Παίζοντας με τον Plus 4

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,228
Reaction score
5,998
Points
223

Σαββατοκύριακο ήρθε και για μια ακόμα φορά δεν έμεινε φράγκο για βόλτες και γυρίσματα.
Τι καλύτερο λοιπόν από το να βγάλω εκείνον τον "σκονισμένο" μου Commodore Plus 4 (τρόπος του λέγειν of course γιατί τα μηχανάκια μου, ενεργά ή στην αποθήκευση, λαμποκοπάνε πάντα! :love:) από την "ναφθαλίνη", για να ηρεμήσω και να ξεχαστώ ανακαλύπτοντας καινούργια και ανεξερεύνητα για εμένα πεδία;


Έτσι κι έγινε! Το πράγμα όμως χρειάστηκε κάποια προετοιμασία. Όπως και με τον Spectrum, η αντίστοιχη SD καρτούλα είχε μείνει αιώνες πίσω. Ξεκίνησα με γνωστό TOSEC torrent (που στον θόλο των απολαύσεων, θα το βρείτε πάντα ενημερωμένο), μετά πέρασα για "ψώνια" από το Pouet όπου βρήκα κάτι demos σκέτη πανδαισία των αισθήσεων, ενώ στο τέλος έψαξα τα Archives του Πάνου (Dony's (not only) New Stuff for Old Computers) και του Nemo (MAME.GR) που πάντα φροντίζουν να μας ενημερώνουν σωστά και καίρια, αναφέροντας όλα τα συναρπαστικά και τα καινούργια για το μηχάνημα που γίνεται λόγος.


Η καρτούλα ετοιμάστηκε. Ένα το κρατούμενο και όλα έτοιμα και νοικοκυρεμένα, όπως συνηθίζω να λέω, περιμένουν να τα κατεβάσετε κι εσείς με τη σειρά σας, για να τα χαρείτε στον YAPE (ποτέ δεν τον χρησιμοποίησα, γι αυτό μην με ρωτάτε λεπτομέρειες) ή σε Real Thing (c), όπως (σας) αξίζει!

Χαλαρώστε, μόνο 142 MB είναι...Πάρτε τα από εδώ:


Καλά τα λέω για το Real Thing (c) αλλά ...Ρε μάστορα, με ποιον τρόπο;

- Εύκολα! Αν έχετε ένα SD2IEC ή κάποιο 1541 I ή II floppy drive για C64, μπορείτε να το συνδέσετε στην αντίστοιχη port και να κάνετε την δουλειά σας μια χαρά!


- Ποια δουλειά να κάνουμε, ε; Αφού τα demos για άλλη μια φορά, και στην περίπτωση του Plus 4 ΔΕΝ είναι συμβατά με το SD2IEC (Τι πρωτότυπο!) ενώ για πραγματικό floppy πρέπει να τα έχουμε όλα ήδη αποθηκευμένα σε δισκέτες;

Έτσι είναι, κι εδώ έφαγα την πρώτη πίκρα. Προσπάθησα να τρέξω αυτά που με ενδιέφεραν να δω και συνέχεια έτρωγα πόρτα. Δεν φόρτωναν καθόλου, κολλούσαν, παίζανε χωρίς μουσική ...τόσο πολύ εκτός τόπου και χρόνου, τεράστια ασυμβατότητα που για μια στιγμή νόμιζα ότι είχε πάθει ζημιά ο TED. Είπαμε όμως, κάθε αναποδιά σε κάνει να μαθαίνεις και να ψάχνεις περισσότερο. Δεν γεννήθηκα άλλωστε με έναν Plus 4 υπό μάλης! Χε!Χε!Χε!


Έψαξα στο net, έψαξα στα video, έψαξα και στο FB. Στο τελευταίο βρήκα μόνο σκουπίδια αλλά έτσι το αναφέρω για να τονίσω τον εκνευρισμό που άρχισε να με προκαλεί η χρήση του. Τέλος πάντων, η λύση ήταν μπροστά μου! Αναφέρομαι στο εξαιρετικό 1541 Ultimate II που για άλλη μια φορά με έβγαλε ασπροπρόσωπο.

Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να συνδεθεί απευθείας με τον Plus 4, αλλά τι θα λέγατε αν σας πω ότι το είχα σε παράλληλη λειτουργία με σύνδεση σε C64, που σε αυτή την περίπτωση εκτελούσε τον ρόλο...cloud; ;)


Καλά μην τα παραλέω, αλλά δείτε μόνοι σας τον τρόπο που τελικά κατάφερα να δουλέψω την τρελή μου ιδέα! (Πριν είχα δει και σχετικό video, οπότε ένας λόγος παραπάνω να το δοκιμάσω by myself! Είναι να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, όταν η λύση μας προσφέρεται "πιάτο μπροστά μας"; )


Η συμβατότητα είναι ΑΡΙΣΤΗ! Όλα τρέχουν "νεράκι" και παίζουν "λουκούμι", αρκεί να αποκτήσετε λίγη εμπειρία στην εναλλαγή από C64 σε Plus 4.


Τελειώνοντας να αναφέρω για όλους όσους έχουν την επιθυμία να θαυμάσουν τις δυνατότητες των TEDdys αλλά δεν τα πάνε καλά με τους emulators ή στερούνται της χαράς του Real Thing, υπάρχουν δυο πολύ καλές video παρουσιάσεις : "We Are Family (2005)" και "We are Family - The Second Coming! (2006)" που μπορείτε να κατεβάσετε for free από τα links που σας δημοσίευσα και να τα απολαύσετε στην μεγάλη σας οθόνη ή να τα έχετε να ρολάρουν σε κάποια έκθεση ή event!

Video Teaser

Τα demoZ που παρουσιάζουν δεν είναι τόσο φρέσκα, παρόλα αυτά αποτελούν ένα καλό δείγμα. Ενδεικτικά αναφέρω τα:

8 SHADES OF BLACK από VARIOUS / VARIOUS
NOTIZEN AUS DER PROVINZ από TEK / GERMANY
ADVENTURES IN MONO από ABSENCE / HUNGARY
ZENITH OF PUBERTY από TEK / GERMANY
OLDSCHOOL από ASSASSINS / HUNGARY
THALASSA από FIRE / ITALY
CRACKERS DEMO 4 από VARIOUS / VARIOUS
SHADE από WILDS / HUNGARY
MONOPSY 2 από WILDS / HUNGARY
THREEVE από BAUKNECHT / GERMANY

Το interface της παρουσίασης είναι πολύ καλό και εξαιρετικά φιλικό


Ενώ μπορείτε να τυπώσετε ακόμη και τα δικά σας εξώφυλλα και booklets...Λοιπόν για πείτε μου τώρα και με το "χέρι στην καρδιά", τι άλλο να κάνω ώστε να σας πείσω να δείξετε λίγη αγάπη και σε αυτά τα (ψιλό) παρεξηγημένα μηχανήματα της συγκεκριμένης σειράς; ;)

Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου, ότι τέλος πάντων απέμεινε από αυτό...
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
Μπράβο Γιώργο! Δεν θα το φανταζόμουνα ποτέ ότι μπορούσε να συνδεθεί ο Plus/4 με τον C64 με αυτό τον τρόπο! :thumbup::thumbup:
 

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
Γιώργο, τι να πω; Πραγματικά, τι να πω; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ που μπαίνεις σε όλον αυτόν τον κόπο για να παίρνουμε εμείς έτοιμη - μασημένη σχεδόν κιόλας! - τροφή για τα Κομμοντόρια μας! :thumbup:

Οι ευχαριστίες εννοούνται, εξυπακούονται και κάποιες φορές θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αρκετές! :cool:

Να συμπληρώσω σε αυτά που γράφεις ότι όντως, ο YAPE λειτουργεί πολύ καλύτερα από τον VICE (ο τελευταίος κάποια demos δεν τα τρέχει καθόλου) και ότι κι εγώ, όπως και εσύ χρησιμοποίησα κάποιες φορές τον 64άρη για να κάνω τη δουλειά μου: πολύ απλά γράφοντας δισκέτες 5 1/4 για τον Plus/4 μέσω του Easyflash 3! ;)
 

dimfil

Retro Mentor
Messages
1,096
Reaction score
1,814
Points
123
Ε, τώρα μας πάτε "λάου λάου" να βγούμε στη "γύρα" για έναν TED...!!!
 

Always Somewhere

Retro Mentor
Messages
1,036
Reaction score
2,042
Points
123
Ως γνωστόν, δεν σκαμπαζω και πολλά απο μαστορεματα και συνδέσεις ρετρό υπολογιστων.

Καθε φορα όμως που ο Γιώργος θα κάνει κάτι παρουσίαση είναι τόσο άψογη και αναλυτικη η παρουσίαση του που και άσχετος που ειμαι καταλαβαίνω αρκετά πραγματα! Οι δε φωτογραφίες που βαζει με τα μηχανήματα του είναι... :love: :emoji_thumbsup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,228
Reaction score
5,998
Points
223
@ all

Ευχαριστώ βρε παιδιά, εκ βάθους καρδιάς και ειλικρινά! :love:

Να ενημερώσω ότι αφού ανακάλυψα κάτι λαθάκια, κατέβασα το παλιό αρχείο με την συλλογή και ανέβασα καινούργιο, επικαιροποιημένο και αισθητά μικρότερο σε μέγεθος. Προχώρησα σε αλλαγή χαρακτήρων στα dirs (όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο @Pluto63 ), αφαίρεσα ορισμένα αρχεία εικόνων που έτσι και αλλιώς ήταν άχρηστα εκεί που βρισκόταν, έκανα ένα καινούργιο autoswap.lst στο demo : Promised Land που μπήκε πλέον και στον φάκελο με τα καλύτερα και το σημαντικότερο...αφαίρεσα ολόκληρο το Amstrad TOSEC archive (!o_O!) που ο δαίμων :devilish: των καρτών, έχωσε περίτεχνα μέσα στο φάκελο Ζ, στα utilities [prg]! Μη χειρότερα! :confused:

Πιστεύω τώρα, μετά και από την "δίαιτα" που του επέβαλα, το συμπιεσμένο μας αρχείο να είναι εντάξει για να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες μας.
Αν παρ' ελπίδα "ψαρέψετε" κανέναν ακόμη "μπακακό", please let me know για να το ξανά-διορθώσω...Enjoy! :thumbup:
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,738
Reaction score
2,523
Points
123
Ευχαριστούμε (ξανά) για το δωράκι! Κατέβηκε και αποθηκεύτηκε με ασφάλεια! :thumbup:

Πάμε τώρα στο ψητό!
Πολύ χαίρομαι να βλέπω κάποιον να παίζει με τα μηχανάκια του!
Νοιώθω ότι έπαιξα λίγο και εγώ!
(να μην πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα και με τη δημόσια εμφάνιση του original home made τροφοδοτικού σου! )
Για το 1541 Ultimate II... (το άτιμο κάθε ημέρα που περνά επιβεβαιώνει ότι τελικά άξιζε τα λεφτά του)...τι να πω...δεν ήξερα ότι έχει και τέτοιες εφαρμογές...Σχετικά, τώρα, με τον μαύρο και "άραχνο" TED...κάθε φορά που τον αναφέρουμε και τον συζητάμε, τόσο εντυπωσιάζομαι περισσότερο.
Στη θεωρεία γεννήθηκε σαν Sinclair killer, με αποστολή να δώσει μια γερή κλωτσιά στον πισινό, σε όποιο άτυχο Timex και zx-spectrum έβρισκε στο διάβα του (στην αμερικάνικη ήπειρο, στην Ευρώπη, και τέλος στην Ατλαντίδα) . Ήταν ένα μηχάνημα δηλαδή, που έφερε έντονα στο DNA του, το δόγμα Πάτον... εεεε.... Tramiel). Γνήσιο παιδί του μπαμπά του δηλαδή! Οποιαδήποτε προσπάθεια αποποίησης των συγγενικών δεσμών, απλά δε θα έπειθε κανένα.

Τώρα, αν και ο Jack είχε ήδη αποχωρήσει απο την commodore (και ίσως θα έλεγε κανείς ότι δεν είχε την ευθύνη 100% για την αποτυχία του project), εντούτοις, μάλλον θα πρέπει να την χρεωθεί προσωπικά (και η ιστορία τελικά το έκανε) αφού λίγο πριν αποχωρήσει, λογικά τα πάντα ήταν έτοιμα και αποφασισμένα απο τον ίδιο. Δε γνωρίζω τις συνθήκες που έκαναν τότε την commodore να τιμολογήσει το μηχάνημα τόσο ακριβά...αλλά ήταν ένα λάθος που κόστισε, και χαντάκωσε το μηχάνημα...

Δε με απασχόλησε και ποτέ ιδιαίτερα...
Βλέπετε...η σχέση μου με τον plus 4 ήταν καθαρά παλαιοντολογική - ιατροδικαστική, αφού χωρίς να τον έχω δει ποτέ εν ζωή, προσπαθούσα απλά να αποκαλύψω την αιτία θανάτου και να επιχειρήσω ανασύσταση...ποιος όμως έχει δει δεινόσαυρο για να πει με σιγουριά πως ήταν;

Όμως...βλέποντας το σήμερα λίγο όψιμα, και με μια αλλιώτικη ματιά, περισσότερο διαισθητική, παρά τεχνοκρατική, το μηχανάκι μου βγάζει κάτι πολύ οικείο. Λίγο το case με τις γρίλιες (σήμα κατατεθέν του Ira Valinsky), λίγο η διάταξη του keyboard, λίγο οι ιδιαιτερότητες των screen modes με κόλπα και τα interrupts που κάπου τα έχω δει, λίγο κάποιοι κοινοί μάστορες και τεχνικοί, λίγο τα πολλά χρώματα, λίγο η χροιά του ήχου, λίγο το πρώιμο γραφικό περιβάλλον (λίγο ο ίδιος γλυκός προεδρούλης)...μήπως θα μπορούσε να ήταν ένας ημιτελής πρόγονος των μεγάλων Atari; Μήπως είναι ένας οκτάμπιτος Atari ST?

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η ρίζες του ST βρίσκονται στην Commodore.. και απο αυτά που βλέπω κάτι μου φωνάζει μέσα μου (και είμαι προληπτικός με αυτά), ότι το μηχάνημα είναι το χαμένο μας γιαβρί. Μπορεί να είμαι υπερβολικός, να κάνω λογικό άλμα, αλλά το έδεσα πάει τελείωσε!
Απο σήμερα ο plus 4 είναι επίσημα πρώτου βαθμού συγγενής μου!
plus4.jpg

Σας έβαλα και τον δικό μου για να σας πει ένα γεια!
Τα συγχαρητήρια μου και πάλι στον εξαιρετικό Geo!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,228
Reaction score
5,998
Points
223
Ευχαριστώ turri! Χρήσιμες πληροφορίες και εύστοχες οι παρατηρήσεις...ανταποδίδω τους χαιρετισμούς ;-)
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
το κάτω μηχάνημα στη φωτογραφία με το αριθμητικό πληκτρολόγιο, ποιό μοντέλο είναι?!?!?
 

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
το κάτω μηχάνημα στη φωτογραφία με το αριθμητικό πληκτρολόγιο, ποιό μοντέλο είναι?!?!?
O 364. Επίσημα δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Εκτός από αριθμητικό πληκτρολόγιο διέθετε και speech synthesizer!
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
O 364. Επίσημα δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Εκτός από αριθμητικό πληκτρολόγιο διέθετε και speech synthesizer!
μου ήταν παντελώς άγνωστο! Thanks for the info! :thumbup::thumbup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,228
Reaction score
5,998
Points
223
μου ήταν παντελώς άγνωστο! Thanks for the info! :thumbup::thumbup:
...να είχαμε τώρα (λέει) κανένα τέτοιο proto machine στην κατοχή μας...εεε, Chris? :D
 

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
μου ήταν παντελώς άγνωστο! Thanks for the info! :thumbup::thumbup:
You 're very welcome! Δεν έχανες και τίποτα βέβαια, κάτι μου λέει ότι δεν πρόκειται να το συναντήσουμε ποτέ το μηχάνημα. Αν και είχα δει πριν από καμιά τριετία ένα τυπάκι (στο εξωτερικό) που έλεγε ότι το είχε και μάλιστα είχε ανεβάσει και φωτογραφία! :eek:
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
...να είχαμε τώρα (λέει) κανένα τέτοιο proto machine στην κατοχή μας...εεε, Chris? :D
καλά τα proto machines αλλά πέρα από τη σπανιότητα τι θα τα κάναμε? Εδώ με ένα Lynx ή με ένα Memotech δε ξέρεις τι να κάνεις... (έχουν software αυτά?)
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
You 're very welcome! Δεν έχανες και τίποτα βέβαια, κάτι μου λέει ότι δεν πρόκειται να το συναντήσουμε ποτέ το μηχάνημα. Αν και είχα δει πριν από καμιά τριετία ένα τυπάκι (στο εξωτερικό) που έλεγε ότι το είχε και μάλιστα είχε ανεβάσει και φωτογραφία! :eek:
τον τυχεράκια!! :lol:
 

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
τον τυχεράκια!! :lol:
Το θέμα ξέρεις ποιο είναι; Αν και Commodore 364 υπάρχουν σίγουρα λιγότεροι από Commodore 65, δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι το πρωτότυπο θα έχει την ανάλογη αξία, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι υπήρξε! Έτσι, ακόμα και αν τον έχει κάποιος, μπορεί να τον πουλήσει για π.χ. 1000€, ενώ την ίδια ώρα οι C65 "φεύγουν" από 15.000€ και πάνω πλέον! :emoji_astonished:
 

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
Εγώ πάντως με τους Plus/4 και Commodore 16 αισθάνομαι υπερπλήρης TED-wise εδώ και καιρό! :emoji_blush:
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,738
Reaction score
2,523
Points
123
Top