What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Η μικρή οδύσσεια των υπολογιστών στην πατρίδα μας.

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935


Θα μπορούσα ίσως να αλλάξω τίτλο και να το ονόμαζα: " Η Έννοια του on-line στη χώρα μας", αλλά έντεχνα το απέφυγα, όχι από φόβο μη στεναχωρηθούμε περισσότερο, αλλά για να μη το παραφράσει καμία υπηρεσία σε "επιγραμματικός", και χάσουμε τελείως το νόημα. Είμαι πολύ προβληματισμένος, γιατί τα πράγματα δεν πάνε (για άλλη μια φορά) καλά. Παίρνω ως σταθερά, ότι σε όλα τα forums της κοινότητος, έχουμε μαζευτεί άτομα που λατρεύουμε την επιστήμη των υπολογιστών, και πιστεύω ότι πρέπει ανά τακτά διαστήματα να αναδύουμε τέτοια θέματα, και να τα συζητάμε, όχι απαραίτητα "μιζεριαζοντας" για λόγους εκτόνωσης, αλλά για να κάνουμε μια αποτίμηση, ώστε να δούμε που στην ευχή βρισκόμαστε σήμερα, και που θέλουμε τελικά να πάμε.Από τις αρχές των 80's, εμείς που ζήσαμε τον ερχομό των πρώτων micro, και τις αισιόδοξες δημοσιεύσεις των περιοδικών της εποχής, είχαμε προετοιμαστεί για ένα πραγματικά απίθανο μέλλον. Όλοι εμείς ελπίζαμε, ότι είχαμε επιβιβαστεί σε ένα τρένο που δεν είχε πια επιστροφή. Τα Computers ήταν ενδιαφέροντα, παραγωγικά, και το κυριότερο διασκεδαστικά. Η ημερομηνία ορόσημο του 2000, ήταν μόλις είκοσι χρόνια μπροστά μας. Όλοι σχεδόν κρατάγαμε την ανάσα μας, και περιμέναμε ότι κάτι εξωπραγματικό θα συνέβαινε τότε. Σήμερα, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, η εικόνα της χώρας μας είναι σχεδόν αποκαρδιωτική.
Δε λέω ότι δεν έχουν γίνει βήματα, αλλά με όρους ελεύθερης αγοράς, έχουμε αποτύχει! Ο υπολογιστής απέτυχε να ενταχθεί στη διοίκηση, αναγκάζοντας μας, να λειτουργούμε σαν σε συνθήκες μεσοπολέμου. Το τραγικό είναι ότι έχουν ξοδευτεί απίθανα ποσά, έχουν αγοραστεί εκατοντάδες άχρηστες πλατφόρμες, και η κάθε υπηρεσία συνεχίζει να παραμένει ακόμα ασύνδετη με την άλλη, σαν ερημονήσια. Βλέπεις σε κάθε γραφείο να βρίσκεται και ένα PC, που όμως πιθανότατα, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα (εκτός από δακτυλογράφηση. λες και είναι μια απλή ηλεκτρική γραφομηχανή) . Θα περάσω τώρα σε κάποιες προσωπικές διαπιστώσεις.

Πήγα κάποτε στο Δήμο μου να πάρω ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Μου έκανε πάντα τρομερή εντύπωση το πόσα στοιχεία πληκτρολογούν οι υπάλληλοι! Τι στην ευχή, δε τους βγαίνουν τα στοιχεία μπροστά τους, δε τους βοηθά το software; Το πήρα στα χέρια μου και ανακάλυψα τότε ένα λάθος. Μη φανταστείτε κάτι τρομερό, αλλά εξόφθαλμο, το φυσικό πρόσωπο είχε πάρει την ελληνική ιθαγένεια μερικούς μήνες, πριν γεννηθεί! Παράλογο; Αδύνατο; Όπως θέλετε πέστε το! Δεν αγανακτώ όμως μόνο με το λάθος, ούτε με το εξόφθαλμο του πράγματος. Αγανακτώ, και με αυτό το καταραμένο software, που δεν κάνει από πριν, έλεγχο στα πεδία, ώστε να αποτραπεί, σε πρώτο χρόνο αυτή η παρωδία, οδηγώντας με στο συμπέρασμα, ότι είναι απλά, ένας μεταμφιεσμένος επεξεργαστής κειμένου (να γιατί πληκτρολογούν σαν τρελοί ακόμα και σε ένα πιστοποιητικό γεννήσεως) και όχι μια σωστή εφαρμογή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από δικτύωση τώρα, τα βλέπετε, τα ζείτε! Σχεδόν καμία υπηρεσία δεν είναι συνδεδεμένη με την άλλη. Όλοι έχουν ξοδέψει τα άπειρα λεφτά (μας) και έχουν αναπτύξει τις δικές τους (άχρηστες) πλατφόρμες. Για τα υπόλοιπα, έχουν εμάς, τα συνήθη υποζύγια, που τρέχουμε (λες και είμαστε υπάλληλοι τους) από υπηρεσία σε υπηρεσία για να τα μαζέψουμε! Αποδείξεις και βεβαιώσεις, που κανονικά έπρεπε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι ίδιοι. Αποκορύφωμα ήταν μια φορά στην εφορία, όταν μου ζήτησαν εκτός από κάποια χαρτιά και το ΑΦΜ ( στην εφορία δηλαδή, μου ζήτησαν το φορολογικό μητρώο, που ατυχώς δε το θυμόμουν απέξω, σκοτώστε με) και αναγκάστηκα να πάω σπίτι και να φέρω μια δήλωση.Ακούστε τώρα για το on-line. Ο δήμος μου, προσφέρει on-line υπηρεσίες. Μπορώ δηλαδή να απευθυνθώ σε υποδιευθύνσεις, να τους κατευθύνω, και να ζητήσω διόρθωση ζημιών, αλλά και να πάρω (on-line ε; Θυμηθείτε το αυτό) και κάποια χρήσιμα πιστοποιητικά. Μόλις ενδιαφέρθηκα να χρησιμοποιήσω την εν λόγω υπηρεσία, κατάλαβα ότι έπρεπε να γραφτώ στο σύστημα. Έπρεπε δηλαδή να καταχωρηθώ πρώτα μόνος μου (αυτό γίνεται on-line) ως χρήστης, και μετά... να πάω στο δημαρχείο, και μετά να στηθώ στην ουρά ενός ΚΕΠ. Στις ουρές, είχα λοιπόν, την πρώτη on-line εμπειρία μου. δε βαριέσαι, ας μην είμαι γρουσούζης, ας τυπώσω τώρα και ένα χαρτί!

Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης λοιπόν, και...αααααααα!!!! Το παραγγέλνω τελικά on-line και πρέπει... να πάω πάλι στο δημαρχείο να το παραλάβω (ο ίδιος με την ταυτότητα μου). Γεια σου βρε κράτος με το on-line σου! Που να δείτε και το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς! Κάνετε την αίτηση ηλεκτρονικά on-line (τι νομίζατε κύριοι, ότι είμαστε βόρεια Αφρική;). Κάνατε την αίτηση; Ωραία! Πάρτε τώρα όλη την χαρτούρα, και στείλτε την σε εμάς, και αν χαθεί στο δρόμο με τα ταχυδρομεία, έχει ο θεός!!! Ευτυχώς βρε παιδιά που κάναμε και την αίτηση ηλεκτρονικά δηλαδή. Το ίδιο και με το ΙΚΑ, που για να αποκτήσω online πρόσβαση, έπρεπε να σταθώ στην ουρά του μητρώου! Μπήκα επίσης (διαδικτυακά) στη δημοτική βιβλιοθήκη για να δω τι βιβλία προσφέρει. Ε λοιπόν βρε παιδιά, τόσα χρόνια ασχολούμαι με τους υπολογιστές, δε μπόρεσα να καταλάβω το interface. Δεν έκανα δουλειά, χάλι μαύρο, που το πλήρωσα και από πάνω! Θυμάμαι επίσης τις ουρές για τους κλειδάριθμους. Τι αίσχος πραγματικά! Έκανες online την αίτηση, και μετά άραζες δυο τετράγωνα μακρυά από την εφορία, χαμένος στην τεράστια ουρά. Αθλιότητα.

Εκτός, όμως από το on-line, το σύστημα πάσχει και από βάση δεδομένων! Δεν γνωρίζουμε, ούτε ποιοι είναι πεθαμένοι ούτε και ζωντανοί. Σε κάθε γεγονός (πχ. σε μια γέννηση) αναγκαζόμαστε να δηλώνουμε στοιχεία, σε ότι οργανισμό υπάρχει και μπορούμε να φανταστούμε. Καμία αυτοματοποίηση, καμία επικοινωνία. Η τροχαία δε γνωρίζει τους ανασφάλιστους, και προσπαθεί να τους συλλάβει στήνοντας μπλόκα, λες και βρισκόμαστε στους Ντιουκς. Για το ΚΤΕΟ, δε το συζητάμε καν. Στην υγεία; Αν εγώ αφήσω για ένα σαββατοκύριακο την Αθήνα και λιποθυμήσω π.χ. κάπου στο Βόλο, δεν υπάρχει στο εκεί νοσοκομείο, ένα ιστορικό μου. Αφήστε που αν μου συμβεί κάτι χειρότερο, μπορεί να καταλήξω και στα αζήτητα.

Αμ, το Mail; Παντού στον πολιτισμένο κόσμο, το mail θεωρείται (το) πιστοποιημένο, επίσημο, έγγραφο! Είναι ορισμένο, έχει αποστολέα, έχει παραλήπτη, ώρα, ημερομηνία! Δε χρειάζεται πρωτόκολλο! Είναι έτοιμο από μόνο του! Μπορείς να το τυπώσεις. να το κάνεις ταπετσαρία στους τοίχους, να το στείλεις σε όποια υπηρεσία και διεύθυνση θέλεις. Δε πιάνει χώρο, δεν το τρώνε τα ποντίκια! Εδώ στη χώρα μας; Άγνωστη έννοια! Στείλτε μας παρακαλώ ένα fax στην καλύτερη....


Πολλά ζητάω; Η τεχνολογία υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια. Είκοσι χρόνια πέρασαν από το 2000, και οι computers είναι στη χώρα μας σχεδόν διακοσμητικοί. Τα IT τμήματα των οργανισμών (αλλά και πολλών εταιριών) είναι φωλιές αργόσχολων και απόντων υπεύθυνων. Αν είσαι π.χ. μηχανικός και βγάζεις τα μάτια σου σε auto cad, να εύχεσαι να μη σου χαλάσει το monitor. Θα σου έρθει μετά ο "ειδικός" από το IT, για να σου βάλει καμιά παιχνιδιάρικη VGA ευρείας προοπτικής οθόνη, για να βλέπεις ταινίες! Αν σας συμβεί κάτι παρόμοιο, μη προσπαθήσετε να εξηγήσετε στον "ειδικό" ότι έχετε πρόβλημα και ότι δε μπορείτε να δουλέψετε ("αφού ανάβει ρε φιλαράκι, ποιο είναι το πρόβλημα; Εγώ δε παρατηρώ τίποτα...), θα χάσετε το χρόνο σας, και θα πειραχτούν τα νεύρα σας. Απλά φέρτε τον δικό σας υπολογιστή από το σπίτι! Που ξέρετε, μπορεί το 2050 να ανακαλύψουμε και εμείς τον τροχό ή να περάσουμε από την εποχή της πέτρας στον χαλκό.
 
Last edited:

antnik

Retro Addict
Comrade
Joined
Sep 30, 2014
Messages
599
Δημήτρη έτσι είναι δυστυχώς. Δεν είναι τυχαίο γιατί είμαστε στο στόχαστρο. Μην τα αναλύσουμε κάθε φορά. Το 94 έδωσα εξετάσεις σε ηλεκτρολογικό σχέδιο με autocad στο μετρό και έτσι για να παινέψουμε και το σπίτι μας πέρασα με 96 στα 100. Όταν κάποια στιγμή είπα στον προϊστάμενο Γάλο ότι υπάρχει κακός σχεδιασμός τοπογραφικού που είχε έρθει από την Γαλλία ήρθε και με πέρασε εξετάσεις μπροστά σε όλους επί μια ώρα. Με ρώταγε…αυτό το έκανες, το άλλο το έκανες…έκατσε στο μηχάνημα μου και άρχισε να δουλεύει ο ίδιος…μέχρι που σηκώνετε και λέει….το σχεδιαστικό επίπεδο αυτών που μας έστειλαν τα σχέδια είναι under low level. Έχω δουλέψει με Γάλους Γερμανούς Ολλανδούς και τώρα με Αμερικάνους. Είναι αλλού φίλε. Δεν χαρίζουν κάστανα. Ενδιαφέρονται για την δουλειά τους.

Εδώ ξέρεις πως γίνονται οι δουλειές. Μαγκιά κλανιά και πάνω τουρλα. Μην πας μακριά.

Πραγματικά σου λεώ οι δικαιολογίες του style οι ξένοι μας ζηλεύουν και «μας τα κάνουν» τις θεωρώ γελοιωδέστατες. Στην Γερμανία του 77 ο σιδεράς που έφτιαχνε κάγκελα έπαιρνε τα μέτρα, έκανε εισαγωγή των δεδομένων σε υπολογιστές με διάτρητες καρτέλες και του έβγαζε κοστολόγιο , και χρόνο υλοποίησης με απόκλιση δύο ορών…

Εδώ σου λέει o ξένος έχω industry standard και ο μάγκας ο Έλληνας λέει έχω δικό μου workflow. Oι μαγκιές δεν περνάνε έξω. Μόνο σε κάνα καφενείο, κανα forum για να ικανοποιήσουν το εγώ τους.

Δυστυχώς Δημήτρη είναι για γέλια και για κλάματα. Τραγωδία.
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Αχχχχ!!! Σωστά τα λες!
Αυτό επίσης με τα κάγκελα ήταν σοκ!
Τη δεκαετία του 70, θείοι μου στον Καναδά, αποφάσισαν να κάνουν μερικά μερεμέτια (ανακαίνιση) στην οικία τους.
Ήρθε το συνεργείο, και από ότι θυμάμαι (μου έκανε εντύπωση γιαυτό το θυμάμαι), τοποθέτησαν στον κήπο τη δική τους χημική τουαλέτα, για να μη χρησιμοποιούν της οικείας. Εδώ, όχι μόνο θα τα είχαν κάνει όλα...., αλλά θα πρέπει να είσαι και απο επάνω, για να μη σου καταστρέψουν τα είδη υγιεινής.
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
332
Ναι αλλά όταν μας ρίξουν οι εξωγήινοι emp ποια χώρα θα επιβιώσει; Γατάκια ξένοι.
Πέραν της πλάκας κατ εμέ ούτε ο ένας μηδενισμός ισχύει ούτε ο άλλος. Κι αν νομίζετε ότι έξω γίνονται σωστά τα πράγματά δεν ισχύει. Είναι όμως καλύτεροι στην αιτιολόγηση της βλακείας. Εμείς είμαστε πιο πολύ στο έτσι γουστάρω.
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
...κοίτα, αφού μετά από όλη αυτή, την αίσθηση ματαίωσης, και κατάρρευσης, δεν έχουμε γίνει και με τη βούλα τρίτος κόσμος, τρέφω την ελπίδα ότι αυτός ο λαός, έχει μέσα του και αρκετά καλά στοιχεία, που με τη σωστή καθοδήγηση, θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Επειδή προηγουμένως μίλησα για δικτύωση, θυμήθηκα κάποτε που έλεγαν, ότι άργησε να έρθει στη χώρα μας το ADSL, επειδή τα εδώ συμφέροντα είχαν επενδύσει στο ISDN. Κάτι σαν το εμπάργκο της μπανάνας δηλαδή τη δεκαετία του 80! Τις βλέπαμε στο σινεμά και κάναμε σαν κατοχικοί!

Παρατηρούσα επίσης (δε ξέρω τι γίνεται τώρα) τα pos στα καταστήματα. Δεν ήταν online με τις τράπεζες...άνοιγαν τη γραμμή, έπαιρναν τηλέφωνο, έτρωγαν άκυρο, ξαναπροσπαθούσαν... κάτι σαν modem του παλιού καιρού.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Παιδιά τα έχετε πει όλα. Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δοθεί απο 15 δημόσιες υπηρεσίες, 15 αναθέσεις για λογισμικά τα οποία μεταξύ τους δεν έχουν καμία επαφή. Αντί το κράτος να δώσει την δουλειά σε ΕΝΑΝ σοβαρό ΞΕΝΟ και να μας οργανώσει κάτω απο μια ομπρέλα λογισμικού, δίνει ο κάθε δήμος και η κάθε υπηρεσία, τον "διαγωνισμό" σε αυτόν που θα χρεώσει παραπάνω και θα πάρουν την μεγαλύτερη μίζα.

Απλά πράγματα. ΟΥΓΚ
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,318
Μίζες, Ερασιτεχνισμούς, Λαμογιές ...εμμμ...Αυτές τις αλητείες, δεν πληρώνουμε τώρα όλοι μας; Ακόμη και τώρα έχουν το θράσος να παραγράφουν αδικήματα....
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,003
Ωραίο θέμα, έθιξες Δημήτρη: έτσι, για να στεναχωριόμαστε ακόμα περισσότερο για τα χρήματά μας που χρόνια τώρα πετιούνται αφειδώς σε ένα πηγάδι δίχως πάτο, σε έναν κρατικό μηχανισμό που απλά ξοδεύει συνεχώς χωρίς να μας παρέχει τίποτα σε αντάλλαγμα. Γιατί, φυσικά, όλα τα λαμόγια και οι μιζαδόροι που αναφέρθηκαν από τα παιδιά παραπάνω ποτέ δεν έδωσαν δεκάρα τσακιστή για αυτή την έρημη τη χώρα, παρά μόνο για την πάρτη τους και τις καρέκλες τους. Και όλοι τους, φυσικά, παραμένουν ατιμώρητοι... :eek:
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Ακριβώς Πάνο!!!

Άλλη μια περίπτωση του Greece on-line που μόλις σκέφτηκα. Μπορούμε ευτυχώς να κάνουμε ηλεκτρονικά τη φορολογική μας δήλωση. Όμως...δε μπορούμε να μεταβάλουμε στοιχεία. Αν ανακαλύψεις ότι το τηλέφωνο σου είναι π.χ. το παλαιό, δε μπορείς να το μεταβάλεις (σιγά ρε παιδιά)!!! Πρέπει να πας στην εφορεία και γενικά να εύχεσαι να μένεις κοντά στην εφορία. Παντρεύεσαι τον εφοριακό εδώ πέρα, ενώ έξω, για να δεις τον εφοριακό, σημαίνει ότι έμπλεξες!
Μπορείς να κάνεις όμως αλλαγή εφορίας on-line. Δεν είναι όμως ακριβώς on-line αλλαγή (ακαριαία), αλλά κάποιος ταλαίπωρος μάλλον θα την κάνει manually και για όσο καιρό αυτό κρατήσει (εξαρτάται από το φόρτο), θα σας εμφανίζεται η ένδειξη pending.
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
..."IT" συνέχεια. Πολλά από αυτά τα τμήματα, απλά δεν έχουν σκοπό ύπαρξης! Για να δείξουν όμως προς τα έξω ότι παράγουν έργο, αρχίζουν να κάνουν (αυτό μπορούν, τι να κάνουμε) τη ζωή δύσκολη, στους πάντες και τα πάντα. Τι τους έχει πιάσει σε όλες αυτές τις "εταιρίες" να πετσοκόβουν το internet, κάνοντας το να μην είναι πλέον λειτουργικό; Δε μπορείς να δεις Youtube, τα mails σου πετσοκόβονται, και γενικά δε μπορείς να δεις και να κάνεις τίποτα! Αν είναι μάλιστα και καπάτσος ο "συντηρητής", και δεν έχει μείνει εντελώς ικανοποιημένος από το έργο του, μπορεί να σου κοτσάρει και κανένα κλείδωμα της οθόνης, που ενεργοποιείται κάθε πέντε λεπτά ακινησίας! Δουλεύεις, και καθώς απαντάς σε ένα τηλέφωνο, τσουκ ξαφνικά κλειδώνει, και πρέπει να πληκτρολογήσεις (για δέκατη φορά) password. Το internet όμως, είναι πληροφορία. Δεν επιτρέπεται να λογοκρίνεται ένα τέτοιο μέσο. Άσε που είναι η και μόνη πηγή πληροφόρησης, ώστε να μπορέσεις να λύσεις πολλά προβλήματα που σου τυχαίνουν στον εργασιακό σου χώρο. Χάρις π.χ. τα youtube tutorials, πολλοί συνάδελφοι έχουν λύσει άπειρα προβλήματα.

Τι είδους προβλήματα; Να ορίσουν και να σετάρουν κάποιο δικτυακό εκτυπωτή (το IT τους έλεγε, "δε γίνεται", πρέπει να τυπώνετε όλοι στον κάτω όροφο", ή να εγκαταστήσουν παλιό hardware στα νέα windows. Έτσι, Κάποιοι έφθασαν να κάνουν για πρώτη φορά virtual machine στον τόπο εργασίας τους, ώστε να εγκαταστήσουν τον παλαιό scanner, printer ή βάλτε με το μυαλό σας τι άλλο, γλυτώνοντας την επιχείριση από άσκοπα έξοδα (το "IT" έλεγε:" ...δε γίνεται! Πρέπει να πάρετε καινούριο"). Φανταστείτε πάλι, να θέλετε να ψάξετε ένα θέμα για Auto cad....και να λύσετε ένα επαγγελματικό πρόβλημα. Απλά δε γίνεται. Θα είσαστε για πάντα αιχμάλωτοι των "ηλ....ν", και θα περάσετε ζωή χαρισάμενη. Δίκιο έχουν άλλωστε! Internet; Τι είναι αυτό; Σπίτι σας αυτά! Εδώ δουλεύουμε! Μόλις και ανεχόμαστε που σας βλέπουμε να κάθεστε σε καρέκλες και να δουλεύετε με το μυαλό! Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο πολύς κόσμος τους έχει καταλάβει και με την αυτο-οργάνωση, προσπαθεί στο πλαίσιο του δυνατού, να κάνει τη δουλειά του μόνος του.
 

konc

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Nov 8, 2012
Messages
420
..."IT" συνέχεια. ...

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω 100% εδώ. Το συγκεκριμένο ΙΤ (ειδικά μ' αυτά τα τραγικά που περιγράφεις) ίσως όντως να μην έχει λόγο ύπαρξης, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Βέβαια όπως τα γράφεις είναι η συνιθισμένη user perspective :D
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω 100% εδώ. Το συγκεκριμένο ΙΤ (ειδικά μ' αυτά τα τραγικά που περιγράφεις) ίσως όντως να μην έχει λόγο ύπαρξης, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Βέβαια όπως τα γράφεις είναι η συνιθισμένη user perspective :D
Πράγματι! Η ειρωνεία εδώ βρίσκεται στο ότι το IT υπάρχει για να εξυπηρετεί ακριβώς αυτό, τους users!:D Έχω και κάποια παραδείγματα εταιριών που διέθεταν εκπληκτικό (αληθινό) IT.
 
Last edited:

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,270
Γενικότερα συμφωνώ στα παραπάνω, καθώς ούτε και ο τομέας των σύγχρονων τεχνολογιών δεν γλίτωσε από το ελληνικό κουσούρι του ωχαδερφισμού και της αρπαχτής. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και στο δημόσιο (που εκεί κυρίως εντοπίζονται οι περισσότερες παθογένειες) τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής βελτίωση και ουσιαστικότερη αξιοποίηση της πληροφορικής. Περιθώρια φυσικά υπάρχουν για μεγάλες βελτιώσεις, αλλά η πρόοδος είναι σημαντική!

Εκεί που με στεναχωρείτε βρε παιδιά είναι στα σχόλια περί ΙΤ! Αν όντως υπάρχει τέτοιος ΙΤ manager με υφιστάμενο προσωπικό όπως το περιγράφεις, τότε όλο το τμήμα είναι για κλάματα και προφανώς "λίγα τα ψωμιά του"... Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι είναι αντιπροσωπευτικό όσων ΙΤs βρίσκονται εκεί έξω. Ενώ επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα τμήματα ΙΤ των εταιριών λειτουργούν βάση κάποιων κατευθύνσεων. Αν οι κατευθύνσεις αυτές απαιτούν" σφιχτή "πολιτική πρόσβασης, ε, τι να κάνει και ο αρμόδιος; Υπάρχει ένα όριο στο κατά πόσο και που γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του ΙΤ manager και που μπαίνει φρένο στις αρμοδιότητές του... Δείξτε λίγο κατανόηση!

Συγχωρήστε μου την παρέμβαση, αλλά είμαι "παθώς και μαθώς" όπως λέει γεμάτος παράπονο και ο ταρίφας στον Αντωνάκη Κοκοβίκο της γνωστής ταινίας...!!!
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Γενικότερα συμφωνώ στα παραπάνω, καθώς ούτε και ο τομέας των σύγχρονων τεχνολογιών δεν γλίτωσε από το ελληνικό κουσούρι του ωχαδερφισμού και της αρπαχτής. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και στο δημόσιο (που εκεί κυρίως εντοπίζονται οι περισσότερες παθογένειες) τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής βελτίωση και ουσιαστικότερη αξιοποίηση της πληροφορικής. Περιθώρια φυσικά υπάρχουν για μεγάλες βελτιώσεις, αλλά η πρόοδος είναι σημαντική!

Εκεί που με στεναχωρείτε βρε παιδιά είναι στα σχόλια περί ΙΤ! Αν όντως υπάρχει τέτοιος ΙΤ manager με υφιστάμενο προσωπικό όπως το περιγράφεις, τότε όλο το τμήμα είναι για κλάματα και προφανώς "λίγα τα ψωμιά του"... Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι είναι αντιπροσωπευτικό όσων ΙΤs βρίσκονται εκεί έξω. Ενώ επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα τμήματα ΙΤ των εταιριών λειτουργούν βάση κάποιων κατευθύνσεων. Αν οι κατευθύνσεις αυτές απαιτούν" σφιχτή "πολιτική πρόσβασης, ε, τι να κάνει και ο αρμόδιος; Υπάρχει ένα όριο στο κατά πόσο και που γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του ΙΤ manager και που μπαίνει φρένο στις αρμοδιότητές του... Δείξτε λίγο κατανόηση!

Συγχωρήστε μου την παρέμβαση, αλλά είμαι "παθώς και μαθώς" όπως λέει γεμάτος παράπονο και ο ταρίφας στον Αντωνάκη Κοκοβίκο της γνωστής ταινίας...!!!

Αν συγκρίνουμε τη πρόοδο που κάναμε τα τελευταία χρόνια, με τη προηγούμενη πλήρη ανυπαρξία τεχνολογίας, ίσως να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε κάνει τελικά κάτι. Είναι όμως λάθος αυτό. Οι υπολογιστές ουδέποτε εντάχθηκαν στη δημόσια διοικηση. Δεν υπάρχει μια ανοικτή βάση δεδομένων, που θα μπορεί η κάθε υπηρεσία να μοιραστεί στοιχεία με μία άλλη. Έτσι, δε γνωρίζουμε π.χ. πόσοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι ακόμα εν ζωή. Αν επίσης κάποιος (χτύπα ξύλο) σας σπάσει το κρύσταλλο του αυτοκινήτου σας, δεν αρκεί που θα δηλώσετε τα πάντα στον αστυνομικό που θα έρθει. Θα πρέπει να πάτε και στη ΓΑΔΑ για να το δηλώσετε επίσημα. Αν κάποιος φύγει απο τη ζωή, για το μισό κράτος θα ζει ακόμα. Δεν επικοινωνεί παιδιά τίποτα σας λέω. Το online επίσης είναι απάτη! Ουσιαστικά, στέλνεις την αίτηση ηλεκτρονικά, στον εαυτό σου (στην ουρά), και συνεχίζεις με τη φυσική σου παρουσία, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Δε σας προβληματίζει που σας ζητούν ένα σκασμό έγγραφα, που θα μπορούσαν να τα είχαν οι ίδιοι με ένα κλικ? Δε σας προβληματίζει, που μέχρι χθες, δε μπορούσαμε να πληρώσουμε μια δημόσια υπηρεσία με πλαστικό χρήμα;

Δε σας φαίνεται περίεργο, που καλούν ξανά χιλιάδες ασφαλισμένους, επειδή κατά την εγγραφή τους στο ΕΦΚΑ, χάθηκαν, και αντί να τους επαναφέρουν μέσα απο την (ανύπαρκτη) βάση δεδομένων, τους καλούν ξανά στα ΚΕΠ με όλη την παλιά καλή χαρτούρα, λες και θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά; Αυτά παιδιά είναι τρομακτικά πράγματα. Και αν τα αναφέρω με πόνο, είναι όχι επειδή απλά έγινε κάτι στραβό και τα "χώνω", αλλά επειδή δεν προβλέπεται να γίνει κάτι στο μέλλον. Εδώ είμαστε, και δέκα εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν, κανείς δε θα αναγγείλει τίποτα (και απο εμάς, κανείς δε θα απαιτήσει τίποτα). Δε λέγεται αυτό έτσι αόριστα γραφειοκρατεία, είναι συγκεκριμένο πρόβλημα, έχει αιτία και διορθώνεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Για το IT δεν ήταν σκοπός μου να στεναχωρήσω κανένα, μιλώ άλλωστε φωτογραφικά, και με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Θα συμφωνήσω ότι η άλλη πλευρά του συγκοινωνούντος δοχείου, είναι η εργοδοσία. Η κατάσταση σε πολλούς χώρους εργασίας είναι τραγική. Τραγική όμως είναι και για πολλούς εργαζόμενους χρήστες, που προσπαθούν μόνοι τους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα, με (πολλές φορές) "σπασμένο software" (αλήθεια τι γίνεται με αυτό;), χωρίς επίσημες άδειες, και χωρίς καμία αρωγή.
 
Last edited:

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,270
Έλα, δείξε λίγη αισιοδοξία! Αφού εμείς (και πολλοί άλλοι) αναγνωριζουμε ένα πρόβλημα, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη λύση του!

Όσον αφορά το ΙΤ, όλες οι σοβαρές εταιρίες με τις οποίες έχω συνεργαστεί δεν σκέφτονται καν (και για την ακρίβεια απαγορεύουν) τη χρήση παράνομου λογισμικού. Εξάλλου, η αγορά επίσημων αδειών χρήσης τους οφελεί σε διάφορους τομείς και ιδιαιτέρως φορολογικά. Όσοι δεν το κάνουν, για εμένα δεν είναι τυπικό παράδειγμα εξιοπρεπους εταιρίας, αλλά επιχείρησης "καφενειακου" επιπέδου...
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Γενικώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι No-go σε σοβαρές εταιρείες. Αν θέλεις το προσωπικό σου να είναι παραγωγικό δεν γίνεται να του προσφέρεις την δυνατότητα να μπαίνει ελεύθερα σε Facebook,Youtube, Youporn κτλ :p
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Έλα, δείξε λίγη αισιοδοξία! Αφού εμείς (και πολλοί άλλοι) αναγνωριζουμε ένα πρόβλημα, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη λύση του!

Όσον αφορά το ΙΤ, όλες οι σοβαρές εταιρίες με τις οποίες έχω συνεργαστεί δεν σκέφτονται καν (και για την ακρίβεια απαγορεύουν) τη χρήση παράνομου λογισμικού. Εξάλλου, η αγορά επίσημων αδειών χρήσης τους οφελεί σε διάφορους τομείς και ιδιαιτέρως φορολογικά. Όσοι δεν το κάνουν, για εμένα δεν είναι τυπικό παράδειγμα εξιοπρεπους εταιρίας, αλλά επιχείρησης "καφενειακου" επιπέδου...

Να φανταστείς ακόμα και σε "τεράστια" εταιρία (που δούλευα), επειδή είχαν λίγες άδειες για τα τερματικά, το είχε χακέψει ένας μάγκας (μάλλον απο το IT), για να βγάζει περισσότερα pcs (με το πρόγαμα, ενώ πέταγε και ένα μήνυμα του στιλ η άδεια έχει λήξει, ή κάτι παρόμοιο, δε θυμάμαι). Εγώ έχω μια πολύ άσχημη εικόνα για το όλο θέμα. Αν χρειαστεί κάποιος ένα module, ένα νέο plugin, κάποιο πρόγραμα (βρε αδερφέ) για να κάνει τη δουλεία του, είναι απελπιστικά μόνος. Στην καλύτερη θα του πουν, αν μπορείς να το κάνεις, κάνε το μόνος σου. Φυσικά όμως δεν αρνούμαι ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά. Να αισιοδοξήσω; Χρειάζομαι δεδομένα για να γίνει αυτό! Μπορώ όμως να πιστέψω, αφού η πίστη δεν λαμβάνει υπόψη αποδείξεις και δεδομένα. Όμως ουσιαστικά αυτό έκανα τα τελευταία 40 χρόνια και η ζωή μου πέρασε. Μπορώ ίσως να το παραβλέψω και να το ρίξω στη φιλοσοφία (αφού ακόμα και το ποδόσφαιρο μας απογοήτευσε), ή να κρύψω χρόνια και να μεταναστεύσω σε μια χώρα (Ναι! Εμένα περιμένανε) με υπέροχα δίκτυα (και απίθανο ποδόσφαιρο για τα σαββατοκύριακα).
 
Last edited:

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Γενικώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι No-go σε σοβαρές εταιρείες. Αν θέλεις το προσωπικό σου να είναι παραγωγικό δεν γίνεται να του προσφέρεις την δυνατότητα να μπαίνει ελεύθερα σε Facebook,Youtube, Youporn κτλ :p

Σαφώς, αν δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της παραγωγικότητας, περιμένουν από κάτι τέτοια να σε αξιολογήσουν (Διευθυντάδες και υπεύθυνους που σου λένε κάθε 3 μήνες -"Γράψε μου σε ένα χαρτάκι τι έκανες αυτό τον καιρό (γιατί εγώ δεν έχω ιδέα), και άστο στο γραφείο μου (επειδή θα έχω πεταχτεί έξω για μια δουλίτσα) . Είναι σαν την περίπτωση με τα αυτοκίνητα. Δεν μπορούν να δουν ποιοι είναι ανασφάλιστοι, ή δεν έχουν περάσει κτεο, ώστε να τους έρθει το πρόστιμο στο σπίτι, παρά στήνουν μπλόκα για να πιάσουν μερικούς...
 
Last edited:

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,270
Να σου πω την αλήθεια, με στενοχωρεί που σε ακούω τόσο απαισιόδοξο!
Από την internetικη σου παρουσία και από τις δημοσιεύσεις σου εχω σχηματίσει την εντύπωση ότι είσαι ένα άτομο σκεπτόμενο, με γνώσεις και επιμονή σε ότι ασχολείται! Λάθος ή όχι δεν ξέρω, αλλά αυτή τη γνώμη έχω σχηματίσει! Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ αν άνθρωποι όπως εσύ απαισιοδοξούν σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν μοιρολατρούν!
Αν είναι να αλλάξει κάτι, θα γίνει επειδή θέλουμε και προσπαθούμε με καθε τρόπο να αλλάξει... Αν απλά αποδεχτούμε ότι όλα πάνε στραβά, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα...
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,935
Να σου πω την αλήθεια, με στενοχωρεί που σε ακούω τόσο απαισιόδοξο!
Από την internetικη σου παρουσία και από τις δημοσιεύσεις σου εχω σχηματίσει την εντύπωση ότι είσαι ένα άτομο σκεπτόμενο, με γνώσεις και επιμονή σε ότι ασχολείται! Λάθος ή όχι δεν ξέρω, αλλά αυτή τη γνώμη έχω σχηματίσει! Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ αν άνθρωποι όπως εσύ απαισιοδοξούν σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν μοιρολατρούν!
Αν είναι να αλλάξει κάτι, θα γίνει επειδή θέλουμε και προσπαθούμε με καθε τρόπο να αλλάξει... Αν απλά αποδεχτούμε ότι όλα πάνε στραβά, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα...

Αν η internetικη παρουσία μου δίνει τέτοια εικόνα, με κάνει να σιγουρεύομαι ότι το on-line στην πατρίδα μας έχει τεράστιο πρόβλημα! :D:D:D
Συμφωνώ μαζί σου, ότι δε πρέπει να τα παρατάμε εύκολα και να παραδίνουμε τα όπλα (Αλώστε, για αυτό άνοιξα το θέμα, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να επαναπροσδιορίσουμε το που ήμαστε και θέλουμε να πάμε). :)
 
Top