Μείναμε Τρείς Και ο Κούκος ;

sly*m

Retro Enthusiast
Messages
399
Reaction score
985
Points
103
Απλά σκεφτείτε πως, οταν θα πηγαίνουμε ΕΜΕΙΣ στα ΚΑΠΗ, αντί για τάβλι/πρέφα κ.ο.κ θα βγάζουμε τα ....8-bit μας!!!
Όχι μόνο στα ΚΑΠΗ... Παντού θα μπορούσαμε να τα βγάζουμε στη μόστρα. Ακόμα και όταν πάμε για σούσι και σακέ σε κυριλάτο γιαπωνέζικο o_O
 

sly*m

Retro Enthusiast
Messages
399
Reaction score
985
Points
103
Για να πω κάτι επάνω σε αυτό, με τα χρόνια, ανακάλυψα ότι για να μάθεις ποια είναι τα μέλη ενός forum, δε πρέπει να διαβάζεις τα posts, αλλά πρέπει απλά να βλέπεις τις φωτογραφίες των σχετικών threads "συναντήσεις ". Εκεί θα ανακαλύψεις ανθρώπους χωρίς ούτε ένα post, που δηλώνουν μέλη της συγκεκριμένης κοινότητος! Άνθρωποι δηλαδή που ζούνε μόνο για τις συναντήσεις και όχι για το γράψιμο. Μου φαίνεται παράδοξο, το καταθέτω.
Turri δεν γίνεται να βλέπεις 'συναντήσεις' φορουμς! Τα φόρουμς δεν έχουν πρόσωπο. Οι λέσχες έχουν πρόσωπο και κάνουν συναντήσεις. Αν οι λέσχες έχουν και φόρουμ, φυσικά θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν ούτε ένα ποστ και είναι γραμμένοι στα φόρα για να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις εκδηλώσεις των λεσχών που είναι μέλη. Και θα υπάρχουν και άτομα που δεν είναι μέλη των λεσχών αλλά θα έχουν λογαριασμό και συμμετοχή σε φόρουμ γιατί ενδιαφέρονται για τα θέματα.
Έτσι αν π.χ. το IamRetro οργανώσει μια εκδήλωση επωνύμως, θα την κάνει η ομάδα του περιοδικού και όχι το φόρουμ. Και θα έχει κάθε δίκιο το IamRetro να προβάλλει το σάιτ του και να γράφει το όνομα του ακόμα και σε χαρτοπετσέτες για να διαφημιστεί. Δεν σημαίνει ότι καλύπτει όλους όσους είναι στο φόρουμ ή όλοι στο φόρουμ είναι μέλη του περιοδικού IamRetro.
Έτσι λοιπόν οι λέσχες κάνουν εκδηλώσεις και όχι τα φορα. Και οι λέσχες έχουν συγκεκριμένες γραμμές. Π.χ. εδώ τα παιδιά του περιοδικού-ομάδας είναι παθιασμένα με τις νέες εφαρμογές τεχνολογιών σε παλιά micros και μπουστάρουν την ενημέρωση και το fun αυτής της ασχολίας. Υπάρχουν άλλες λέσχες που είναι απλά συλλέκτες και δεν τους νοιάζει καν αν δουλεύει ή όχι το όποιο παλιό micro έχουν τα μέλη τους, αρκεί να το έχουν στις τζαμένιες προθήκες τους και να χαίρονται να το βλέπουν (σβηστό), ποντάρουν στην αίσθηση νοσταλγίας που θα νοιώσουν όσοι καινούριοι δεν τους ήξεραν και αυτό για να τους τραβήξουν στα δικά τους λημέρια και να μπουστάρουν τον αριθμό μελών τους. Οι λέσχες και τα φόρα είναι όλοι μέλη της κοινότητας. Π.χ. οι λέσχες και τα φόρα μοτοσυκλετών είναι κομμάτια της κοινότητας των αναβατών. Το κακό είναι όταν το κάθε κομμάτι-λέσχη της κοινότητας νομίζει ότι είναι η ίδια η κοινότητα, προβάλλεται γράφοντας το όνομα του ακόμα και σε χαρτοπετσέτες στο όνομα της κοινότητας και ευαγγελίζεται ότι είναι ο 'σωτήρας' της! Εκεί πια καταστρέφεται η εικόνα τους και αυτό το καταλαβαίνουν όσοι πραγματικά είναι μέλη της ευρύτερης κοινότητας και εγκαταλείπουν τον ψεύτικο 'παρεϊστικο' αέρα που τεχνιτά δημιουργείται σαν δόλωμα. Οκ άσχετο με το topic (ίσως να έχει και κάποια σχέση) αλλά ήθελα να πω την γνώμη μου.
 

dimfil

Retro Mentor
Messages
1,029
Reaction score
1,678
Points
123
Έχω την εντύπωση ότι ο Turrican εννοούσε κάτι άλλο:
Υπάρχουν κάποια άτομα που είναι εγγεγραμμένα, δεν έχουν όμως ούτε ένα post (ή έχουν ελάχιστα τέλος πάντων) που να ζητούν ή να ανταποδίδουν γνώση πάνω στο χόμπι. Όταν όμως γίνεται κάποια συνάντηση τύπου "καφές" τότε παρουσιάζονται και όλη τους η κουβέντα κινείται γύρω από τα πόσα μηχανήματα έχουν κλπ. Μηδενική προσφορά κατά τη γνώμη μου οπότε και για εμένα τέτοιου είδους μέλη μου είναι αδιάφορα... Όλη η ουσία κρύβεται στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή γνώσης. Αυτό το νόημα έχει το φόρουμ. Όχι η "μόστρα" και επίδειξη συλλογής.
Τώρα, οι λέσχες είναι άλλο πράγμα. Έχω μεγάλη σχετική εμπειρία όντας δραστήριο μέλος λεσχών που αφορούν μοτοσυκλέτες, ιστιοπλοΐα και καταδύσεις και εκεί πράγματι ισχύουν τα πράγματα όπως τα λες περίπου. Όχι τόσο δραματικά όμως, καθώς πλέον έχουν ωριμάσει περισσότερο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η μία λέσχη στηρίζει την άλλη σε δράσεις. Στις λέσχες υπερισχύει η ανάγκη για φυσική παρουσία και τα φόρουμς έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα.
Στο χόμπι μας όμως δεν μπορεί να ισχύσει κάτι παρόμοιο, άλλωστε οι λέσχες είναι ελάχιστες. Τρεις γνωρίζω εγώ... Οπότε, τα φόρουμς και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικότερος.

Μία και μόνη φορά παρευρέθηκα σε κάποιο "καφέ" ενός (άλλου πάντως) φόρουμ. Αρκετά χρόνια πριν, όταν ακόμη ξεκινούσα με αυτό το χόμπι. Πρώτη και ήταν και η τελευταία... Μου είναι πολύ βαρετό να παρακολουθώ επί ώρα κάποιους τύπους να παρουσιάζουν τις συλλογές τους, να αυτοαποκαλούνται "γκουρού" και να έχουν μια γνώμη για τα πάντα! Και μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά που ακούς να είναι μπαρούφες ολκής! Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, από το σύνολο περίπου 20 παρευρισκομένων, στο φόρουμ είχα συναντήσει τρεις-τέσσερις!

Αυτή είναι και η δυστυχία των ελληνικών φόρουμ του χόμπι μας. Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, μόνο από λίγους. Το Iamretro είναι το τελευταίο που απέμεινε στο οποίο θα μπεις και δεν θα βρεις φάτσα μόστρα τη γνωστή "ξερολίαση" που συναντάς αλλού. Θα βρεις βοήθεια, ανταπόκριση, συμμετοχή. Θα πάρεις αλλά και θα δώσεις γνώση. Θα ακούσεις αλλά και θα σε ακούσουν. Μακρυά από άτομα με γνώσεις επιπέδου "το γράφει στο Pixel" που είναι ότι πιο εκνευριστικό υπάρχει...

Αν και το Iamretro χάσει αυτό το χαρακτήρα, ε, τι να κάνουμε... Θα τη βρούμε την άκρη μας... Μέχρι τότε όμως, εδώ είναι το τελευταίο προπύργιο της υγιούς ενασχόλησης με ρετρό υπολογιστές!
 

Always Somewhere

Retro Addict
Messages
862
Reaction score
1,729
Points
103
Μαζί με όλα τα αλλα συμβαίνει και αυτό που γράφεις @sly*m @dimfil .

Γενικά υπάρχει πολύ διαφορετικοτητα στις σχέσεις των ανθρώπων και για αυτό είναι πολύπλοκα τα πράγματα και εδώ.

Μας έχει κάνει αγριμια και η κοινωνία που ζούμε και ίσως δεν έχουμε πια την υπομονή αλλα και την αγνότητα να ξεχάσουμε κάτι που μας πείραξε. (όπως ακριβώς ένα παιδί ξεχνάει μετά από λίγο τον θυμό του όταν πάνω στο παιχνίδι το πείραξει κάποιο άλλο και δεν του κρατάει κακία).

Μην ξεχνάμε κιόλας ότι το ρετρό έχει να κάνει και με την παιδική μας ηλικία που ξαναεπιθυμούμε επειδή ήταν όλα ωραία!

Είχαμε αγνότητα μαζί με ανεμελιά χωρίς προβληματισμούς για αυτό και οι παρέες μας κολλούσαν σε όλα.
Γενικά δεν υπήρχαν όροι και όρια σε μια παρέα αλλά ούτε ανταγωνισμός για κάτι και ίσως αυτό ήταν και το κόλπο για μια καλή φιλική σχέση...

Δεν ξέρω, ίσως να είμαι πολύ ρομαντικός και να ζω με τα μυαλά του Πιτερ Παν, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι είμαι ακόμα...πολύ μικρός για να κατανοήσω ακριβώς τι συμβαίνει! :D:p
 

Amiga500

Retro Member
Messages
188
Reaction score
401
Points
73
Εμενα μου αρκει το οτι καθε φορα που κανω κλικ στην σελιδα του φορουμ νιωθω οτι μπαινω σε ενα ψηφιακο tardis και γυριζω πισω σε ανεμελες/αγαπημενες εποχες, παρεα με ανθρωπους που τρεφουν την ιδια αγαπη με εμενα για τα video games! :)
Μακαρι να μπορουσα να σας γνωρισω απο κοντα, αλλα λογω δουλειας-υποχρεωσεων ειναι λιγο δυσκολο, ειδικα αυτη την εποχη.

Σιγουρα δεν ειμαι απο τα ατομα που εχουν προλαβει να "προσφερουν" κατι σημαντικο στο φορουμ (μεσα σε αυτους τους λιγους μηνες που ειμαι μελος) , οπως πχ τα παιδια που ανεβαζουν κατα καιρους ολα αυτα τα πολυ ενδιαφεροντα retro projects, αλλα να ειστε σιγουροι οτι η εκτιμηση και η συμπαθεια μου απεναντι σας ειναι 100% γνησια! :)

Συχνα πυκνα προτεινω το site/φορουμ στα παιδια που παρακολουθουν τα live που κανω και εννοειται οχι απο υποχρεωση!
Απλα περναω πολυ καλα οποτε μπαινω εδω και θα ηθελα να μαθει το site και κοσμος που ισως να μην το γνωριζει.

Για οσο ακομα καταφερω να ασχολουμαι με το καναλι στο youtube και γενικα με το internet θα στηριζω οσο μπορω οποια κοινοτητα θεωρω οτι ειναι αξιολογη και προσφερει κατι σημαντικο στον χωρο του retro gaming (και οχι μονο)! Και κατα την αποψη μου η εδω κοινοτητα ειναι σιγουρα μια απο αυτες!
 

Ibra

Retro Starter
Messages
86
Reaction score
164
Points
33
..άσχετο αλλά μεγάλωσα με αυτό το σήριαλ...
Καθόλου άσχετο και δεν είσε η μόνη. Εδώ το έβλεπα έγω που ήμουν με σε '' γκοτζιλα/ένας νιντζα στην Αμερική /οτιδήποτε σχετικό με μάγους και δράκους και πάνω άπο όλα power rangers'' καταστάσεις
 
Top