What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Και τώρα MEGACART!!!

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Όταν υπάρχει καλή παρέα, όλα γίνονται. Ακόμη και τα πιο αδύνατα, ακόμη και τα πιο παράδοξα και απίστευτα.

Πάει τώρα λίγο καιρός που άρχισα να ασχολούμαι με την κατασκευή cartridges, φυσικά για τον αγαπημένο μου C64. Δεν υπάρχει τύπος κάρτας που να μην τύπωσα και σχεδιασμός που να μην ακολούθησα . Μέσα σε αυτόν τον πλουραλισμό, το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια παραλλαγή της MagicDesk cart, που ούτε λίγο ούτε πολύ μπορούσε με κατάλληλο μοντάρισμα αλλά και ένα νέο Python Script, να φιλοξενήσει μια beefy 27C801 eprom της τάξης του 1 Meg. Οι πρώτες δοκιμές με μικρότερες eprom είχαν ήδη πετύχει.

Χαράς Ευαγγέλια και χαρμόσυνα νέα, αλλά άντε εσύ κάτσε να ψάξεις και να θυμηθείς τα TOPS of the TOPS / single filers (prg) όλων όσων έχεις παίξει, από τα μικράτα σου ίσα με τα τώρα. Έριξα ως assist την ιδέα στον καλό μου φίλο, τον Πάνο @clemenza. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπέροχο blog, αγάπη για τα 8bit (και όχι μόνο), κρίση, εμπειρία και ματιά σαν ξυράφι!
Από τους παλαιότερους των "φουρνάρηδων", καθίσαμε και τα βάλαμε κάτω να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν υπήρχε κανένα αρχικό πλάνο, δεν ήταν όμως δα και καμιά πυρηνική επιστήμη. Υπήρχαν τα απόλυτα συστατικά σε μεγάλη αφθονία. Μεράκι, όρεξη και συνέπεια που περίσσευε.

18455

Η μια ιδέα διαδέχονταν την άλλη και παρέα με τα intros και τα graphics που κάναμε released, ο Πάνος έπεσε με τα μούτρα στο project MEGAcart. Εγώ του έστελνα ανά 10άδες (τα εκλεκτά) τα games κι εκείνος τα άλλαζε τα φώτα στα Cracktros *Repacking... Τι να λέμε τώρα! Μέχρι και σε "δίαιτες" τα υπέβαλε! Όλο το software part, δικό του έργο...και, ΝΑΙ! Το "ινστιτούτο καλλονής" δούλεψε και η πρώτη από τις (μάλλον) 5 συλλογές που επιμεληθήκαμε, είναι γεγονός. Όλα τα ωραία, σε συσκευασία cartridge, με μηδενικό χρόνο φορτώματος για στιγμιαία απόλαυση αλλά χαρά που διαρκεί (και θα διαρκεί). Shmups λοιπόν το όνομα αυτής και από περιεχόμενα, έχουμε και λέμε:

Alienator
Blastopia
Cyberwing
Delta
Edge Grinder
Galencia 1.5
Gaplus
GORF
Gyruss
IO
Lets Invade I
Lets Invade II
Mega Apocalypse
Mono
Neutron
Relentless
Rocket Smash EX
Sanxion
Scramble
Slayer
Starfysh
Stercore XD
Terra Cresta
Uridium
X- Force

Zynaps

18454

18456

18457

Rocket Smash EX και Scramble είναι παραγγελιές του φίλου μας, του @Vincent !
*Η επιθυμία σου διαταγή sir! (...σου το έχω ξαναπεί αυτό, έτσι δεν είναι; ;) )

18460

18461

18462

FAQ

Πως "κινείται το πράμα";

Φτιάχνουμε το pcb της cart και "καίμε" μια φουλαρισμένη 801 με το bin που έχουμε φτιάξει μέσω του Python script

Παίζουν ή μόνο φρουφρού και αρώματα;
Παίζουν λέει!! Υπάρχει και RESET που μας κλωτσάει μαλακά πίσω στο αρχικό menu, εκεί όπου μας περιμένουν πολλές ακόμη απολαύσεις.

Είναι χακαρισμένα; Τι patches έφτιαξε ο μάγος @clemenza;
Βεβαίως και είναι! Κάποια μάλιστα διαθέτουν μια αρμαθιά από cheats. Όρεξη να υπάρχει και κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος. Είτε τίμιος, είτε "απατεωνίσκος" (σαν του λόγου μου! Χι!Χι!) για όλους μεριμνήσαμε! ;)

Ο Πάνος δε, τα έχει δώσει όλα στα introz που επιμελήθηκε και κόλλησε στην βιτρίνα σχεδόν του 90% από τα παιχνίδια! Τον ευχαριστώ για την πρωτοβουλία του αυτή αλλά και τον τεράστιο κόπο του, αφού αυτή η δουλειά μας έφαγε κάνα δίμηνο. Ξεχωρίζουν τα καλά του λόγια στα scrollers και στα logoz που χρησιμοποιήθηκαν. Δεν έχω λόγια man ;)

Πάρτε λίγο φωτογραφικό δείγμα:
18458

18459

Τα bins που φτιάξατε παίζουν σε emulator;
OXI.

Μόνο στον φυσικό τους χώρο (cart + real C64)

Θα πουλήσεις;
ΟΧΙ.

Θα φτιάξεις πολλά;
ΟΧΙ.

Θα δώσεις λεπτομέρειες για το πως τα έφτιαξες;
OXI.
Μόνο τα απαραίτητα: To hardware αλλά και το Python Script είναι σχέδιο των :

Magic Desk Compatible Cartridge Generator (c) 2013-2014 Žarko Živanov
Cartridge schematics and PCB design (c) 2013-2014 Marko Šolajić

Για να το φτάσουμε στα 1 Meg, χρειάστηκε "πειραγμένο" σχέδιο. Που το βρήκαμε και ποιου είναι; Tο γράφει στο silk print επάνω στο board. Υπάρχουν έτοιμα στο διαδίκτυο, για εκτύπωση σε factory και παραγωγή real carts.

Τα intros και αρκετά repacks / compressions επιμελήθηκε ο Πάνος, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, μόνο και μόνο γιατί πωρωθήκαμε και θελήσαμε να ολοκληρώσουμε το έργο που πιάσαμε με τούτον ως υπέρτατο σκοπό: :emoji_point_down:

"Πείτε ότι ναυαγήσατε σε ερημονήσι, παρέα με τον C64. Τι θα θέλατε να είχατε μαζί σας για να σας συντροφεύσει τα επόμενα ??? χρόνια που θα περάσετε μόνοι σας με τον υπολογιστή σας; "

Για να δούμε κι άλλες screens...

18463
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Τα πάντα ή ορθότερα σχεδόν τα πάντα λοιπόν από shmups, εδώ:
:emoji_point_down:

18502

18503

Αγαπάτε αλλήλους και μην σκοτώνετε τους εξωγήινους! ...ίσως και να 'ναι καλύτεροι από εμάς, το περήφανο ανθρώπινο είδος!
:sneaky::)
 

Always Somewhere

Retro Mentor
Comrade
Joined
Jul 8, 2017
Messages
1,473
Βρε παιδιά τι φτιάξατε πάλι...

o_O Wow!!!

Νιώθω δέος και ρίγη!!! Μπράβο σας βρε μάγκες!!! ΜΠΡΑΒΟ!!! :emoji_clap::emoji_clap::emoji_clap:

Αν υπάρχει η δυνατότητα κάποια στιγμή ας γίνει και μια μετάφραση στα Αγγλικά για το θέμα αυτό.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει δημοσίευση και σε κάποια ξένα sites αλλά και στο English section του iamretro.gr :)
 
Last edited:

sly*m

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 30, 2018
Messages
669
Μπράβο παιδιά, χίλια μπράβο!!! Giga Respect!!!! Θαυμάσιο project! :thumbup::thumbup::thumbup:
Όπως έχω ξαναπεί... THE SCENE IS STRONG!!!
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,009
Τι να του πεις τώρα του ανθρώπου, πείτε μου εσείς, τι να του πεις;

Να του πεις "μπράβο"; Να του πεις "συγχαρητήρια"; Να του πεις "εξαιρετική δουλειά"; Ή μήπως να του πεις την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από το ότι το πάθος του, η τελειομανία και το γνήσιο, από άλλες εποχές μεράκι του δίνουν και σε μας έμπνευση για να προσπαθήσουμε, να φτιάξουμε, να δημιουργήσουμε, να βάλουμε ρε αδερφέ κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι γι' αυτο το έρμο hobby που έχουμε, γι' αυτά τα μηχανήματα που μας τα πάσαραν ως καταναλωτικά αγαθά πριν από 30-40 χρόνια και τελικά αποδείχτηκαν... πιο ζωντανά απ' όλους μας!

Γιώργο, φίλε μου, θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια όχι μόνο για τα (υπέρ το δέον) καλά σου λόγια, αλλά κυρίως επειδή μου έκανες την τιμή να με συμπεριλάβεις σε αυτό το υπέροχο project σου που μόνο όποιος δεν έχει χάσει εντελώς την αθωότητά του μπορεί να εκτιμήσει στο πραγματικό του μέγεθος παίζοντας όλα αυτά τα διαμάντια της συλλογής που δημιούργησες (ΟΚ, άντε, δημιουργήσαμε - γιατί έτσι κι αλλιώς θα με διόρθωνες!).

Συγχαρητήρια και συνεχίζουμε! ;)
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Ένα είναι σίγουρο...
Τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα βράδυα μας άλλαξαν οριστικά!

Ο,τι και να προσθέσω εγώ είναι λίγο... Σας ευχαριστούμε μέχρι εκεί που δεν φαντάζεστε για τον κόπο και το χρόνο που διαθέτετε απλόχερα για το χόμπι μας αλλά και - κυρίως - γιατί μας παρασύρετε και εμάς με τη "φόρα" σας και τις ιδέες σας σε έναν δρόμο που μας γεμίζει όμορφες στιγμές!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
...
ΟΚ, άντε, δημιουργήσαμε - γιατί έτσι κι αλλιώς θα με διόρθωνες!

Συγχαρητήρια και συνεχίζουμε! ;)
Δημιουργήσαμε, δημιουργούμε και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!...κι αν εγώ βρήκα στο net ένα hardware σχέδιο που εκτύπωσα και συναρμολόγησα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (χαρά μου να ασχολούμαι με κολλήσεις! LOL!), εσύ φίλε έβαλες ανεξίτηλη σφραγίδα με όλο αυτό το έργο του patching και του hacking. Είπαμε, πολλές ώρες πτήσης :)

Προς όλους τους φίλους...
Αυτή είναι μόνο η μια από τις συλλογές που ετοιμάσαμε. Έρχονται κι άλλες 4 βαρυφορτωμένες για εγγυημένη διασκέδαση. Μένει να γίνουν τα .bin(s) και να δοκιμαστούν σε real hardware. Ενώ στους emulators (μεμονωμένα) φαίνονται να λειτουργούν, η κουβέντα αλλάζει σε παραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα: Στην συγκεκριμένη συλλογή Shmups είχαμε προσθέσει και το Cosmos λόγω κλασσικής αξίας. Λειτουργούσε μεμονωμένα αλλά έλα που στην MegaCart μου έδωσε black screen of death ;) Αν'τ αυτού μπήκε το Mega Apocalypse (Crazy Comets clone / port) που ενώ το είχα βάλει σε άλλη κατηγορία, ταίριαξε γάντι κι εδώ λόγω θέματος.

Εν κατακλείδι
Αν σας άρεσε η συγκεκριμένη, περιμένετε να γευτείτε και τις υπόλοιπες...Χε!Χε!Χε!
 
Last edited:

subzero79

Retro Mentor
Comrade
Joined
Aug 11, 2015
Messages
1,219
Τα πάντα ή ορθότερα σχεδόν τα πάντα λοιπόν από shmups, εδώ:
:emoji_point_down:

View attachment 18502

View attachment 18503

Αγαπάτε αλλήλους και μην σκοτώνετε τους εξωγήινους! ...ίσως και να 'ναι καλύτεροι από εμάς, το περήφανο ανθρώπινο είδος!
:sneaky::)
801 exv ls i have εισαι αρχονταςκαι μ ανοιξες την ορεξη να βγαλω τον διπλοσιδο απο το κουτι
 

subzero79

Retro Mentor
Comrade
Joined
Aug 11, 2015
Messages
1,219
Δημιουργήσαμε, δημιουργούμε και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!...κι αν εγώ βρήκα στο net ένα hardware σχέδιο που εκτύπωσα και συναρμολόγησα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (χαρά μου να ασχολούμαι με κολλήσεις! LOL!), εσύ φίλε έβαλες ανεξίτηλη σφραγίδα με όλο αυτό το έργο του patching και του hacking. Είπαμε, πολλές ώρες πτήσης :)

Προς όλους τους φίλους...
Αυτή είναι μόνο η μια από τις συλλογές που ετοιμάσαμε. Έρχονται κι άλλες 4 βαρυφορτωμένες για εγγυημένη διασκέδαση. Μένει να γίνουν τα .bin(s) και να δοκιμαστούν σε real hardware. Ενώ στους emulators (μεμονωμένα) φαίνονται να λειτουργούν, η κουβέντα αλλάζει σε παραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα: Στην συγκεκριμένη συλλογή Shmups είχαμε προσθέσει και το Cosmos λόγω κλασσικής αξίας. Λειτουργούσε μεμονωμένα αλλά έλα που στην MegaCart μου έδωσε black screen of death ;) Αν'τ αυτού μπήκε το Mega Apocalypse (Crazy Comets clone / port) που ενώ το είχα βάλει σε άλλη κατηγορία, ταίριαξε γάντι κι εδώ λόγω θέματος.

Εν κατακλείδι
Αν σας άρεσε η συγκεκριμένη, περιμένετε να γευτείτε και τις υπόλοιπες...Χε!Χε!Χε!
δοκιμασε να κανεις inverted τα ta adress
 

sknipas

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
May 20, 2017
Messages
253
Αν και καποιος θα μπορουσε να πει οτι ευλογαμε τα γενια μας... Ρε παιδια τι θα γινει θα μας αφησετε σε ησυχια;
Μπραβο και παλι μπραβο.

(τα παραπανω γραφονται σε χιουμοριστικο τονο. Μην μας παρεξηγησουν χεχε)
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,017
Δε φανταζόμουν ότι θα είχαμε (τη σημερινή εποχή ) ανάμεσα μας τέτοιες δυνάμεις!
Βλέποντας τις εικόνες και τον ενθουσιασμό των παιδιών, νομίζω ότι βρίσκομαι πίσω σε μια άλλη εποχή.
Ένα μεγάλο RESPECT!
 

Vincent

Retro Addict
Comrade
Joined
Mar 9, 2012
Messages
983
To relentless είναι παιχνιδάρα και φανερώνει πως ο θεπεθε μπορεί να σκρολλάρει και αυτός.
Βλέπω έχεις και την καφετή βερσιόν εδώ :thumbup:
 

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,009
To relentless είναι παιχνιδάρα και φανερώνει πως ο θεπεθε μπορεί να σκρολλάρει και αυτός.
Βλέπω έχεις και την καφετή βερσιόν εδώ :thumbup:
Είναι completely off-topic και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί εδώ (τότε γιατί γράφω, θα μου πείτε!), αλλά ο CPC προφανώς μπορούσε να scrollάρει και αυτός, και ευτυχώς το βλέπουμε σε πλείστες νέες παραγωγές:


Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, να πούμε ότι, όπως διαπιστώσαμε και με τη βοήθεια του @dimfil, η συλλογή με τα shoot 'em ups μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί και σε EasyFlash 3, αν το επιθυμεί κάποιος. Συνεπώς, αν υπάρχει ενδιαφέρον, μας ενημερώνετε και σας στέλνουμε ό,τι χρειάζεται. ;)
 
Top