What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Οι οδηγοί οπτικών δίσκων, μας αποχαιρετούν σιγά - σιγά...

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
Κατά τύχη, και ενώ έβλεπα σε μια σελίδα μερικά PC-Cases, διαπίστωσα έντρομος, ότι τα νέα κουτιά δεν διαθέτουν πια στην πρόσοψη θέσεις για CD/DVD drives!!!

Έπαθα σοκ! "Κατάπια", βλέπετε, την εξαφάνιση των floppies, έζησα την εξαφάνιση των sound cards, θα ανεχτώ και αυτή τη νέα πρόκληση;

To CD-ROM το είχα συνδυάσει με ότι πιο προωθημένο στην τεχνολογία! Ήταν στη συνείδηση μου, από τα προϊόντα "σημαία" που θα μας οδηγούσαν στον 21 αιώνα.

Ήταν όμορφο, πολύχρωμο, ακουγόταν δε τέλεια! Ένοιωθα πολίτης της federation UFP!

Μα πως θα παίζω τώρα παιχνίδια; (Μα από το internet)

Πως θα φορτώνω τους drivers του συστήματος μου; (Από το Internet)

Πως θα ακούω μουσική, πως θα βλέπω ταινίες; (E, μη το κουράζουμε)

Και το θέμα του backup; Πως θα κάνω τώρα backup; ( Backup σε οπτικό μέσο; Τρελός είσαι; )


Βέβαια, αφού πήρα μερικές αναπνοές και ηρέμησα, κατάλαβα ότι ίσως και να μη μου λείψει.
Άι στα κομμάτια, μου έφαγε τη ζωή!

Προβληματική τεχνολογία! Σε κανένα hi-fi δε λειτούργησε πάνω από χρόνο!
Στις Game Consoles, απορυθμίζονταν κάθε τόσο το laser.
Τα Backups, δεν ήταν καν σίγουρο ότι θα λειτουργούσαν.

Χώρια τα δισκάκια που έκαψα, χάραξα, και δε ξέρω και εγώ τι έκανα...

Και ήταν και αυτή... η μαγική στιγμή... όταν τα windows διάβαζαν το CD/DVD που μόλις έβαλες στο tray ... και το παντοδύναμο PC που είχες στήσει (αυτό που δε κόλλαγε πουθενά, αφού το έφτιαξες διαβάζοντας ευλαβικά το PC-Master) στιγμιαία κλατάριζε, και όλα (ακόμη και στην οθόνη) πάγωναν [αθάνατο multitasking και πυρήνες]).

Όχι δε θα μου λείψει!
Όμως ξαφνικά νιώθω σαν να είμαι γυμνός!
Βρε παιδιά μήπως να πάρω κανένα USB DVD-writer να βρίσκεται;

Πλάκα - πλάκα, περίμενα και κάτι χρόνια να πέσει η τιμή των blue-ray, και να καβατζώσω, αλλά τελικά ευτυχώς δε το έκανα.
Πάει και το blue-ray, απέτυχε.

Εν κατακλείδι, ίσως τα οπτικά μέσα να καταγραφούν απο την ιστορία σαν μια αποτυχία, καταδικασμένη να αποβληθεί (μεγάλη κουβέντα είπες).

(εγώ πάντως σε όλα τα PC's βάζω ακόμα Disk Drive!!!)
 
Last edited:

clemenza

Retro Mentor
Comrade
Joined
Feb 22, 2013
Messages
1,011
Στο καλό και να μας γράφει.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό με τα πρώτα multimedia CDs και τα πρώτα audio CDs που έκαναν eject με το remote control (τεχνολογικός οργασμός για την εποχή, δεν το συζητάμε), απλά διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα αναξιόπιστο μέσο που - πολύ κακώς - στο audio σκότωσε τα βινύλια και στους υπολογιστές πέρασε, ακούμπησε (λίγο), άφησε μερικές χιλιάδες Amiga 1200 πετσοκομένες, και τελικά το χαιρετίσαμε. Πώς γίνεται οι δισκέτες και οι κασέτες από τα '80s να λειτουργούν ακόμα και τα CDs από τα '90s όχι, μόνο αυτοί που τα έφτιαξαν το ξέρουν. Πώς γίνεται οποιοδήποτε CD player σε mini HiFi, κανονικό στερεοφωνικό, υπολογιστή και οτιδήποτε άλλο να έχει αφήσει χρόνους ανεξαρτήτως ωρών χρήσης, και πάλι, μόνο αυτοί που τα έφτιαξαν τα ξέρουν.

Επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά στο καλό και να μας γράφει. :poop:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
Άστα Jimmy, μεγάλη ήττα!

Την επόμενη εβδομάδα είναι να αλλάξω δίσκο στο DELL laptop μου. Κατέβασα λοιπόν το εργαλείο της DELL, που με την σειρά του κατέβασε τα serialized Win 10 για το laptop μου σε ένα...USB! Αυτή την στιγμή το βλέπω και προετοιμάζομαι ψυχολογικά να μπουτάρω το PC από το μαρκούτσι όταν καταφθάσει ο (αθόρυβος) SSD. To USB στικάκι, το βλέπω και με βλέπει με μισό μάτι. Όπως βλέπεις κάτι που σε ξενίζει και από μέσα σου μονολογείς: "Αυτό αποκλείεται να δουλέψει" ή "να δεις που θα με αφήσει στα μισά, στα κρύα του λουτρού" και με ζώνουν τα φίδια της αμφιβολίας.

Που είναι τα αναρίθμητα CDs και DVDs κι εκείνο το μαγικό "γκρρρρρ..." από τα απανωτά σπινιαρίσματα του drive, που με καθησύχαζε ότι όλα λειτουργούν και πάνε (σχετικά :p ) "ρολόι". Και τα καρδιοχτύπια όταν πριν από κάποιο fresh install των Win, αμέσως μετά τον "πρόλογο" σε μπλε οθόνη, το άτιμο το drive δεν έλεγε να πάρει μπροστά, και τα λεπτά περνούσαν αργά και βασανιστικά σαν το μαρτύριο της Κινέζικης σταγόνας μέχρι που άκουγες το πολυπόθητο "μαρσάρισμα" και η καρδιά σου ξαναεπέτρεφε στην θέση της!

Πριν από κάνα μήνα πήρα καινούργιο PC στον μεγάλο μου γιόκα. Μια ώρα έψαχνα ανάμεσα στα διάφανα πλαϊνά ακρυλικά και τα περίεργα διχτυωτά μαγνητικά γκριλάκια εξαερισμού που στα κομμάτια είναι το DVD!!!! Παντού μαύρα μέταλλα, ταινίες leds να με στραβώνουν και διάφανα ακρυλικά να σου δίνουν την ψευδαίσθηση κονσόλας star trek...Πουθενά floppy, Πουθενά CD, Πουθενά DVD και ούτε λόγος για Blu-ray.

Software. Όλα φρέσκα να σπαρταράν από το internet, όλα σε cloud, όλα απλά και αθόρυβα. Χωρίς συσκευασίες, χωρίς πλαστικά να κάνουν κριτς κριτς, χωρίς τόμους manuals (που μας έχουν αφήσει χρόνους εδώ και κάμποσα χρόνια- τα έχουμε ξανασυζητήσει) Όλα στον αέρα. Σαν ραδιοφωνικά κύματα να μας διαπερνούν λόγω WiFi, πάνω και μέσα από τα κεφάλια μας. Τόσο αθόρυβα και αέρινα που νόμισα για μια στιγμή ότι όσο πάω χάνω και την ακοή μου (εκτός από την άθλια την πρεσβυωπία που μου στρογγυλοκάθησε για τα καλά). Νέα τάξη πραγμάτων και πάμε γι άλλα...
 

konc

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Nov 8, 2012
Messages
421
Κατά τύχη, και ενώ έβλεπα σε μια σελίδα μερικά PC-Cases, διαπίστωσα έντρομος, ότι τα νέα κουτιά δεν διαθέτουν πια στην πρόσοψη θέσεις για CD/DVD drives!!!
Ισχύει, πλέον η πρόσοψη είναι χώρος για τεράστιους, ήσυχους, ενίοτε πολύχρωμους ανεμιστήρες και ψυγεία υδρόψυξης. Επιτρέπει τη δημιουργία πιο ντιζαϊνάτων κουτιών, καλύτερο cable management αφού το μέρος που μπορείς να έχεις οδηγούς είναι πια συγκεκριμένο, με μικρότερο βάθος και καλύτερο airflow. Και που να δεις τι συμβαίνει με τις θέσεις για 3.5" δίσκους σε πολλά κουτιά, πας για 2ο σοκ :)

Βέβαια, αφού πήρα μερικές αναπνοές και ηρέμησα, κατάλαβα ότι ίσως και να μη μου λείψει.
Βρε παιδιά μήπως να πάρω κανένα USB DVD-writer να βρίσκεται;
Επειδή είχα και εγώ χρόνια να αλλάξω κουτί και το έκανα πρόσφατα, πίστεψέ με δεν θα σου λείψει και τη λύση την έδωσες μόνος σου. Είναι λίγες οι φορές που πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις cd/dvd drive και δεν έχεις άλλη επιλογή και εκεί τη λύση τη δίνει το εξωτερικό (που κάνει και για το laptop παρεμπιπτόντως). Ακόμα και ως ρετροασχολούμενοι δεν γράφουμε/διαβάζουμε cds όλη μέρα. Ακόμα και τα φθηνά car stereos για τα παλαιότερα αυτοκίνητα που δεν έχουν ενσωματωμένο έχουν μόνο usb. Ουσιαστικά τα ταχύτατα usb flashάκια αντικατέστησαν το "πάρε ένα δισκάκι με κάτι αρχεία" όπου το φυσικό μέσο είναι απαραίτητο και τα gdrive/dropbox/onedrive κλπ όπου και οι 2 μεριές είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν.

Τα Backups, δεν ήταν καν σίγουρο ότι θα λειτουργούσαν.
Άφησα αυτό για το τέλος γιατί ανοίγεις μεγάλο θέμα. Το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό με τα "γραμμένα" (και με τα πρεσαριστά αλλά αυτό αργεί ακόμα να γίνει αντιληπτό). Τώρα που φτάσαμε στα ~20 χρόνια από τον καιρό που όλοι απέκτησαν ένα cdrw και έκαιγαν δισκάκια αβέρτα, πολλοί θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. ΟΚ ξέραμε ότι τα δισκάκια που πωλούνταν με το κιλό ήταν hit and miss, οι περισσότεροι όμως θεωρούν τα cds αθάνατα -δεν είναι όλοι πληροφορικάριοι ή ιδιαίτερα σχετικοί με την τεχνολογία. Έχουν γραφεί dvds από γάμους σε πολλαπλά αντίτυπα (για σιγουριά!) τα οποία έχουν ξεφλουδίσει. Φωτογραφίες από διακοπές σε δισκάκια που έχουν σαπίσει. Πτυχιακές που ο μαρκαδόρος με τον τίτλο έχει πλέον βγει από την άλλη πλευρά. Και πόσα άλλα που πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι καθώς δεν είναι πράγματα που κοιτάς κάθε μέρα...
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Βρε άστο να πάει στην ευχή... Μας έχει φάει τα συκώτια τόσα χρόνια... Άχρηστο εδώ και καιρό...

Μουσική; Ποια μουσική... MP3 από καιρό τώρα...
Multimedia; Πλάκα κάνετε; Ποιος τα θυμάται πια...
Παιχνίδια; Ποιος αγοράζει πια σε κουτί...
Backup; Αστειεύεσαι; Μόνο ο φάκελος με ότι έχω από C64 θέλει τρία double layer!

USB και "Άγιος ο Θεός"! Έχω καμιά 10αριά και κάνω τη δουλειά μου! Άλλο με win10 install, άλλο με win7 (καμιά 20αριά setup σε ένα iso), άλλο με Acronis, άλλο με Hirens, άλλο... άλλο... άλλο...

Βρε άστο να πάει...
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
@geoanas: Χα!Χα! Χα! Είσαι ένας μικρός θεούλης!!! :rofl::rofl::rofl:;)


Και που να δεις τι συμβαίνει με τις θέσεις για 3.5" δίσκους σε πολλά κουτιά, πας για 2ο σοκ :)...

Θεέ μου...πραγματικά!
Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο...!:oops:
Τι γίνεται εδώ πέρα; :unsure:
Η νέα τάξη της κλιματικής αλλαγής προσπαθεί να αδειάσει τα pc μας απο τις ενεργοβόρες περιφερειακές μονάδες! :emoji_deciduous_tree::p
Θα γυρίσουμε στον ένα δίσκο μια VGA και psu 350W...:emoji_floppy_disk:Επειδή είχα και εγώ χρόνια να αλλάξω κουτί και το έκανα πρόσφατα, πίστεψέ με δεν θα σου λείψει και τη λύση την έδωσες μόνος σου. Είναι λίγες οι φορές που πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις cd/dvd drive και δεν έχεις άλλη επιλογή και εκεί τη λύση τη δίνει το εξωτερικό (που κάνει και για το laptop παρεμπιπτόντως). Ακόμα και ως ρετροασχολούμενοι δεν γράφουμε/διαβάζουμε cds όλη μέρα. Ακόμα και τα φθηνά car stereos για τα παλαιότερα αυτοκίνητα που δεν έχουν ενσωματωμένο έχουν μόνο usb. Ουσιαστικά τα ταχύτατα usb flashάκια αντικατέστησαν το "πάρε ένα δισκάκι με κάτι αρχεία" όπου το φυσικό μέσο είναι απαραίτητο και τα gdrive/dropbox/onedrive κλπ όπου και οι 2 μεριές είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν.

Πραγματικά έτσι είναι! Το DVD το χρησιμοποιώ μια φορά το τρίμηνο (και πολύ λέω) για κανένα δισκάκι από εφημερίδα ή καμιά σχολική γιορτή (απο λαμόγιο φωτογράφο ). Νομίζω ότι θα μπορέσω να ζήσω και χωρίς αυτό!
Αλλά βρε γμτ...έχοντας την εμπειρία των Star Wars ... διάβαζα το αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος του drive ( Laser Classification) και ήξερα ότι έχω ένα δικό μου, κατάδικο μου laser μέσα στο δωμάτιο μου! Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς για να είναι ευτυχισμένος;
Τώρα...θα τη βγάζω με κανένα laser μέτρο, κανένα laser φυσικοθεραπείας (και θα με πρήζουν να μη κοιτάω την κουκίδα...δράμα!).
Άφησα αυτό για το τέλος γιατί ανοίγεις μεγάλο θέμα. Το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό με τα "γραμμένα" (και με τα πρεσαριστά αλλά αυτό αργεί ακόμα να γίνει αντιληπτό). Τώρα που φτάσαμε στα ~20 χρόνια από τον καιρό που όλοι απέκτησαν ένα cdrw και έκαιγαν δισκάκια αβέρτα, πολλοί θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. ΟΚ ξέραμε ότι τα δισκάκια που πωλούνταν με το κιλό ήταν hit and miss, οι περισσότεροι όμως θεωρούν τα cds αθάνατα -δεν είναι όλοι πληροφορικάριοι ή ιδιαίτερα σχετικοί με την τεχνολογία. Έχουν γραφεί dvds από γάμους σε πολλαπλά αντίτυπα (για σιγουριά!) τα οποία έχουν ξεφλουδίσει. Φωτογραφίες από διακοπές σε δισκάκια που έχουν σαπίσει. Πτυχιακές που ο μαρκαδόρος με τον τίτλο έχει πλέον βγει από την άλλη πλευρά. Και πόσα άλλα που πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι καθώς δεν είναι πράγματα που κοιτάς κάθε μέρα...

...θα κλάψουν μανούλες!
Κάτι ήξερα εγώ που πέρασα όλα τα backup μου σε ZX-Microdrive !
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
Στο καλό και να μας γράφει.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό με τα πρώτα multimedia CDs και τα πρώτα audio CDs που έκαναν eject με το remote control (τεχνολογικός οργασμός για την εποχή, δεν το συζητάμε), απλά διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα αναξιόπιστο μέσο που - πολύ κακώς - στο audio σκότωσε τα βινύλια και στους υπολογιστές πέρασε, ακούμπησε (λίγο), άφησε μερικές χιλιάδες Amiga 1200 πετσοκομένες, και τελικά το χαιρετίσαμε. Πώς γίνεται οι δισκέτες και οι κασέτες από τα '80s να λειτουργούν ακόμα και τα CDs από τα '90s όχι, μόνο αυτοί που τα έφτιαξαν το ξέρουν. Πώς γίνεται οποιοδήποτε CD player σε mini HiFi, κανονικό στερεοφωνικό, υπολογιστή και οτιδήποτε άλλο να έχει αφήσει χρόνους ανεξαρτήτως ωρών χρήσης, και πάλι, μόνο αυτοί που τα έφτιαξαν τα ξέρουν.

Επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά στο καλό και να μας γράφει. :poop:

Μεγάλη αλήθεια Πάνο!
Η Ιστορία οφείλει να τα κατατάξει δίπλα στα ZX-Microdrives του Θείου! :rofl:

Βρε άστο να πάει στην ευχή... Μας έχει φάει τα συκώτια τόσα χρόνια... Άχρηστο εδώ και καιρό...

Μουσική; Ποια μουσική... MP3 από καιρό τώρα...
Multimedia; Πλάκα κάνετε; Ποιος τα θυμάται πια...
Παιχνίδια; Ποιος αγοράζει πια σε κουτί...
Backup; Αστειεύεσαι; Μόνο ο φάκελος με ότι έχω από C64 θέλει τρία double layer!

USB και "Άγιος ο Θεός"! Έχω καμιά 10αριά και κάνω τη δουλειά μου! Άλλο με win10 install, άλλο με win7 (καμιά 20αριά setup σε ένα iso), άλλο με Acronis, άλλο με Hirens, άλλο... άλλο... άλλο...

Βρε άστο να πάει...
Σωστός! USB και flash memories και ξεχνάμε το laser για πάντα!:)
 

supacoopa

Retro Member
Comrade
Joined
Nov 22, 2014
Messages
200
Αχρηστο μεσο πλεον, αναξιοπιστο και ογκωδες (δισκακια, θηκες κλπ).

Εχω DVD-RW στο desktop, δισκακι εχω να γραψω πανω απο 5 χρονια.
Η μονη χρησιμοτητα που εχει ειναι να κανω rip απο καποιο CD, DVD ή VCD (εχω και τετοια!) απο την βιβλιοθηκη/συλλογη, για να την αδειασω σιγα-σιγα και να υπαρχουν ολα στο NAS.

Αν κανεις τετοια χρηση και μονο, παρε ενα USB DVD-RW να υπαρχει ή μια εξωτερικη θηκη USB 5 1/4 (οσο βγαινουν ακομα) να βαλεις καποια στιγμη το δικο σου.

Στο laptop εχω αντικαταστησει εδω και χρονια το DVD-RW με δευτερο σκληρο, δεν μου ελειψε ουτε μια φορα.
 

Pluto63

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 14, 2014
Messages
787
Αλλά ως συνήθως προσοχή και στις SD και στα flashdrive, πολλά και το εννοώ, τους τελευταίους δυο μήνες, άρχισαν να πεθαινουν, αυτό που με τσατισε περισσότερο η 16mb που μου έστειλε ο Γιώργος με την συλλογή C64 αμέλησα να κάνω backup και τώρα...
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Αλλά ως συνήθως προσοχή και στις SD και στα flashdrive, πολλά και το εννοώ, τους τελευταίους δυο μήνες, άρχισαν να πεθαινουν, αυτό που με τσατισε περισσότερο η 16mb που μου έστειλε ο Γιώργος με την συλλογή C64 αμέλησα να κάνω backup και τώρα...

Δίκιο εχεις ασφαλώς... Απλά όλες αυτές οι καρτούλες έχουν περάσει στη συνείδησή μας ως πιο αναλώσιμες, οπότε συνήθως δεν "τσούζει"...
Ποια συλλογή λες; Να σου φτιάξω μια να στη φέρω που είμαστε και κοντά...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
Αλλά ως συνήθως προσοχή και στις SD και στα flashdrive, πολλά και το εννοώ, τους τελευταίους δυο μήνες, άρχισαν να πεθαινουν, αυτό που με τσατισε περισσότερο η 16mb που μου έστειλε ο Γιώργος με την συλλογή C64 αμέλησα να κάνω backup και τώρα...
Μη σκας γι αυτό. Κάνε λίγο υπομονή και θα σου τα ξαναστείλω μαζί με κάτι ακόμη :)
 

Pluto63

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 14, 2014
Messages
787
Δίκιο εχεις ασφαλώς... Απλά όλες αυτές οι καρτούλες έχουν περάσει στη συνείδησή μας ως πιο αναλώσιμες, οπότε συνήθως δεν "τσούζει"...
Ποια συλλογή λες; Να σου φτιάξω μια να στη φέρω που είμαστε και κοντά...

Ευχαριστώ Δημήτρη, απλά ήταν από το Γιώργο οργανωμένη αυτό ήταν το σπέσιαλ, τα προγράμματα τα έχω.
 

antmagn

Retro Member
Comrade
Joined
Jun 20, 2017
Messages
149
Δε θα ξεχάσω που είχα αποθηκεύσει μια μεγάλη και σημαντική εργασία για τη σχολή (κάπου το 2004) σε flashακι από εκείνα τα χοντροκομμένα, νομίζω sony ήταν. Και έγινε corrupt και δεν μπορούσα με τίποτα να κάνω ανάκτηση. Τι ψάχναμε προγράμματα από εδώ τι από εκεί (με dial up πάντα), τίποτα...... Εν τέλει το μόνο που με έσωσε ήταν η πιο τελευταία εκτύπωση που είχα κάνει, οπότε κατάλαβα ότι σαν το χαρτί δεν έχει....ωραία τα ψηφιακά μέσα αλλά....Φυσικά, χρειάστηκε να την πληκτρολογήσω ξανά από την αρχή, αλλά είχα την εκτύπωση τουλάχιστον....το OCR έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, τότε τουλάχιστον...

Και μιας και αναφέρατε για multimedia, είχα σπουδάσει πολυμέσα εκείνη την εποχή (ήταν trend). Στην αρχή Toolbook Instructor, για δημιουργία interactive CD-ROM, μετά που μπήκε το intenet για τα καλά στη ζωή, Μacromedia Flash, ε πάει κι αυτό....
 

scientist

Retro Member
Comrade
Joined
Jul 18, 2015
Messages
127
...
Παιχνίδια; Ποιος αγοράζει πια σε κουτί...
...

Παρόν!
Εφόσον υπάρχει έκδοση σε φυσικό κουτί με το δισκάκι, προσωπικά πληρώνω και το επιπλέον τίμημα - αν υπάρχει - για να το αποκτήσω.

Ας σημειώσουμε δε εδώ ότι οι δυο υπολογιστές στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν οπτικό μέσο.
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Παρόν!
Εφόσον υπάρχει έκδοση σε φυσικό κουτί με το δισκάκι, προσωπικά πληρώνω και το επιπλέον τίμημα - αν υπάρχει - για να το αποκτήσω.

Ας σημειώσουμε δε εδώ ότι οι δυο υπολογιστές στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν οπτικό μέσο.
Γιώργη, μάλλον είσαι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα...
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,021
Δε θα ξεχάσω που είχα αποθηκεύσει μια μεγάλη και σημαντική εργασία για τη σχολή (κάπου το 2004) σε flashακι από εκείνα τα χοντροκομμένα, νομίζω sony ήταν. Και έγινε corrupt και δεν μπορούσα με τίποτα να κάνω ανάκτηση. Τι ψάχναμε προγράμματα από εδώ τι από εκεί (με dial up πάντα), τίποτα...... Εν τέλει το μόνο που με έσωσε ήταν η πιο τελευταία εκτύπωση που είχα κάνει, οπότε κατάλαβα ότι σαν το χαρτί δεν έχει....ωραία τα ψηφιακά μέσα αλλά....Φυσικά, χρειάστηκε να την πληκτρολογήσω ξανά από την αρχή, αλλά είχα την εκτύπωση τουλάχιστον....το OCR έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, τότε τουλάχιστον...

Και μιας και αναφέρατε για multimedia, είχα σπουδάσει πολυμέσα εκείνη την εποχή (ήταν trend). Στην αρχή Toolbook Instructor, για δημιουργία interactive CD-ROM, μετά που μπήκε το intenet για τα καλά στη ζωή, Μacromedia Flash, ε πάει κι αυτό....
Πραγματικά...σαν το τεφτέρι δεν υπάρχει... :love:
 

Always Somewhere

Retro Mentor
Comrade
Joined
Jul 8, 2017
Messages
1,550
Έχετε ακούσει για την Generation X που θα σώσει τον κόσμο.. :oops:Ζήσαμε την γέννηση πολλών τεχνολογικών επιτευγμάτων και τώρα ζούμε και την εξαφάνιση τους!

Ναι.. αυτοί ήμαστε! :)
 
Last edited:

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,383
Έχετε ακούσει για την Generation X που θα σώσει τον κόσμο.. :oops:
...
Ζήσαμε την γέννηση πολλών τεχνολογικών επιτευγμάτων και τώρα ζούμε και την εξαφάνιση τους!

Ναι.. αυτοί ήμαστε!
:)
Και μας θεωρώ πολύ τυχερούς γι αυτό! :)
 
Top