What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Παρουσίαση tabletop και handheld games (‘70s-‘80s)

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Μέσα από εδώ, θα επιχειρήσω να παρουσιάσω αναλυτικά την συλλογή μου από tabletop και handhelds παιχνίδια με χρονικό εύρος παραγωγής και εμπορικής κυκλοφορίας μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του ‘70 έως τις αρχές του ‘80. Αποτελούν τους προγόνους των σημερινών gadgets, τα πρώτα δείγματα γραφής της φορητής ηλεκτρονικής διασκέδασης.
Στο παρελθόν έχω δημοσιεύσει διάφορες φωτογραφίες μέρους της, ποτέ όμως δεν επιχείρησα μια αναλυτική παρουσίαση, όπως αυτή τώρα. Η συλλογή κράτησε αρκετά χρόνια και ο σκοπός μου φυσικά δεν ήταν να συγκεντρώσω το σύνολο των handhelds που είχαν κυκλοφορήσει τότε (κάτι φυσικά τελείως αδύνατο αφού υπολογίζεται να έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 1100 διαφορετικά παιχνίδια), παρά μόνο εκείνα που μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον ως παιδί.
Ηλικιακά πρέπει να βρισκόμουν στα τέλη δημοτικού με αρχές γυμνασίου. Θυμάμαι όταν κάποιος από την παρέα αγόραζε κάτι καινούργιο, τότε κατευθείαν είχαμε πάρτι στο σπίτι του και γινόταν το πρόσωπο της ημέρας, της εβδομάδας ή τέλος πάντων μέχρι να προέκυπτε κάτι καλύτερο! Θυμάμαι επίσης τις ακριβές τιμές τους (από 5000-15000 δραχμές, αρκετά σεβαστό ποσό την εποχή εκείνη). Αυτός ήταν ο βασικός ανασταλτικός λόγος αγοράς τους. Οι γονείς μου, μου είχαν αγοράσει ως δώρα 4-5, όχι βέβαια τα πολύ ακριβά. Η επιθυμία απόκτησης τους ήταν κάτι που με ακολούθησε ίσα με τα τώρα. Μπορώ να πω ότι ολοκλήρωσα τον σκοπό μου. Ζήτημα να μου λείπουν 2 ή 3 ακόμη (ή και να έχω υπερβάλει λίγο στις αγορές μου, αλλά πιστέψτε με δεν μπορούσα να συγκρατηθώ!… :D ). Όπως θα διαπιστώσετε λατρεύω τις οθόνες VFD (Vacuum Fluorescent Displays) γι αυτό και έχω επικεντρωθεί σε όσα παιχνίδια τις χρησιμοποιούσαν.

Οι πηγές μου είναι πολλές, με κύρια το εκπληκτικό site :
http://www.handheldmuseum.com/
Ξεκινώ λοιπόν με μια απαρίθμηση / παρουσίαση συνοδευόμενη από μια σύντομη ιστορική περιγραφή ανά εταιρεία και …καλό ταξίδι !

COLECOΙδρύθηκε στην Αμερική από τον Maurice Greenberg, το 1932. Πήρε το όνομα της από τα αρχικά των "Connecticut Leather Company". Ξεκίνησε και δραστηριοποιήθηκε στην μεταποίηση δέρματος για παπούτσια και ένδυση ενώ από το 1950 και μετά επέκτεινε τις δραστηριότητες της στο τομέα των πλαστικών.
Στον τομέα παραγωγής παιχνιδιών γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’80 με την σειρά των Cabbage Patch Kids (κούκλες) καθώς και από τις πολύ επιτυχημένες κονσόλες Coleco Telstar και ColecoVision. Στα φορητά ηλεκτρονικά παιχνίδια ο αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να χτυπήσει την Mattel και ειδικότερα την αθλητική σειρά της. Η πρώτη επιτυχία ήταν το Electronic Quarterback. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε την σειρά “Head to Head…” που αφορούσε παιχνίδια led, για δυο παίκτες. Το θέμα τους ήταν καθαρά αθλητικό (Football, Baseball, Basketball, Soccer, Hockey).
Η μεγάλη έκρηξη ήρθε το 1982 – 1983 με την εξασφάλιση αδειών από τις εταιρείες SEGA και MIDWAY για την παραγωγή των Mini Arcades. Αποτέλεσαν πιστές μεταφορές πολύ επιτυχημένων arcade τίτλων της εποχής. Το artwork και ο σχεδιασμός τους ήταν καταπληκτικός. Πρώτα στην αγορά (1982) βγήκαν τα PacMan, Froger, Galaxians, Donkey Kong. Πουλήθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια κομμάτια, με το PacMan μόνο του να είχε πουλήσει γύρω στις 1,5 εκατομμύρια μονάδες. Ακολούθησαν τα Ms PacMan, Zaxxon και Donkey Kong Junior την επόμενη χρονιά. Υπήρχε ο σχεδιασμός παραγωγής (και ίσως κάποια πρωτότυπα) των Berzerk και Omega Race, αλλά έμεινε απλά στα χαρτιά. Σήμερα αυτή η σειρά έχει πολύ υψηλή αξία, με πολύ ανοδική τάση ενώ εξυπακούεται ότι είναι ανάλογη και της κατάστασης του παιχνιδιού. Η ύπαρξη κουτιού, manual, αυτοκόλλητων artwork, το καπάκι μπαταριών και η κατάσταση των joysticks αποτελούν εν ολίγοις τους παράγοντες καθορισμού της τελικής αξίας. Οι τιμές ξεκινούν από 35-40 $ και εκτοξεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα σπανιότερα και ακριβότερα είναι τα Ms PacMan και Donkey Kong Jr.
Η COLECO κυκλοφόρησε ακόμα μια τρίτη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών - βοηθημάτων. Χαρακτηριστικά δείγματα είναι τα Lil Genius, Talking Teacher, Quiz Wiz κλπ
Μια σειρά από συγκυρίες και εμπορικές αποτυχίες (Adam computer) την οδήγησε στην χρεωκοπία το 1988.

Το 2005 η “River West Brands” με έδρα το Σικάγο, επανέφερε το brand name της COLECO με την κυκλοφορία της φορητής κονσόλας “Coleco Sonic” ( https://en.wikipedia.org/wiki/Coleco_Sonic ).
Εμφανίστηκε στα καταστήματα το 2006.Περιείχε 20 παιχνίδια SEGA Master System και Game Gear που ο παίκτης μπορούσε να παίξει μέσω emulation, σε μια οθόνη 2.4’’ ή μέσω composite εξόδου σε TV.

ALIEN ATTACK, 1981

Παρόμοιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν οι CGL (Ευρώπη) και GAKKEN (Ιαπωνία) με ελαφρές αλλαγές προς τον βαθμό δυσκολίας του gameplay. Η έκδοση της COLECO είναι η ευκολότερη.DONKEY KONG, 1982

Αποτελεί μια πολύ πιστή μεταφορά του original arcade της Nintendo. O MADrigal http://www.madrigaldesign.it/sim/ κατά την ανάπτυξη του κώδικα του simulator, ανακάλυψε κάποια bugs στο original που μας επιτρέπουν να «κλέψουμε». Ειδικότερα :
Από : http://www.handheldmuseum.com/Coleco/DK.htm

Luca Antignano has recently written a simiulator for this game (available from his website: madrigal.retrogames.com), and during development he discovered a cheat! First, some info: There are two different screens you have to play and 8 levels of difficulty, thus you play level 1, screen 1, level 1, screen 2 (1-1, 1-2), and then so on (2-1, 2-2, 3-1, etc...) At the end of each level you get a certain bonus score starting with 1000 for completing level 1-1. So, on to the cheat: Hold the joystick UP while turning the game on. The game will start immediately, but you are basically on level 0, screen 1. When you complete it you get 0 points, thus the assumption that you have basically started BACK on level from #1. The really cool thing is that you have about 8 or 9 lives (it says 2, but they won't decease until you've died 6 times).

DONKEY KONG Jr, 1983

Υποτίθεται ότι θα ήταν το 6ο στη σειρά tabletop της COLECO με οθόνη VFD, αλλά την τελευταία στιγμή τα σχέδια άλλαξαν (ίσως κάποιες οικονομικές περικοπές) και η COLECO κυκλοφόρησε το παιχνίδι με οθόνη LCD, ακριβώς όπως η handheld έκδοση της Nintendo με διαφορά στο χρώμα (της Nintendo είναι μπεζ) και στα αυτοκόλλητα.
Από πάνω διαθέτει ένα λευκό ημιδιάφανο πλαστικό που μέσω αυτού το φως διαχέεται εσωτερικά και χαρίζει την ψευδαίσθηση του χρώματος λόγω της χρωματιστής διαφάνειας ακριβώς μπροστά από την μονόχρωμη LCD οθόνη. Φυσικά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στο μάτι. Το αισθητικό – οπτικό αποτέλεσμα είναι άψογο γι αυτό και το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το ακριβότερο της σειράς.

FROGGER, 1982

Σας παρουσιάζω ένα από τα καμάρια μου. Πραγματικά NOS ! Κουτάτο και υπερπλήρες με ελάχιστες ώρες στο ενεργητικό του.
Διαθέτει ακριβώς την ίδια VFD οθόνη με την έκδοση της GAKKEN LSI.

GALAXIAN, 1982

Από τα πιο όμορφα tabletop games που υπάρχουν, διαθέτει εθιστικότατο gameplay σχεδόν πανομοιότυπο του πραγματικού Galaxians. Το artwork είναι επίσης πιστή αντιγραφή του original arcade.

MS PACMAN, 1983

Ακόμη ένα ΥΠΕΡΟΧΟ tabletop!
Δεύτερο σε προτίμηση και αξία μετά το Donkey Kong Jr. Το σπανιότερο όλων.

PACMAN,1982

Πρώτο και καλύτερο σε πωλήσεις. Πρώτο και στην γραμμή παραγωγής. Τέλειο gameplay αλλά πολύ δυνατός και επαναλαμβανόμενος ήχος.
Αν τον συνηθίσεις έχει καλώς! Αν όχι... τότε λυπάμαι αλλά καταντά πολύ εκνευριστικός και καλύτερα να παίξεις κάποιο άλλο παιχνίδι τη σειράς...

ΖΑΧΧΟΝ, 1983

Ένας πραγματικός ΓΙΓΑΝΤΑΣ. Ένα από τα μεγαλύτερα tabletop παιχνίδια που υπάρχουν. Το μοναδικό που παίρνει 4 μπαταρίες μεγέθους D. Εκπληκτικό artwork αλλά πολύ δύσκολο gameplay. Το πρωτοποριακό σε σχεδιασμό joystick αποτελεί πανομοιότυπη replica του original arcade.
Διαθέτει δυο VFD οθόνες, μια για το playfield και μια για το σκάφος. Η μια προβάλεται μέσα στην άλλη μέσω ενός ημιδιαπερατού εσωτερικού καθρέφτη και το οπτικό αποτέλεσμα δίνει την 3D ψευδαίσθηση του ελέγχου του ύψους του σκάφους που ελέγχει ο παίκτης. Απίθανος και μοναδικός σχεδιασμός που το κάνει να βρίσκεται σε πολύ ψηλή θέση στην προτίμηση του κόσμου. Η SEGA εδώ χτύπησε διάνα και έπραξε σωστά δίνοντας την σχετική άδεια και τα πνευματικά δικαιώματα του τίτλου της στους σχεδιαστές της COLECO !
ΗΙΝΤ
Όταν ξεκινάς τη λειτουργία του παιχνιδιού στη θέση ON, έχοντας πατημένο το FIRE το παιχνίδι μπαίνει σε διαδικασία graphics test και αμέσως μετά σε DEMO. Αν έχεις κρατημένο το joystick προς τα κάτω, τότε μπαίνεις μόνο σε λειτουργία graphics test.

(Συνεχίζεται ...)
 

nkary

Too Retro to post!
Comrade
Joined
May 20, 2012
Messages
4,431
Πω πω καλούδια που έχεις geoanas :)
Και εγώ γούσταρα μικρός ένα με ενα τανκ αλλά ο πατερας μου, μου είχε παρει το manhole :cry:
Τρελή ξενέρα λέμε
Ρε συ το Zaxxon τερατάκι είναι :eek:
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,853
Μόλις βρηκα θέμα για το μεθεπόμενο τεύχος! Άψογος geo!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Χα!Χα!Χα! Να 'στε καλά, παιδιά :lol: ....ακόμη έχω να παρουσιάσω αρκετά ;) :D
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
657
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! μια τετοια παρουσίαση περίμενα καιρό τώρα... απο τον μάστερ- Geoana.
Τα συγκακριμένα μηχανάκια ήταν κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή τους...
Δεν έτυχε ποτέ να πιάσω στα χέρια μου κάτι τέτοιο.... αυτή η φωσφορούχα (!) οθόνη βρε παιδί μου (VFD) ήταν το κάτι άλλο!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Ευχαριστώ master-DAT ! Κάνε υπομονή γιατί υπάρχει μεγάαααααλη συνέχεια ;) :D
 

Pluto63

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 14, 2014
Messages
787
Κ.α.τ.α.π.λ.η.κ.τ.ι.κ.α !!! Ζηλεύω. :mrgreen:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
ENTEXΙδρύθηκε το 1970 από τους G.A. (Tony) Clowes, Nicholas Carlozzi και Nick Underhill. Η έδρα της εταιρείας ήταν η 303 West Artesia Blvd, Compton, California. Το όνομα της το πήρε από τα αρχικά των ιδρυτών της Ν (Nicholas) και Τ (Tony) προσθέτοντας ένα Χ στο τέλος (όπως ακούγεται στην καθομιλουμένη …ΝΤΧ -> ΕΝΤΕΧ). Το λογότυπο της σχεδιάστηκε από τον Ben Templeton, δημιουργό μιας σειράς comic με τον τίτλο "Motley's Crew". Εικονιζόταν ένας στόχος, ο επονομαζόμενος “Bull’s Eye” (σήμα της RAF), με ένα χαμογελαστό προσωπάκι στο κέντρο. Αυτό ακριβώς το προσωπάκι υποτίθετο ότι ήταν το πρόσωπο του Tony Clowes, ο οποίος ήταν και Εγγλέζος! Φημολογείτο ότι η ENTEX ήρθε σε επαφή με την ίδια την RAF προκειμένου να χρησιμοποιήσει το λογότυπο της και η τελευταία το αποδέχτηκε.

Η δραστηριότητα της ξεκίνησε με την παραγωγή και διάθεση κιτ πλαστικών συναρμολογούμενων μοντέλων και τουβλάκια τύπου Lego, τα Loc Blocs. Βλέποντας την επιτυχία των COLECO και MATTEL, αποφασίστηκε να εισέρθει στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών αρχικά με την σειρά αθλητικών led παιχνιδιών και μετά με τα ποιοτικότατα VFDs, διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα της αγοράς. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους –κατά την ENTEX- ήταν “high end” και “high quality” (υψηλής κλάσης και ποιότητας) προσπαθώντας να τα διαχωρίσουν από τα υπόλοιπα του ανταγωνισμού ενώ το moto της εταιρείας ήταν : “Games for the discriminating player” δηλαδή “Παιχνίδια για τον απαιτητικό / εκλεκτικό παίκτη”. Η τιμολογιακή κατεύθυνση της εταιρείας ήταν σαφώς προς τα ακριβότερα παιχνίδια, στοχεύοντας στους πλουσιότερους αγοραστές.
Ξεχωρίζουν δυο πρόδρομα μοντέλα κονσόλων που δούλευαν με cartridges και βγήκαν στην παραγωγή τις χρονιές 1982 και 1983. Δεν είναι άλλες από τις γνωστές : Select-A-Game και Adventure Vision. Η δεύτερη, λόγω της κακής ποιότητας κατασκευής και του τρόπου λειτουργίας της εμφάνιζε συχνές βλάβες και κατέληγε στα άχρηστα. Παρόλα αυτά ήταν το άπιαστο όνειρο κάθε Αμερικανού πιτσιρικά εκείνη την εποχή. Σήμερα δεν έχουν διασωθεί παρά ελάχιστα κομμάτια καθιστώντας την ως “Holly Grail” για συλλέκτες με τιμές αστρονομικές που αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης.

ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Entex_Industries
http://www.handheldmuseum.com/Entex/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Entex_Adventure_Vision
http://www.adventurevision.com/

CRAZY CLIMBER, 1982

Ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα κομμάτια της ENTEX και της συλλογής μου σήμερα. Βασίζεται στο ομώνυμο arcade παιχνίδι CRAZY CLIMBER της TAITO και ο χειρισμός του γίνεται με δυο joysticks ακριβώς όπως στο πραγματικό arcade.
Ως CPU χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο Hitachi HD38820A38. Σχεδιαστές του case είναι οι Ortega Orr και Ron Chesley. Ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού τμήματος και ο προγραμματισμός του έγινε από τους Rick Dyer & AMS.DEFENDER, 1982

Σχεδιαστές του case είναι και πάλι οι Ortega Orr και Ron Chesley, ενώ υπεύθυνη για τα ηλεκτρονικά του τμήματα είναι η ENTEX-TOKYO. Βασίζεται στην τεράστια arcade επιτυχία “DEFENDER” της Williams. Με τον ρυθμιστή (dialer) ο παίκτης μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα του παιχνιδιού. Έχοντας πατημένο το πλήκτρο FIRE κατά την έναρξη του παιχνιδιού, έχουμε display test και αμέσως μετά μπαίνουμε σε demo mode.GALAXIAN2, 1981

Τον φουτουριστικό σχεδιασμό της case καθώς και τα ηλεκτρονικά του, επιμελήθηκε η ENTEX – TOKYO. Το «2» στο όνομα του μαρτυρεί ότι μπορεί να παίξουν δυο παίκτες. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο MISSILE κατά την έναρξη του παιχνιδιού, μπαίνουμε σε λειτουργία display test.PACMAN2, 1980

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αποτελεί την πλέον πιστή μεταφορά arcade σε tabletop παιχνίδι. Το δυάρι στον τίτλο υποδηλώνει ότι μπορεί να παιχτεί από δυο παίκτες. Ο πρώτος παίζει τον ρόλο του PacMan και ο δεύτερος του φαντάσματος που τον κυνηγάει. Σε 1 player mode μπορούμε να επιλέξουμε βαθμό δυσκολίας, δηλαδή αριθμό φαντασμάτων σε 2,3 ή 4.Λεπτομέρεια του ταμπλό παιχνιδιού (VFD)STARGATE, 1982

Ακόμα ένα παιχνίδι που βασίζεται σε μεταφορά arcade τίτλου. Εδώ φυσικά αναφέρομαι στο “STARGATE” της Williams που αποτελεί συνέχεια του “DEFENDER”.
Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και διαθέτει ένα δυνατό ηχείο που ακούγεται «καμπάνα»! Έχοντας πατημένα ΟΛΑ τα πλήκτρα λίγο πριν την εκκίνηση του παιχνιδιού, αυτό μπαίνει σε λειτουργία display test και μετά ξεκινά κανονικά.

TURTLES, 1982

Βασίζεται στον ομώνυμο arcade τίτλο, “TURTLES” από την STERN. Μπορούμε να παίξουμε εναντίον της CPU, ή κάποιου φίλου μας. Πανέμορφο gameplay και δυνατός, «γεμάτος» arcade ήχος που βγαίνει από το ενσωματωμένο μεγάλο ηχείο. Διαθέτει επίσης ρυθμιστικό δίσκο dialer για αυξομείωση της ταχύτητας του gameplay καθώς και υποδοχή για είσοδο ακουστικών! Η VFD display που διαθέτει, είναι κατασκευασμένη από την NEC (όπως όλες οι οθόνες VFD της εποχής άλλωστε) και θεωρείται σχεδιαστικά ως η πλέον πολύπλοκη όλων των μοντέλων και παιχνιδιών.(Συνεχίζεται...)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
EPOCH Co.Ιδρύθηκε το 1958 από τον Maeda Taketora και τρεις ακόμη συνεταίρους με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου ¥. Ο Maeda Taketora έγινε πρόεδρος της εταιρείας. Η EPOCH ως εταιρεία έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση κατασκευής και εμπορίας παιχνιδιών στην Ιαπωνία το 1962. Τα κεντρικά της μεταφέρθηκαν στο Τόκυο, το 1963. Το 1978, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 200 φορές! Το 1980 επέκτεινε τις δραστηριότητες της, με εγκατάσταση και στην Αμερική, στο Englewood, New Jersey. Το νεοϊδρυθέν τμήμα της ήταν υπεύθυνο για την εισαγωγή και την διάθεση των προϊόντων της, στην Αμερικάνικη αγορά (και φυσικά στην Αγγλική γλώσσα).
Τα προϊόντα, ορόσημα της εταιρείας είναι η κονσόλα Epoch Cassette Vision (1981), το φορητό Barcode Battler (3/1991) και η σειρά video παιχνιδιών Doraemon.
Κατασκεύασε και διέθεσε πλήθος από handhelds και tabletops σε συνεργασία με τις TOMY, ITMC και GRANDSTAND.
Τα παιχνίδια που διαθέτω στη συλλογή μου χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό σχεδιασμό και φινέτσα. Αποτελούν άξιους εκπροσώπους της σχεδιαστικής τάσης των αρχών της δεκαετίας του '80, συνδυάζοντας σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν σε κονσόλες και υπολογιστές ταινιών επιστημονικής φαντασίας της εποχής.
Η εταιρεία συνεχίζει τις δραστηριότητες της μέχρι σήμερα και το επίσημο site είναι :
http://epoch.jp/

ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_Co.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cassette_Vision
https://en.wikipedia.org/wiki/Barcode_Battler
http://www.handheldmuseum.com/Epoch/index.html

INVADER FROM SPACE, 1980

Κλασσικό θέμα τύπου "SPACE INVADERS".
H μονοχρωματική του οθόνη VFD, καλύπτεται εσωτερικά από 4 λωρίδες χρωματιστών σελοφάν, παραπέμποντας στο original arcade. Οξύς ήχος και εφέ, ίσως λίγο περισσότερο από αυτό που θα ήμασταν προετοιμασμένοι να ακούσουμε!

GALAXY II, 1981

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου tabletops. Μπορούμε να το βρούμε και με την ονομασία Astro Wars, ανάλογα με την εταιρεία διάθεσης του. Βασίζεται στο arcade hit, "GALAXIANS".
Η Γαλλική έκδοση με το κουτί, manual και προστατευτικό σακουλάκι σε κατάσταση NOS!

EPOCH MAN

Η έκδοση της GRANDSTAND με τον τίτλο POCKET PacMan. LCD οθόνη, κίτρινο χρώμα, εθιστικό gameplay.STAR FORCE, 1984

Ξανά η Αγγλική έκδοση της GRANDSTAND. ΤΕΡΑΣΤΙΑ οθόνη! (Νομίζω από τις μεγαλύτερες που μπορούμε να συναντήσουμε σε τέτοια παιχνίδια).

ASTRO COMMAND, 1982

Η έκδοση που διένεμε η GRANDSTAND με τον τίτλο SCRAMBLE.
Σωστά μαντέψατε! Το gameplay βασίζεται ακριβώς στο arcade hit "SCRAMBLE". Πολύ όμορφο, οριζόντιο scrolling σε πολύχρωμη οθόνη VFD.
Σε όλα τα παιχνίδια της η EPOCH χρησιμοποιεί πανέμορφα ζωγραφισμένα artworks, τοποθετημένα εσωτερικά, δίνοντας της ψευδαίσθηση ενός διευρυμένου πεδίου δράσης.

GALAGA X6, 1983

Βλέπουμε την Γαλλική έκδοση που διένεμε στην αγορά η ITMC με τον τίτλο Guerre des Astres. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε και με άλλους τίτλους όπως : Grandstand Firefox F-7, Epoch Astro Thunder 7, Epoch Galaga X6, και Radio Shack Astro Thunder.
Τα ηχητικά του εφέ είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει ποτέ σε tabletop παιχνίδι της εποχής εκείνης! Μιλάμε για sampled ήχους πραγματικών εκρήξεων και πυροβολισμών! Αν σας ενοχλεί ο δυνατός ήχος μπορείτε να τον κλείσετε με τον ανάλογο διακόπτη (το ίδιο συμβαίνει και με την μουσική).


(Συνεχίζεται...)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
GAKKEN Co.Η Gakken Co. ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 1947 από τον Hideto Furuoka. Η κύρια της δραστηριότητα ήταν και είναι οι εκδόσεις. Έχει τεράστιο ετήσιο τζίρο. Δραστηριοποιείται επίσης και στον χώρο των παιχνιδιών και εκπαιδευτικών βοηθημάτων προσχολικής ηλικίας. Το 1970 μας έδωσε μια καταπληκτική σειρά εκπαιδευτικών βοηθημάτων για παιδιά - υποψήφιους ηλεκτρονικούς - που βασίζονταν στα Denshi blocks.
Τι είναι αυτά ; Μικρά πλαστικά, διάφανα κυβάκια που περιέχουν κάποιο ηλεκτρονικό στοιχείο (π.χ. αντιστάσεις). Μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας κυκλώματα που το παιδί μπορεί να αλλάξει όπως επιθυμεί, πειραματιζόμενο με πολλά υλικά σε αμέτρητους συνδυασμούς.
Η εταιρεία συνεχίζει μέχρι σήμερα και η επίσημη ιστοσελίδα της είναι :
http://www.gakken.co.jp/

ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gakken
https://en.wikipedia.org/wiki/Denshi_block
http://www.handheldmuseum.com/Gakken/index.html

SPACE INVADER, 1981

Το γνωστό θέμα… "SPACE INVADER" clone. Αποτελεί μέρος μιας σειράς 9 παιχνιδιών, παρόμοιου σχεδιασμού και διαφορετικών θεμάτων και χρωμάτων (Defender (κόκκινο), Puck Monster (κίτρινο), Space Galaxy (μπλε), Space Invader (γαλάζιο), Super Cobra (πράσινο), Basketball (κίτρινο), Football (Αμερικάνικο football, κόκκινο), Football (Ποδόσφαιρο, ανοικτό πράσινο) and Soccer (ανοικτό κίτρινο).

AMIDAR, 1981

Βασίζεται στο ομώνυμο arcade της STERN. Πανέμορφος σχεδιασμός με το καπάκι να ανασηκώνεται και η οθόνη να ακολουθεί υπό μικρή κλίση, γλιστρώντας ελαφρώς πάνω σε καλά κρυμμένους πλαστικούς οδηγούς - ράγες.
Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε από την CGL. Οι διαφορές τους περιορίζονται στα διακοσμητικά αυτοκόλλητα. Οι cases, τα ηλεκτρονικά τους και το gameplay είναι ακριβώς τα ίδια.
Κρατώντας πατημένο το μεγάλο, κόκκινο FIRE λίγο πριν να γυρίσουμε τον διακόπτη στο ON, το παιχνίδι κάνει ένα graphics test και μετά μπαίνει σε λειτουργία demo.

JUNGLER, 1981

Ακριβώς το ίδιο pop-up στυλ με το προηγούμενο. Έντονο κόκκινο χρώμα και ζωηρά αυτοκόλλητα που προδιαθέτουν τον υποψήφιο αγοραστή / παίκτη για κάτι ενδιαφέρον. Όχι άδικα! Το gameplay βασίζεται και εδώ σε arcade τίτλο. "JUNGLER" από την Konami.

FROGGER, 1982

Μεγάλο! ….ΤΕΡΑΣΤΙΟ κουτί και case! Κατακίτρινο χρώμα! Πολύχρωμη VFD οθόνη (παρόμοια σχεδιαστικά με εκείνη της COLECO) που μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο με την κατάλληλη τοποθέτηση εσωτερικού φακού. Μουσική και εφέ ίδια και απαράλλακτα με το original arcade "FROGGER" από την SEGA.
Το δικό μου, με την σφραγίδα της CGL. Βρίσκεται μέσα στο top 3 της λίστας των προτιμήσεων μου. Άψογο από κάθε άποψη!PAINT ROLLER, 1982

Να λοιπόν και κάτι διαφορετικό! Βασίζεται στο arcade "CRUSH ROLLER" από την Kural Samno. Μπορείς να παίξεις μόνος ή εναντίον του φίλου σου αφού έχει VFD οθόνη διπλής όψεως και επιλογή για δυο παίκτες. Έντονο γαλάζιο - μπλε χρώμα και πανέμορφο artwork συμπληρώνουν την εικόνα. Διαθέτει graphics test και demo mode.
Ειδικά στην Γερμανία την διανομή του είχε αναλάβει η Lindy.
Αποτελεί (μαζί με το DIGDUG) ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα παιχνίδια της εταιρείας.
(Συνεχίζεται…)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Αντώνηηηηη....πρέπει να οργανωθούμε !!!!!!! :lol: :lol: :lol:
 

nkary

Too Retro to post!
Comrade
Joined
May 20, 2012
Messages
4,431
Δεν είχα καταλάβει κατά τις επισκέψεις μου ότι ο αριθμός των handheld σου ήταν τόσο μεγάλος :eek:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Χα!Χα!Χα!...τα είχα κρυμμένα, τα χρυσά μου τα μωρά :lol: :lol: :lol:
 

fotis_kfor

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 3, 2012
Messages
536
RESPECT Γιώργο :)
Φοβερή συλλογή και πολύ επιμορφωτική παρουσίαση :)
Συνέχισε έτσι ;)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
Thanks Φωτάρα ! ;)
Συνεχίζω ...ασθμαίνοντας :lol: :lol:
 

antnik

Retro Addict
Comrade
Joined
Sep 30, 2014
Messages
599
Πίνοντας καφεδάκι χωρίς τσιγαράκι διάβασα όλο το άρθρο και είδα την συλλογή σου.
Πάρα πολύ όμορφή συλλογή και σου δίνουν και την σπάνια αίσθηση της νοσταλγίας. Δεν στην δίνουν όλα τα ρετρό. Μπράβο Γιωργάρα.

ΑΑ…ssss μη μας ακούσει ο Νίκος. Είσαι ο δεύτερος για σουτ. Εγώ σταματάω να βάζω. Θα λέω δείτε τους πυκνωτές που άλλαξα σε αυτό το μηχάνημα. Κόλπο. ;) :lol:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,375
TOMYΗ εταιρεία ιδρύθηκε το 1924 με την επωνυμία TΟΜΙΥΑΜΑ, που με τη σειρά του άλλαξε σε ΤΟΜΥ, το 1963.
Η TOMY UK ιδρύθηκε το 1982. Σκοπός η εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή αγορά. Έγινε διάσημη στην χώρα μας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Νομίζω ότι κάθε παιδί που έζησε τα '80s γνωρίζει καλά τα παιχνίδια της (Ηλεκτρομηχανικά, παιχνίδια led και φυσικά τα VFD αλλά και κάποια LCD). Η σειρά των 3D games που έμοιαζαν με κιάλια, γνώρισε μεγάλη δόξα και σημείωσε πολύ καλά νούμερα στις πωλήσεις. Θα μείνουν στην ιστορία για τον πρωτοποριακό τους σχεδιασμό. Επίσης παρήγαγε αρκετά κουρδιστά καθώς και παιχνίδια νερού που κοσμούσαν τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Σήμερα, έπειτα από την συγχώνευση της με την για δεκαετίες ανταγωνίστρια της TAKARA (Στα Ιαπωνικά σημαίνει θησαυρός! ) την 1η Μαρτίου 2006, λειτουργεί με την ονομασία TAKARA TOMY με έδρα στην Katsushika, Tokyo.
Πρόκειται για ένα κολοσσό που δραστηριοποιείται στο χώρο των βρεφικών αξεσουάρ, βοηθημάτων, παιχνιδιών προσχολικής ηλικίας κλπ. Η ποιότητα κατασκευής της είναι διάσημη και αδιαμφισβήτητη. Μετά την συγχώνευση της με την TAKARA, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο ένα πλήθος επώνυμων παιχνιδιών της τελευταίας όπως Microman, Transformers, Battle Beasts, Beyblade, B-Daman. Συνεργάζεται στενά και με την Hasbro. Έχει πάρει επίσης σχετικές άδειες για παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων από brands όπως Disney, Pokémon και Thomas the Tank Engine.

ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tomy
http://www.handheldmuseum.com/Tomy/index.htmlBLIP, 1977

Πρώτο και καλύτερο στην μαύρη σειρά των ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών (Μαύρη... από το χρώμα τους, μην παρεξηγηθώ κιόλας! :lol: ).
Βασίζεται στο "PONG", μόνο που ο παίκτης ελέγχει αντί για μπάλα, ένα led. Παίζεται και με δυο παίκτες ενώ έχει και (κουρδιστό) μετρητή χρόνου. Το εικονιζόμενο το έχω από τότε που ήμουν ακόμη παιδί!
Εφευρέτης / Σχεδιαστής : Hikoo Usami (Tokyo)DIGITAL DERBY, 1978

Το διάσημο ραλάκι της TOMY. Το ήθελα με μανία. Θυμάμαι να το ζωγραφίζω και να πηγαίνω στην βιτρίνα του Νίκου, στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης και να το θαυμάζω με τις ώρες…. Δυστυχώς, τότε δεν! Τώρα, Ναι! Χα!Χα!Χα!
Ηλεκτρομηχανικό παιχνίδι, γεμάτο γρανάζια, ταινίες που περιστρέφονται ενώ ο μηχανικός ήχος ακολουθεί και την αλλαγή ταχυτήτων. Ειδικά όταν έχουμε καινούργιες μπαταρίες, ο ιμάντας "τρέχει" στο φουλ, δίνοντας μια φοβερή ψευδαίσθηση ταχύτητας στην φόρμουλα που ελέγχουμε με το τιμονάκι μας. Το κοντέρ του χρόνου μετράει αντίστροφα και ο αγώνας ξεκινάει….
Το παιχνίδι είναι γνωστό με πολλά ονόματα, αναλόγως κι εδώ της εταιρείας διάθεσης και εμπορίας ανά χώρα / γεωγραφική περιοχή. Έτσι μπορούμε να το βρούμε ως Black Racer, Demon Driver και Formula 1. Ψάξτε στο net και θα βρείτε εκπληκτικούς προσομοιωτές (simulators) γι αυτό... ;)BREAK UP, 1979

Mπαίνουμε στον χώρο των led παιχνιδιών. Πολύ καλό παιχνίδι που βασίζεται στο "BREAK OUT" με τη διαφορά ότι η ρακέτα μας παραμένει ακίνητη. Θέλει αστραπιαίες αντιδράσεις για να αποκρούσουμε πατώντας το ευδιάκριτο, κόκκινο πλήκτρο HIT. Όταν το συνηθίσετε, θα σπάτε το high score για πλάκα! Ως τότε όμως… χρειάζονται αρκετές ωρίτσες προπόνηση..
Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες (Break Up σε U.S., Break In σε U.K., Block Attack σε Ιαπωνία)ATOMIC PINBALL, 1979

Ηλεκτρομηχανικό φλίπερ. Το έπαιζα πολύ ως παιδί (το γνώρισα από τους φίλους μου). Tο απέκτησα σε κατάσταση NOS πριν από 7-8 χρόνια! Κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις ανά τον κόσμο…
Ρίξτε μια ματιά κι εδώ : http://www.jeff-z.com/pinball/toys/atomic/atomic.html

BASKETBALL

Μπασκετάκι με leds.WORLD CUP

Το πρώτο μου ηλεκτρονικό παιχνίδι! Μου το είχε φέρει ο πατέρας μου δώρο από την Γερμανία… το εισιτήριο μου για τον μαγικό κόσμο των video games. Δυστυχώς το δικό μου δεν ήταν τυχερό να διασωθεί γιατί το είχα λιώσει στην κυριολεξία.
Το πήρα στο κουτί του, σε καταπληκτική κατάσταση πριν από 7-8 χρόνια.PINBALL

Ακόμη ένα ηλεκτρονικό της λευκής σειράς αθλητικών παιχνιδιών που λειτουργεί με leds.VOLLEY BALL

Το σπανιότερο όλων, τουλάχιστον επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Το έψαχνα για χρόνια. Το βρήκα! Στην Ιαπωνία… μέσα στο κουτί του, σε κατάσταση NOS.TENNIS

Το μόνο αθλητικό παιχνίδι της λευκής σειράς, με μια πανέμορφη πράσινη VFD οθόνη.
Εδώ είναι η Γαλλική έκδοση από την εταιρεία διανομής του στην εκεί αγορά, την Miro-Meccano (MM).
[ https://en.wikipedia.org/wiki/Meccano_Ltd ]
Εφευρέτης και σχεδιαστής : Nobuo Hamano (Tokyo)UFO ATTACK

Πολύ όμορφο, στυλ "SPACE INVADERS". Μονόχρωμη VFD με εσωτερικές αυτοκόλλητες χρωματιστές διάφανες ταινίες στην οθόνη. To gameplay χαρακτηρίζεται από προοδευτική αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Joystick τύπου ‘70s! Το έπαιζα πολύ σε φίλους μου!ALIEN CHASE, 1984

Αυτό το παιχνίδι δεν έχει πίνακα score. Το μόνο που μετρά είναι η επιβίωση. Παίζεται κυρίως από δυο παίκτες. Διαθέτει οθόνη VFD δύο όψεων.
Εδώ βλέπουμε την Αμερικάνικη έκδοση, TANDY licensed.CAVEMAN, 1982

Κυκλοφόρησε και σε case με κόκκινο, έντονο χρώμα (GRANDSTAND -UK- και TANDY -US-).
Ο "άνθρωπος των σπηλαίων" μας είχε κοστίσει 5000 δραχμές. Μου ανταπέδωσε την αξία του, χαρίζοντας μου άπειρες ώρες παιχνιδιού. Ήταν το δεύτερο ηλεκτρονικό που είχα αγοράσει. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ψηλαφώ κάτω από το τραπέζι (μετά από κάνα δυο ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού) και να διαπιστώνω την …υπερθέρμανση! Μόνο τότε ήταν ώρα για να το κλείσω!
Δυο επίπεδα ΑΜΑ και PRO και βουρ για να κλέψουμε τα αυγά του δεινόσαυρου πριν αυτά εκκολαφθούν.
Αααα!... Προσοχή τους πτεροδάκτυλους που πετάν από πάνω σας! Eίναι πολύ κλεφταράδες!...και την λάβα του ηφαιστείου… Καίει και ζεματάει!

RAMBLER (DE), 1982

Γνωστό επίσης και ως SCRAMBLE (US) και Astro Blaster (UK), βασίζεται στο ομώνυμο arcade παιχνίδι. Εθιστικό !

LUPIN, 1982

Το σπανιότερο της σειράς.

TRON, 1981

Βασίζεται στην ταινία TRON από την Disney.
Εδώ φαίνεται ότι οι σχεδιαστές της TOMY έβαλαν όλο τους το ταλέντο γιατί το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
Ολόκληρο το παιχνίδι αποτελείται από ημιδιάφανο – black smoked- πλαστικό περίβλημα.Εσωτερικά και προς τα πίσω έχει τοποθετηθεί χάρτινο ζωγραφισμένο artwork που μοιάζει με ηλεκτρονική πλακέτα. Οι υποτιθέμενες διαδρομές της έχουν αποτυπωθεί με ασημί χρώμα.Το μπλε συνδυάζεται απόλυτα με το μαύρο, και τα λευκά πλήκτρα ελέγχου συμπληρώνουν την εικόνα. Το παιχνίδι σέβεται σχεδιαστικά το σενάριο της ταινίας, μπορώ να πω ότι δείχνει σαν να ήταν μέρος των σκηνικών της. Το ίδιο και το gameplay. Ο δείκτης προτίμησης των οπαδών του χτυπάει κόκκινο, καθιστώντας το υπερπολύτιμο και απαραίτητο για κάθε συλλογή.

PACMAN, 1982

Επίσης γνωστό με πολλά ονόματα… PUCKMAN (Ιαπωνία, UK), PACMAN (US), MUNCHMAN (UK), PACMAN-I (Australia).
Εδώ παρέα, δίπλα - δίπλα με το κουρδιστό (επίσης της TOMY) ξαδερφάκι του! :lol:


Ο σχεδιασμός του αποτελεί σήμα κατατεθέν των ‘80s! Ποιος μπορεί να το αρνηθεί ;
Εθιστικό σαν την σοκολάτα! Δυο βαθμοί δυσκολίας και …ποιος φοβάται τα φαντάσματα ; Στους 5000 πόντους κερδίζεις ζωή ενώ στον πίνακα του score αναγράφεται η ένδειξη Good!Αυτό το φουκαριάρικο, βρέθηκε σε κάδο...Λειτουργεί όμως τέλεια :D


KINGMAN

Ο φίλος μας Donkey Kong φορώντας ειδική στολή από το μέλλον, σε νέες περιπέτειες! Δυνατός ήχος, ζωντανά χρώματα και δύσκολο αλλά εθιστικό gameplay. Σπάνιο στην Ευρώπη !BMX FLYER, 1983

Γνωστό και ως Wheelie Crosser στην Ιαπωνία.
Να κι ένα με οθόνη LCD... αλλά τι οθόνη ! Ανήκει στη σειρά Multicolorlaser 6000 μαζί με 3 ακόμη τίτλους ( Mr Do! ή Mr. Go!, Thomas the Tank Engine και Monster Burger) . Είναι όλα τους σπάνια και πανάκριβα !!!
Εδώ βλέπoυμε την έκδοση της GRANDSTAND.(Συνεχίζεται…)
 
Top