσι, τουλάχιστον για μένα. Απλά, νιώθω ότι επειδή έχω φάει εκατοντάδες φορές τα μούτρα μου (μεταφορικά και κυριολεκτικά) όπου βρίσκω κάποιο ζεστό και ασφαλές περιβάλλον (ή συνθήκες) τείνω να το... "παντρεύομαι", ψάχνοντας για άλλες λύσεις μονάχα όταν η κατάσταση φτάσει κάποτε στο απροχώρητο!

Έτσι λοιπόν και με τα forum, άλλα περισσότερο εύχρηστα και λειτουργικά, άλλα πιο ζεστά και παρεΐστικα, άλλα πιο ψυχρά από μνήμα αλλά γεμάτα με χρήσιμες πληροφορίες, τα γνώρισα, τα χρησιμοποίησα, κάποια σχεδόν τα αγάπησα, και με λυπεί όταν παραμερίζουν για το Facebook ή, επειδή απλά, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Επίσης, δέχομαι αυτό που λες, αλλά να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω πετύχει forum τόσο χάλια που η πρακτικότητά του σε ξεθάψιμο πληροφοριών και παλιών νημάτων να μειονεκτεί συγκριτικά με αυτήν του Facebook. Τι να πω, να πω ότι δεν έχω δώσει στο τελευταίο αρκετές ευκαιρίες; Μα το χρησιμοποιώ από το 2007!

Να, ας πούμε η σελίδα του Retro Planet στο Facebook την οποία διαχειρίζομαι (και) εγώ μου φαίνεται εντελώς δύσχρηστη και περιορισμένης λειτουργικότητας συγκριτικά ας πούμε με το Amigacomet στο οποίο επίσης είμαι διαχειριστής και με το οποίο ασχολήθηκα ακριβώς... 3 μέρες (απογεύματα, για την ακρίβεια). Δεν ξέρω, από τα όσα έχω διαπιστώσει και τα όσα γράφεις νομίζω ότι τελικά η όλη ιστορία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας τις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές γενικότερα...

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τα στατιστικά που αναφέρεις, συμφωνώ ότι δεν λένε ποτέ ψέματα (οι αριθμοί, γενικώς) αρκεί να ψαχτεί κανείς και να εξαγάγει τα καίρια στατιστικά στοιχεία. Ας πούμε - εντελώς τυχαία τα γράφω - ότι σε ένα forum το 2008 είχες 15 νέα μέλη, και το 2009 150 νέα μέλη. Αυτή είναι σημαντική αύξηση, σωστά; Κι όμως, αν ο αριθμός των posts το 2009 ήταν μειωμένος συγκριτικά με το 2008 τότε τι θα λέγαμε; Ή, αν διαπιστώναμε ότι από τα π.χ. 30.000 posts του έτους τα 10.000 τα είχε κάνει μόνο του ένα άτομο, ανοίγοντας μάλιστα και την πλειονότητα των νημάτων: θα ήταν καλύτερα για το forum να έφευγε αυτός, ή 50-100 άλλα μέλη; Έλα μου ντε... :confused:

Κλασσικό παράδειγμα για μένα του πολύ ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα forum, αποτελεί το εκκλειπόν πλέον Amigaplanet. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια επειδή έκανε τον κύκλο του. Κάποιοι άλλοι ότι έτσι κι αλλιώς έπνεε τα λοίσθια, αφού κανένας πια δεν άντεχε τόση καφρίλα. Άλλοι ίσως να νομίζουν ότι νομοτελιακά, ένα forum που το έχουν στη μπούκα όλα τα υπόλοιπα του χώρου κάποτε, αργά ή γρήγορα, θα κατεβάσει τα ρολά. Αμ, έλα που στην περίπτωση του Planet δεν έφταιξε τίποτα από τα παραπάνω! Το εν λόγω forum ήταν στην ουσία το πνευματικό παιδί του εμπνευστή του (Countraven). Αυτός το πρωτοξεκίνησε ως GMC, αυτός σήκωσε το μπαϊράκι της επανάστασης με το Amigahellas, αυτός ήταν που με τα εμπρηστικά posts του προσέφερε ενδιαφέρον, αδρεναλίνη, ζωντάνια και ζωή στο Amigaplanet (κι ας ήταν τα μισά απ' αυτά μονάχα "νιάου" και "κλαίω"). Σε κάποια φάση, κάπου γύρω στο 2014 αν θυμάμαι καλά, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, το ενδιαφέρον του ατόνησε. Τα 9.000 posts του, μέχρι το κλείσιμο του forum άντε να είχαν αυξηθεί κατά 300-500 (σε 4 χρόνια). Ε, όποιος ζούσε εκείνη την κατάσταση, σίγουρα μπορεί να θυμηθεί - έντονα ή αμυδρά, δεν έχει σημασία - το ενδιαφέρον να ατονεί, τις διαμάχες να είναι πολύ πιο χαλαρές, τα βρισίδια να αρχίζουν να εκλείπουν. Το ίδιο και τα νέα threads, το ίδιο και τα (κάποτε) εκατοντάδες posts/ημέρα. Μέχρι που κάποια στιγμή το Amigaplanet έκλεισε (για άλλους λόγους, αλλά δεν παίζει ρόλο) για να το αντικαταστήσει το Amigacomet. Ε, η (μη) κίνηση του τελευταίου είναι ενδεικτική του τι θα συνέβαινε σήμερα εάν ακόμα υπήρχε το Amigaplanet χωρίς τον Countraven ενεργό...

Εν κατακλείδι, αυτό που θέλω να πω με τα παραπάνω είναι ότι τα forum είναι πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, έχουν φανατικότατους φίλους (αλλά και εχθρούς), και η πορεία/κατάστασή τους δύσκολα εξηγείται με νούμερα. Ή, αλλιώς, χρειάζεται μια πιο πολύπλοκη φόρμουλα από τις απλές συγκρίσεις μελών/έτος για να εξηγηθεί...

Όπως και να 'χει είναι ωραία και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η κουβέντα που ανοίξαμε και σε ευχαριστώ θερμά για την ουσιαστικότατη ανταπόκρισή σου. Ελπίζω σε συνέχεια!

Όσο για τα intros σε χιλιοευχαριστώ, αλλά θα πω και την αλήθεια: αν δεν μου είχε βάλει "φωτιά" ο GeoAnas, ακόμη θα κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου! Τώρα βρισκόμαστε σε μία εξόχως δημιουργική (για τα δικά μας δεδομένα, τουλάχιστον) φάση όπου ο ένας "τσινάει" τον άλλον και φτιάχνουμε πράγματα και περνάμε καλά. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι για πολύ καιρό ακόμα! :thumbup:
 

DCult

Retro Starter
Comrade
Joined
Mar 23, 2018
Messages
69
mikros-iros_neos_mplek005-540x750.jpgΑΓΟΡΙ 31 (669).jpgΤρουένο-67.jpgBSCN4389-800x600.JPGimages.jpg


Μερικα απο τα comics που αγοραζα σταθερα, εκτος από τα 2 τελευταια, ο μεν μπαλαδόρος ηταν ακατάλληλο και ειχε βρεθει από σπόντα στα χερια μου καθότι ανηλικος τοτε, το δε Ιστορία και Δοξα ηταν φοβερή one-off εκδοση που δεν μπορεσα να την ξαναδιαβασω (όχι οτι εψαξα πολύ).
 

Metalcandyman

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 9, 2018
Messages
861
Mαρεσει που το υπεραναλυετε το θεμα ενω τα πραγματα ειναι πολυ απλα και μιλαω για τα retro forums και οχι για το fb που προσωπικα δεν ασχοληθηκα ποτε και με γυρναει το μυαλο ακομα και σε παρεες να πινω ρετσινα και να τρω σουβλακια πχ με τον αλλο και μονιμως να εχει το κινητο στα χερια για να δει το οτιδηποτε στο fb.

To παν στα retro forums ειναι τα ατομα και η ψυχη και το υφος που εχει το καθε ενα απο αυτα.Εκτος απο δω μεσα ειμαι μελος σε 3 ακομα retro forums μονο και μονο επειδη στο ενα εκανα εγγραφη πρωτα και μετα ακολουθησαν και τα υπολοιπα 3 γιατι υπηρχαν κοινα μελη.Ημουνα και σε ενα αλλο που δεν υπαρχει πλεον.Στο ενα απο αυτα τα forum που ειναι πιο γενικου περιεχομενου εχω πανω απο 7.500 posts με δεκαδες θεματα να εχω ανοιξει και που καθε μερα δεν υπηρχε περιπτωση να μην ανοιξω τουλαχιστων κανα δυο θεματα και να ποσταρω και γω δεν ξερω ποσα Posts.Υπηρχε κοντρα υπηρχε πλακα υπηρχε χαβαλες υπηρχαν ολοκληρες αναλυσεις σε καθε ενα απο αυτα τα θεματα και γενικα υπηρχε τεραστιος τζερτζελες που μπορει να ξεκινουσε με καποιο Post μου σε καποιο ασχετο θεμα και μετα απο κει να ακολουθουσαν δεκαδες posts.Απο διαφορα γεγονοτα που με ξενερωσαν σταματησα να ανοιγω θεματα οπως ανοιγα σταματησα να ποσταρω οπως ποσταρα και γενικα δεν ειχε καμια σχεση η συμμετοχη μου γενικοτερα με αυτη που ηταν πριν.Απο εκεινη την στιγμη το forum ηταν σαν να νεκρωσε και φυσικα ειχε συμμετοχη σε πολλα και διαφορα θεματα αφου υπηρχαν και αλλα μελη αλλα καποιος που ζουσε χρονια το forum καταλαβαινε πως τα πραγματα ειχαν αλαξει και καθε μερα με ερχοταν μηνυματα στα pm μου απο διαφορα μελη που με ρωτουσαν γιατι δεν ανοιγω θεματα γιατι δεν ποσταρω τοσο πολυ και παρα πολλα μελη που εφυγαν απο το forum γιαυτο τον λογο και δεν το λεω γιατι ετσι το φανταζομαι αλλα γιατι αυτα τα μελη με το ειπαν πως θα φυγουν γιατι πλεον δεν γουσταρουν.

Σημερα που μιλαμε υπαρχουν σε αυτα τα retro forums δεκα ατομα εδω που ποσταρουν και ανοιγουν κανα θεμα δεκα ατομα στο αλλο 4,5 στο παρα αλλο και παει λεγοντας και καποια απο αυτα τα ατομα ειναι ιδια σε ολα τα forums με την διαφορα ομως πως πλεον ακομα και αυτα τα λιγα μελη θα ποσταρουν καπως πιο μαζικα σε συγκεκριμενα και πιο εξυδηκευμενα θεματα που δεν ειναι για ολους και γιαυτο και ποσταρουν οι ιδιοι και οι ιδιοι.Για παραδειγμα εδω μεσα υπαρχουν ενα σωρο θεματα για κατασκευες κλπ ε οι ιδιοι θα ποσταρουν καθε φορα και γω για παραδειγμα δεν θα μπω καν στο θεματα γιατι και δεν μαρεσουν οι κατασεκευες αλλα και γιατι δεν εχω και καμια μεγαλη εμπειρια απο αυτα ωστε να γραψω κατι .Δεν υπαρχει δηλαδη το θεμα που θα κανει και ολους τους υπολοιπους να ποσταρουν εστω και να γραψουν μια βλακεια για χαβαλε βρε αδερφε οπως γινοταν καποτε και οπως εκανα και γω με τα διαφορα θεματα μου η καποιο post που απο κει και μετα γινοταν χαμος.

Φυσικα και φταινε τα προβληματα της καθημερινοτητας που ολοι μας εχουμε λιγο πολυ οπως και τα social media για την καταντια των retro forums αλλα δεν φταινε μονο αυτα γιατι και παλαιοτερα υπηρχαν ολα αυτα αλλα υπηρχαν καi στα forum ατομα που με ενα post τους ηταν ικανα να τραβηξουν ενα σωρο αλλα ατομα ωστε να ποσταρουν και αυτα να συμμετεχουν πιο ενεργα αλλα και να τραβηξουν και αλλα ατομα να κανουν εγγραφη.Δυατηχως ομως αυτα τα ατομα ειτε παρατησαν τα forum για διαφορους λογους ειτε συνεχιζουν κανονικα αλλα για δεικους τους λογους δεν εχει καμια σχεση η συμμετοχη τους με αυτη που ηταν παλαιοτερα και ολο αυτο εχει αντικτυπο σε ολο το forum γενικοτερα γιατι το παν στα forum κυριως ειναι τα ατομα και μετα ερχονται οι admins,moderators κλπ που αν καποιοι απο αυτους την δουν αλλιως την δουλεια και νομιζουν πως εχουν πιασει το θεο απο τα καλαμπαλικια τοτε εχει αρχισει η αντιστροφη μετρηση για το forum
 
Last edited:

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
@metalcandyman
Άρχοντα έπιασες ακριβώς το νόημα...

Τα άτομα, τα μέλη ενός forum είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη του!

Τα είπες όλα, πιστεύω...

:cool:
 
Top