What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Επεμβάσεις σε NeoGeo CD - Φερθείτε της αναλόγως

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328


SNK NEO-GEO (AES/CD)
Ιστορικές κονσόλες. Για κάποιους είναι κάτι παραπάνω. Είναι θρησκεία – Είναι θεσμός. Δεν είναι τυχαίο οτι η SNK αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο των φανατικών gamer.

Ξεκινώ αμέσως αυτό το post υποκλέπτοντας τα λόγια του φίλου μου και συμπολεμιστή @nicked , όπως πάρα πολύ σωστά είχε επισημάνει στο αντίστοιχο άρθρο παρουσίασης της συγκεκριμένης κονσόλας εδώ, στην κεντρική μας σελίδα. Εγώ πάλι, όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μου με το άθλημα, δεν έκρυψα ποτέ την ολοφάνερη προτίμηση και ιδιαίτερη αδυναμία που έχω για την παλιά και κραταιά SNK και τα καταπληκτικά της μηχανήματα. Ούτε καν προσπάθησα ποτέ να το κρατήσω μυστικό. Όλα αυτά βέβαια πριν η τελευταία ασχοληθεί με τα κοτόπουλα και τις λοιπές γνωστές αηδίες.

Λίγο πολύ όλοι μας είμαστε γνώστες της παντοδυναμίας και της βασιλικής αποδοχής που έχαιρε το σύστημα NeoGeo από όλους, γι αυτό δεν θα σας κουράσω περισσότερο με ιστορικά, τεχνικά στοιχεία και άφθονη λογοδιάρροια που ενδεχομένως μπορεί να επιδείξει κανείς σχολιάζοντας γύρω από αυτό το τεχνολογικό θαύμα.

Εδώ, θα δούμε έναν μικρό οδηγό ανατομικής, της κατά τι "φθηνότερης" NeoGeo CD και συγκεκριμένα του δημοφιλέστερου top loader μοντέλου, έναν υποτυπώδη μπούσουλα των συχνότερων προβλημάτων και λύσεων (σε κάθε αναποδιά - γρουσουζιά και "κακοκαιρία") αλλά και κάποιες επεμβατικές οδηγίες προκειμένου να κάνουμε το καλό - καλύτερο και να απολαύσουμε κάθε bit παιχνιδιού, σε όποια γλώσσα επιθυμούμε, σε κάθε δυνατό format εικόνας και σε κάθε περίσταση που θα την στολίσουμε κάτω από την τηλεόραση μας και αφεθούμε να ξεχαστούμε λίγο από την καθημερινότητα μας.


Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν...


Η αγορά της κονσόλας έγινε πριν από πάρα πολλά χρόνια, μέσω Ebay, από γνωστό και εξαίρετο Γιαπωνέζο πωλητή με παράδοση στην ποιότητα και την ειλικρίνεια του. Η τιμή της ήταν πολύ καλή, θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω μάλιστα ως δελεαστική αλλά τα μεταφορικά ήταν φωτιά και λαύρα. Έχω ξαναπεί ότι υπήρξαν πολύ καλύτερες εποχές που οι αγελάδες ήταν παχύτερες και οι άνθρωποι πιο απονήρευτοι.

Μου ήρθε με το κουτάκι της σε κατάσταση που οι ξένοι θα χαρακτήριζαν ως pristine condition. Το πρώτο μου μέλημα φυσικά ήταν να πλαστικοποιήσω το πολύτιμο χαρτόκουτο και μετά βλέπαμε...Με την αγορά της, αφού την χάρηκα "καίγοντας" λίγα isos που με κόπο, δάκρυα και ιδρώτα είχα κατεβάσει με την dialup γραμμή μου, η κονσόλα συσκευάστηκε και μπήκε ξανά στην ντουλάπα του χρόνου. Αυτό μέχρι περίπου το 2013, όπου μετά την αγορά 2-3 MVS με έπιασε ξανά η φρενίτιδα του NeoGeo και συγκεκριμένα της "πάστρας", του "re-cap" και του ξηλώματος των παλιών μπαταριών, φοβούμενος εικόνες σαν αυτήν που θα δείτε σε ένα παλιό video που έχω ανεβάσει στο YT


Οι επεμβάσεις που είχα κάνει σε αυτές τις καθαρόαιμες MVS έχουν ήδη καταγραφεί εδώ

Η οικιακή έκδοση της κονσόλας και συγκεκριμένα η top loader CD που διαθέτω εγώ, μοιάζει πάρα πολύ στον σχεδιασμό με την arcade αδερφή της.

Προσέξτε όμως και συγκρατείστε το "Μοιάζει"
...Δεν είναι!

Όλα τα τεχνικά "γιουρούσια" που κάνουμε στις MVS δεν έχουν καμία απολύτως θέση εδώ πέρα. Παρακαλώ συγκρατείστε το και αυτό.


Ανοίγοντας την κονσόλα

Δεν έχουμε παρά να την γυρίσουμε ανάποδα, με τα οπίσθια της προς εμάς και να ξεβιδώσουμε 4 βίδες.Με προσοχή διαχωρίζουμε τα δυο πλαστικά τμήματα μεταξύ τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλωδιοταινία που συνδέει τον μηχανισμό του CD με την μητρική, ώστε να μην καταστρέψουμε τους ακροδέκτες με κάποιον βίαιο και ανυπόμονο χειρισμό μας.

Επειδή θα χρειαστεί να αφαιρέσετε αρκετά μέρη από το εσωτερικό της, πράγμα που σημαίνει μέγιστο βιδομάνι, βάλτε κάπου εκεί δίπλα σας μερικά γυάλινα μικρά βαζάκια ή πλαστικά σακουλάκια ώστε να αποθηκεύετε σε κάθε ένα ξεχωριστά τις βιδούλες που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα που θα αφαιρείτε. Αν δεν το κάνετε, θα μπερδευτείτε με τις βίδες, τα μεγέθη τους και θα πάτε ντουγρού για χαρακίρι. Αυτό το μηχάνημα δεν θέλει τσαμπουκάδες, βιασύνες, εξυπνάδες και περισσεύματα από βίδες. Οι Γιαπωνέζοι σχεδιαστές και μηχανικοί έχουν κάνει εκπληκτική εργασία και είναι κρίμα να την καταστρέψετε, όπως περίπου και παρά τρίχα να πάθω εγώ με την (ορισμένες φορές) αγύριστη κεφάλα μου.
Το πρώτο πράγμα που είχα ξεκινήσει να κάνω, θυμάμαι γύρω στο 2014 (όπως έγραψα προηγουμένως) ήταν ένα γενικό εσωτερικό καθάρισμα και ολική αντικατάσταση των πυκνωτών.


Φρέσκοι πυκνωτές παντού, ακόμη και στην πλακέτα ελέγχου του οδηγού CD!

Βγάζοντας το A/V board και το controller board, μαζί με το βυσσινί προστατευτικό κάλυμμα, αποκάλυψα την μητρική και το μάτι μου έπεσε αίφνης κάτω αριστερά, στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που ευτυχώς δεν είχε μέχρι τότε καμία ύποπτη διαρροή. Το εσωτερικό ήταν πεντακάθαρο. Όπως είπα, ο Ιάπωνας πωλητής είναι άνθρωπος με τιμή!


Η παραπάνω εικόνα δεν είναι δική μου. Την δανείστηκα από το internet λόγω ότι απεικονίζει ακριβώς την περιοχή που αναφέρομαι στο κείμενο.
Αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη την ξηλώνω ενώ ταυτόχρονα στο πίσω μέρος της πλακέτας αφαιρώ όλα αυτά τα μικρά components στην back up area. Αυτή είναι μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται σε όλες τις arcade MVS προκειμένου να αντικαταστήσουμε την μπαταρία με μια απλή CR2032 και να αδρανοποιήσουμε τελείως το κύκλωμα επαναφόρτισης. Τα γράφω αναλυτικά εδώ. Αμέσως μετά την επέμβαση, η arcade MVS λειτουργεί άψογα με κάθε ενδεχόμενη νέα αλλαγή μπαταρίας να γίνεται πλέον παιχνιδάκι.

Την ίδια λοιπόν τακτική ακολούθησα και εδώ..."Στην κονσόλα NeoGeo CD που μοιάζει με την arcade αδερφή της αλλά δεν είναι ίδια!"...Το θυμάστε; Θα το ξαναγράψω άπειρες φορές ακόμη για να μην την πατήσετε κι εσείς όπως εγώ, που παραλίγο να πάθω έμφραγμα από τον καημό και την στεναχώρια μου.

Μετά την τοποθέτηση όλων των επιμέρους εξαρτημάτων δηλαδή της βάσης, της απλής μπαταρίας και μετά την αφαίρεση όλων των διόδων, πυκνωτών και αντιστάσεων στην back up area και αφού είχα τελειώσει το re-cap, έβαλα την κονσόλα να λειτουργήσει και εκείνη με επιβράβευσε με μια μεγαλοπρεπέστατη μαύρη οθόνη, σκότους και αγωνίας.

Ένα δάκρυ κύλησε δίπλα στην γυαλιστερή, λατρεμένη μου κονσόλα και ο browser πήρε φωτιά!

Έπρεπε να βρω πάση θυσία την αιτία του κακού αλλιώς θα έσκαζα σαν ανάποδα κολλημένος πυκνωτής...

(Συνεχίζεται)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328Troublshooting (το εμβόλιμον!)


Θα κάνω μια μικρή παρένθεση και θα αναφέρω δυο από τις συχνότερες αιτίες μαύρης οθόνης σε NEOGEOCD. Αφορούν την A/V πλακέτα και η παρακάτω εικόνα τις περιλαμβάνει αμφότερες :Είναι αυτά τα δυο πηνία (με ακόμη δυο, που εδώ εμφανίζεται μόνο το ένα L2) που έχουν την τάση να καταστρέφονται και ακριβώς στο κέντρο βλέπουμε τον encoder της SONY, τον γνωστό και μη εξαιρετέο SONY CXA1645PΌπως βλέπετε παραπάνω, ο ολοκαίνουριος encoder βρίσκεται σε βάση που έχει τοποθετηθεί από εμένα αφού είχα αντικαταστήσει πρώτα και τα ύποπτα πηνία.

Εδώ, θα βρείτε και σχετικό video, που πρέπει να παρακολούθησα καμιά 10αριά φορές.

Αποτέλεσμα μηδέν!

Η μαύρη οθόνη παρέμενε και η ψυχολογία μου ήταν αντίστοιχη με εκείνη ενός μελλοθάνατου που του στερούν κάθε ελπίδα επιβίωσης ή του πολίτη που δεν βλέπει φως στο οικονομικό αδιέξοδο που διαβιώνει καθημερινά.

Με τις μέρες να τρέχουν κι εμένα σκυμμένο πάνω από τις ψηφιακές μου σελίδες, να περνούν η μία μετά την άλλη από μπροστά μου και να μην μπορώ να βρω λύση, ξαφνικά μου έρχεται η επιφοίτηση. Ξέρετε τι λένε ότι συμβαίνει, όταν κάποιος θέλει κάτι να γίνει με όλη του την θετική σκέψη προσηλωμένη και επικεντρωμένη στον στόχο του, έτσι; Το σύμπαν συνωμοτεί ...και καλά κάνει!:)

- Βρε, λες να φταίει εκείνη η επέμβαση (χαζομάρα μου) που έκανα στην μπαταρία;
- Λες τούτο εδώ το μηχάνημα να είναι a total different beast?
- Μήπως να επιστρέψω επάνω της ότι είχα αφαιρέσει από την back up area (στο πίσω μέρος της μητρικής) και αφού έχω ήδη την βάση, να τοποθετήσω μια επαναφορτιζόμενη ML 2025 μπας και δω φως στο τούννελ;
- Μήπως;....

Έτσι έκανα και άιντε τώρα να βρεις και να ξαναπαραγγείλεις εκείνα τα ψιρούτσικα διοδάκια και αντιστασάκια και πυκνωτάκια. Το έκανα όμως, καρτερώντας εβδομάδες μετά από την παραγγελία μου στον φιλικό Κινέζο της γειτονιάς μου. Καλά να πάθω, με τις εξυπνάδες μου.


Η μπαταρία όταν "έφαγε" το ανάλογο μαρκάρισμα του χρόνου τοποθέτησης της.


Μην πειράξετε τίποτα από αυτά...Αλίμονο σας!

Φίλοι μου καλοί κι αγαπημένοι...Δούλεψε το θεριό! Αυτή ήταν η αιτία της μαυρίλας και της ψυχικής μου καταρράκωσης. Θυμάστε τι σας είπα παραπάνω; NeoGeo CD η κονσόλα που μοιάζει με την arcade αδερφή της αλλά δεν είναι ίδια!

Ε, ναι ρε φίλε. Εδώ, αν δεν υπάρχει το κύκλωμα επαναφόρτισης η κονσόλα δεν μπορεί να "δει" την battery backed sram που κρατάει κάτι μπακαλίστικα δεδομένα, δεν μπορεί να δεχτεί το σήμα ότι η μπαταρία έχει τα απαραίτητα 3V με συνέπεια να καταρρέει το σύμπαν και τα νεύρα σας.


Από εδώ και πέρα θα προχωρήσω σε άλλη σελίδα με όλες τις πιθανές επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε στην κονσόλα σας, τι οφέλη θα αποκομίσετε, ο λόγος που πρέπει να τις κάνετε και για το γαμώτο :D...για να βγάλετε το άχτι σας παίζοντας με μηχάνημα αρκετών $$$ επειδή γουστάρετε να ζείτε επικίνδυνα! :lol:

(Συνεχίζεται)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Τα πρώτα mods...τα παραδοσιακά!

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε πίσω στο 2014 με την κονσόλα να έχει πλέον διορθωθεί. Το μάτι μου πέφτει σε πολυάριθμα posts που συναντώ και διαβάζω σε μεγάλα και διεθνή forums που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αρχίζει να με τρώει το χέρι μου και η ψυχή μου πεταρίζει. Παίρνω την απόφαση και ξεκινάω. Το μόνο που με προβληματίζει είναι δυο τρύπες που πρέπει να σκάψω στην άριστα διατηρημένα κονσόλα μου (Τα είπαμε περί Ιάπωνα, να μην γινόμαστε κουραστικοί) για την τοποθέτηση ισάριθμων διακοπτών. Η απόφαση είναι πλέον τελεσίδικη και οι διακόπτες τοποθετούνται στο πίσω μέρος της κονσόλας, δίπλα από τα A/V ports και S-Video Out(1) Mod επιλογής γλώσσας

Τα παιχνίδια που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την ομορφιά είναι "παντός καιρού". Εδώ απουσιάζει το γνωστό κλείδωμα περιοχής (region lock). Η γλώσσα στα menus και λοιπές ρυθμίσεις, εξαρτώνται αποκλειστικά από την περιοχή για την οποία είναι κατασκευασμένη και έχει κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη κονσόλα.

Το ίδιο παιχνίδι θα παίζει και θα "γράφει" Αγγλικά για μια "born in the USA" αλλά θα μετατρέπεται σε γνήσιο απόγονο παραδοσιακού Samurai όταν θα διαβαστεί από μια CDZ (που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία) ή κάποια front/top loader με περιοχή την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Δεν είναι μόνο η γλώσσα. Είναι και κάποιες άλλες ρυθμίσεις για τον τρόπο που θα παίζουμε. Με αυτό εννοώ την παρουσία ή απουσία κόκκινου αίματος στο Metal Slug και άλλα τόσα πολλά, που μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας στα "Μυστικά του NeoGeo".
Διαβάζω τώρα στα γρήγορα ένα "πιπεράτο", που με έκανε να "σκάσω" ένα χαμογελάκι...

...
Στην Αμερικάνικη έκδοση (AES / CD) του King of Fighters, το στήθος της Mai δεν ..εχμμ.. πάλλεται (!). Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όταν στον πίνακα των high scores πατήσουμε Α και D στον πρώτο controller και ταυτόχρονα Β και C στον δεύτερο.


...​

Το πιάσαμε το νόημα έτσι; Συνεχίζω λοιπόν με τα τεχνικά.

Ανοίγοντας την κονσόλα, πάνω στην επιφάνεια του controller board θα αντικρύσουμε τον εξής πίνακα [LAND]:Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μητρικές "είχαν βγει" από το εργοστάσιο με τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές. Οι ρυθμίσεις περιοχής έγιναν σε κάποιο από τα τελικά στάδια της παραγωγής, ανάλογα με την χώρα υποδοχής που θα ταξίδευε ο κάθε σειριακός αριθμός.
Πως μπορούμε εμείς, ως τελικοί moders, να επεμβούμε και να ρυθμίσουμε την χώρα (γλώσσα) σε αυτήν που μας κάνει κέφι; Απλά γυρίζουμε το συγκεκριμένο pcb και στην πίσω επιφάνεια προχωράμε σε τρεις κολλήσεις καλωδίων που θα καταλήξουν σε έναν διακόπτη τριών θέσεων (Single Pole Triple Throw).

Ανάλογα με την θέση, θα πάρουμε ως περιοχή κάποια από τις: JAP - U.S.A - EUR ,με τα αντίστοιχα υπέρ και κατά που ισχύουν για κάθε μια από αυτές.


Πιο κοντά, μάστορα!Η κατάληξη πάνω στους τρεις ακροδέκτες
(2) PAL - NTSC mod

Η δεύτερη επέμβαση είναι ευκολότερη και αφορά το format εικόνας που θα έχει έξοδο στην τηλεόραση μας. Για να το απολαύσουμε βέβαια, σε πλήρη μεγαλοπρέπεια, θα πρέπει η τηλεόραση μας να το υποστηρίζει, έτσι;

Έτσι μπορούμε να "την δούμε" σε αργό αλλά μεγαλύτερο πλαίσιο PAL ή σε γρηγορότερο αλλά "στενότερο" NTSC. Όλα αυτά τα όμορφα μπορούμε να τα ξεκινήσουμε γυρίζοντας "τούμπα" την μητρική. Κάπου θα βρούμε μια μαρκαρισμένη περιοχή, ακριβώς σαν αυτή:
Πάνω και αριστερά βλέπουμε ένα από εκείνα τα κρυμμένα σύμβολα για τα οποία είναι διάσημες οι κονσόλες και τα arcade συστήματα της SNK

Σε αυτά τα δυο σημεία θα κολλήσουμε δυο συρματάκια που θα καταλήξουν στο πίσω μέρος της κονσόλας, στον αντίστοιχο διακόπτη δύο θέσεων (Single Pole Double Throw switch) που με την βοήθεια του, θα ορίσουμε την επιλογή μας.


(3) Τοποθέτηση βάσης μπαταρίας για εύκολη αντικατάστασηΓια αυτό, μίλησα στο προηγούμενο post. Από την "μαμά" της η μητρική φοράει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία με τους πόλους να εφαρμόζουν στο σώμα της, μόνιμα κολλημένη επάνω της. Την αποκολλούμε και απλά τοποθετούμε μια καινούργια ML 2025 (rechargeable) πάνω σε ειδική, κοινή βάση ώστε μελλοντικά να μπορούμε να την αντικαταστήσουμε εύκολα, γρήγορα και παστρικά.

:emoji_point_right:Σας έχω επισημάνει τι να προσέχουμε αν εμπλακούμε σε τέτοια δουλειά. Περιττό να επαναλαμβάνω τα ίδια.

(Συνεχίζεται)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Ο νέος είναι ωραίος

Προχωράμε τον χρόνο μπροστά και ανακαλύπτουμε ότι όλα αυτά που περιέγραψα στο προηγούμενο post και ακόμα τόσα παραπάνω, μπορούμε να τα κάνουμε με μια (όχι και τόσο απλή) αλλαγή του BIOS. Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του Universal BIOS που αφορούσε τα οικιακά συστήματα CD. Ήταν η έκδοση 3.2 που ακόμη διατίθεται ελεύθερα στην επίσημη ιστοσελίδα της. Την επιμέλεια έχει ο γνωστός στους κύκλους μας, Razoola που με την βοήθεια ορισμένων ακόμη, έχει απογειώσει την εμπειρία της τριβής του παίκτη με το σύστημα, στα ύψη.
Δεν θα αναλύσω εδώ πέρα τι ακριβώς κάνει αφού με μια γρήγορη επίσκεψη στο link παρακάτω θα λύσετε τις απορίες σας. Να επισημάνω ότι η αμέσως νεότερη έκδοση (3.3) έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις 3/4/2016, διατίθεται μόνο εμπορικά και δεν έχει γίνει update από τότε.
Η λίστα με τις νέες αλλαγές βρίσκεται εδώ

Official Link: http://unibios.free.fr/

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει ακόμη μια έκδοση custom firmware. Το NeoGeo CD Debug BIOS έρχεται να μας ανοίξει την πόρτα σε μια καλή επιλογή από διαγνωστικά και άλλα χρήσιμα. Δυστυχώς η ανάπτυξη του κώδικα έχει σταματήσει αλλά το site είναι ακόμη ανοικτό και μπορείτε ακόμα να κατεβάσετε την συγκεκριμένη έκδοση και να την προγραμματίσετε σε μια δική σας eprom. Θα την βρείτε εδώ

Official Link: http://smkdan.eludevisibility.org/ngcd/Προετοιμασία - Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση της είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Δεν είναι για νέους στον χώρο και απαιτεί πολύχρονη εμπειρία, οξύτατη όραση και σταθερό χέρι. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και ο ίδιος ο Razz δεν εμπιστεύεται τον οποιοδήποτε για την τοποθέτηση της universal σε "παρθένο" μηχάνημα, αλλά έχει δώσει το επίσημο χρίσμα σε έναν με δυο διανομείς παγκοσμίως.
Στις arcade MVS η αντικατάσταση του firmware γίνεται με απλή αφαίρεση της παλιάς και κούμπωμα μιας φρεσκογραμμένης 27C1024. Εδώ, στην κονσόλα, χρειάζεται θερμός αέρας, ειδικός adapter και πάμπολλες κολλήσεις πάνω στα "πατήματα" της παλιάς mask rom.

Θυμάστε τι ανέφερα στο πρώτο-πρώτο post; "Η NeoGeo CD μοιάζει με την arcade MVS αδερφή της αλλά ΔΕΝ έιναι η ίδια!" ...Πόσες φορές ακόμη θα το γράψω; Ισάριθμες φορές με τις χαζομάρες μου.Για την arcade MVS χρειαζόμαστε μια 27C1024 κι εδώ θα χρειαστούμε μια 27C400 eprom. Αμφότερες παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Θα εγγραφούν μέσω 16bit adapter στον programmer, έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό pins αλλά μιλάμε για διαφορετικό pinout!Ακόμη μια φορά που την πάτησα. Πάνω στην βιασύνη μου, λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης (έχω "φτιάξει" πάμπολλες MVS) ΔΕΝ διάβασα τις προϋποθέσεις. Προγραμμάτισα λοιπόν το firmware της κονσόλας σε 27C1024 και μόνο όταν εισέπραξα για ακόμη μια φορά μαύρη οθόνη κατάλαβα ότι βιασύνες δεν χωράν (αφού μούτζωσα τα μούτρα μου). Ευτυχώς που για ακόμη μια φορά δέχτηκα "θεία φώτιση" και δεν έγινε καμία ζημιά.

Πάμε λοιπόν για τα τεχνικά. Από εδώ δεν έχω τίποτα άλλο να πω, παρά μονάχα θα αφήσω να μιλήσουν οι φωτογραφίες (που θα προσθέσω εν αφθονία) για να πάρετε μια ιδέα της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος...

Το εργοστασιακό firmware, γραμμένο σε mask rom, θα το εντοπίσετε ακριβώς εδώ:Η αφαίρεση θα γίνει με θερμό αέρα. Τον έχω ρυθμίσει στους 280 βαθμούς μην έχουμε καμία δυσάρεστη έκπληξη. Πάμε αργά - Πάμε σταθεράΚαθάρισμα...Είμαστε έτοιμοι για την τοποθέτηση του adapter που θα φιλοξενήσει το νέο μας BIOS


Κατασκευή adapterΗ διάτρητη πλακέτα δίνει έναν "αέρα" πρωτοτύπου.

Μπορούσα να τυπώσω ένα πλακετάκι σε καμία από τις online Κινέζικες υπηρεσίες που έχω με επιτυχία χρησιμοποιήσει στο παρελθόν; Ναι, αλλά εγώ είμαι σκληρός (!) και εξάλλου ώσπου να έρθει από Κίνα, εγώ θα έχω ξεχάσει τι ήθελα να φτιάξωΚόλληση - Kynar Wire και ΥπομονήΈλεγχος βραχυκυκλώματος. ΑπαραίτητοςΣτρώση με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης για τοποθέτηση του adapter και στερέωση του μέσα στην κονσόλα, σε θέση που δεν εμποδίζει

Προγραμματισμός της eprom με την βοήθεια του 16bit adapter


Τοποθέτηση πάνω στην μητρική και λειτουργίαΕδώ είναι η τελική θέσηΤο τελικό προϊόν του μόχθου μου!


Το σύστημα δουλεύει :thumbup: ...κι εγώ τελείωσα την δημοσίευση και το μικρό μου αφιέρωμα στις επεμβάσεις! :geek:

Good Night!
:) ...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Η r23 είναι στραβά κολλημένη, παρακαλούμε να διορθωθεί. Τίποτα λιγότερο από την τελειότητα....
Πολύ σωστά! Με τρεμάμενα χέρια τα κολλούσα...:lol::D
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Από το φόβο ή από τη συγκίνηση;
[emoji16][emoji16][emoji16]
...και τα δυο Jim! ;) Τόσα φράγκα αξίζει το μαραφέτι...για παραπανίσια έξοδα ήμασταν (και είμαστε ακόμα :D) τότε; :confused: Εξάλλου μου αρέσει το άτιμο :love:
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,953
Μάλιστα...
wow!
Η κονσόλα, μύθος!
Ο Μάστορας, μίλησε μέσα μου!
(Ιδιαίτερα, όταν ταρίχευσε τα πάντα, και τα έκρυψε στη φωλιά του για μελλοντική χρήση).
H πλακετούλα ιδιοκατασκευή, σκέτο αραβούργημα!

Από Ιαπωνία ε; Πραγματικά υπήρξαν κάποτε εποχές που κάναμε τέτοιες υπερβάσεις!

Γεια στα χέρια σου! Να τη χαίρεσαι την royce royce!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Από Ιαπωνία ε; Πραγματικά υπήρξαν κάποτε εποχές που κάναμε τέτοιες υπερβάσεις!

Αχ!...και μελετώντας τα να κλαις!
 

Amiga500

Retro Member
Comrade
Joined
Jun 3, 2018
Messages
188
Απιστευτη δουλεια! :thumbup::thumbup:

Εγω να δω ποτε (και αν) θα φτιαχτει το Panasonic 3DO μου..... :(:(
 

MarigkOS

Retro Starter
Joined
Mar 16, 2019
Messages
2
Κατ΄ αρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο και κατα δεύτερον χαιρετώ τους πάντες σαν πρώτο μου γραπτό εδω μέσα.
Φίλε geoanas εκτός απο μάστορας είσαι μήπως και writer (κρίνοντας απο τον τρόπο γραφής πάνω στη μπαταρία)?
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Thank U both gentlemen! :)

@Amiga500
Σου το εύχομαι Κώστα. Νομίζω σου το έχω αναφέρει ξανά ότι είμαι ομοιοπαθής με ένα Goldstar 3DO που η κεφαλή του laser μια μέρα αποφάσισε να μας αφήσει χρόνους...

@MarigkOS
Καλώς ήρθες στην γωνιά μας! Writer είμαι μόνο εκ του προχείρου :lol:
Βέβαια όπως λένε κάποιοι εδώ πέρα (@chriskgnr ;)) είχα καλό βαθμό στην έκθεση και στα Νέα Ελληνικά :D Απλά επειδή μου αρέσει να γράφω ότι ακριβώς βιώνω την ώρα της επισκευής ή κάποιου mod, θέλω να μοιράζομαι ακριβώς ότι νιώθω, κάθε συναίσθημα κατά την ώρα του "χειρουργείου" και κάθε στραβοτιμονιά μου, χωρίς καμία τύψη και χωρίς αναστολές! Χα!Χα!Χα! Στο φινάλε νομίζω ότι έτσι το κείμενο (τύπου μακρύ σεντόνι) διαβάζεται πιο ευχάριστα...έτσι δεν είναι;
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
Γιώργο, θαυμάζω σε σένα τα κουράγια που έχεις να ασχολείσαι με τόσο σχολαστικό τρόπο με τα θέματα που καταπιάνεσαι. Εγώ, θα πρέπει να νικήσω τη τεμπελιά μου! :confused::lol:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Γιώργο, θαυμάζω σε σένα τα κουράγια που έχεις να ασχολείσαι με τόσο σχολαστικό τρόπο με τα θέματα που καταπιάνεσαι. Εγώ, θα πρέπει να νικήσω τη τεμπελιά μου! :confused::lol:
Χα!Χα!Χα! Ψυχοθεραπεία είναι, Chris ;) ...και σημειώσεις για την παροδική μου αμνησία, σαν log book επίσης :)
(Άσχετο: Σήμερα έπιασα να ασχολούμαι με τον Acorn Electron, έχεις κανένα καλό link για κανένα όμορφο DIY upgrade?? RAM...second cpu...ξέρεις εσύ, χε!χε! :) )
 

MarigkOS

Retro Starter
Joined
Mar 16, 2019
Messages
2
Για να γίνομαι πιό συγκεκριμένος, μιας και το όλο θέμα είναι τελείως άσχετο με τεχνολογικά:
Writer στην ανάλογη αργκό είναι ο ¨γκραφιτάς¨. Κάποιος που δουλεύει με σπρέι. Ο τρόπος γραφής σου λοιπόν μου έφερε στο μυαλό τα νεανικά μου χρόνια :p
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Για να γίνομαι πιό συγκεκριμένος, μιας και το όλο θέμα είναι τελείως άσχετο με τεχνολογικά:
Writer στην ανάλογη αργκό είναι ο ¨γκραφιτάς¨. Κάποιος που δουλεύει με σπρέι. Ο τρόπος γραφής σου λοιπόν μου έφερε στο μυαλό τα νεανικά μου χρόνια :p
Βλέπεις; +1 πόντος γνώσης για μένα!
Όχι δεν το γνώριζα και ποτέ δεν υπήρξα, αλλά πάντα θαύμαζα αυτού του είδους την έκφραση τέχνης. Τόσο, όσο η αμετάκλητη απόφαση μου για το αν έκανα κάποτε δικό μου σπίτι, με το ολόδικο μου man's cave, με όλα τα retro υπάρχοντα μου σε πλήρη παράταξη, μόνιμη προβολή και άμεση πρόσβαση, να φιλοτεχνούσα (με κάποιον τρόπο) τους περί της cave τοίχους (aka ανιαρά, μονόχρωμα ντουβάρια) με μια πανδαισία graffiti. Ο μεγάλος μου γιος, μου ζητούσε μάσκες και φράγκα για σπρέι, γιατί έχει δικτυωθεί ως manic skater με μια παρέα από τσακαλάκια, αλλά εγώ ακόμη δεν τον αφήνω λόγω τοξικότητας των χρωμάτων. Έχουν βρει και κάποιους ωραίους urban καμβάδες που τους έχει διαθέσει ο δήμος (ή τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται αυτοί! Χι!Χι!Χι!) και προς το παρόν εκτονώνονται με μουτζουρογραφίες. Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός, έτσι δεν είναι;
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Σήμερα είχα χρόνο να κατα ευχαριστηθώ κάποια shmups που τα είχα άχτι!

LAST HOPE

Δυστυχώς στην έκδοση που έχω εγώ, την unibios CD ver.3.2 -free- δεν υπάρχει κανένα cheat. Υπενθυμίζω ότι η τωρινή έκδοση είναι η 3.3 -commercial-
Με START+SELECT παίρνουμε μόνο μια άδεια οθόνη επιλογών / "C" και επανερχόμαστε


IRON CLAD


Αυτό, πραγματικά ήθελα να το ξεφτιλίσω εδώ και πολλά χρόνια! Με "άπειρη ενέργεια" αποτελεί πλέον μια "βόλτα στο πάρκο" :D
Η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο! Χα!Χα!Χα!
Με START+SELECT
Full Moon


Ρε, δε πα να βαράτε! Αυτά εγώ τα τρώω για πρωινό! :D


Τρεις μαζί ρε κ@λόπαιδα; Κοπιάστε! :D:rofl:


Διά πυρός και σιδήρου...


Πάρτε αυτά από πίσω μου, ρε!!!


Η "Αυτού Μεγαλειότης" πριν την μεταμόρφωση και την τελική μάχη


Ο χαμός και ο Γερμανός! :alien:


Τόσα παράσημα, ούτε στην Β.Κορέα!


Τίτλοι Τέλους...


Όχι παίζουμε! :D
 

Amiga500

Retro Member
Comrade
Joined
Jun 3, 2018
Messages
188
Δεν ξερω γιατι αλλα γουσταρω τρελα τις φωτογραφιες παιχνιδιων που ειναι τραβηγμενες κατευθειαν απο τις CRT τηλεορασεις!
Τρελαινομαι για scanlines! :love::love:

Να ανησυχησω οτι κατι δεν παει καλα με εμενα? :oops::alien::p
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Δεν ξερω γιατι αλλα γουσταρω τρελα τις φωτογραφιες παιχνιδιων που ειναι τραβηγμενες κατευθειαν απο τις CRT τηλεορασεις!
Τρελαινομαι για scanlines! :love::love:

Να ανησυχησω οτι κατι δεν παει καλα με εμενα? :oops::alien::p
Τα ίδια κι εδώ, οπότε μην φοβάσαι. Ανίατος νόσος. Διότι κύριοι, retro χωρίς scanlines = Φαγητό χωρίς αλάτι! :lol::lol::lol:
 
Top