What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Χρήση FPGA για εντοπισμό καμμένου IC

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,273
Επειδή καμιά φορά το format στον atari κρύβει εκπλήξεις (σπάνιο φαινόμενο μεν, υπαρκτό δε) προσωπικά χρησιμοποιούσα και προτείνω ανεπιφύλακτα το Floppy Formatter του Peter...

 

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Λοιπόν έκανα αρκετές αντιγραφές και έτρεξα αρκετά προγράμματα ( και τα demo του sly*m) , εμφανίστηκαν λάθη ανάγνωσης σε μερικές περιπτώσεις αλλά δεν τα αποδίδω στο wd1770 μια και οι 2-3 δισκέτες DD που έχω είναι μεταχειρισμένες 30+ χρόνων και το drive δεν πρέπει να είναι και σε τέλεια κατάσταση.
 
Last edited:

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
654
Λοιπόν έκανα αρκετές αντιγραφές και έτρεξα αρκετά προγράμματα ( και τα demo του sly*m) , εμφανίστηκαν λάθη ανάγνωσης σε μερικές περιπτώσεις αλλά δεν τα αποδίδω στο wd1770 μια και οι 2-3 δισκέτες DD που έχω είναι μεταχειρισμένες 30+ χρόνων και το drive δεν πρέπει να είναι και σε τέλεια κατάσταση.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη/ερμηνεία σου
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
654
@lliont:

Τεό να σε ρωτήσω κάτι βρε φίλε!
το Cyclone II είναι 5v tolerance γιατί είδα το σύνδεσες απευθείας; (δούλεχε χωρίς πρόβλημα;)
Ψάχνω να βρώ FPGA που να ειναι 5V για ένα προτζεκτάκι που θέλω αλλα βλέπω οτι πχ ta Xilinx XC9572 (οχι η XL αλλα η 5V έκδοση) είναι δυσεύρετα και ακριβά πλέον.

Έχεις να προτείνεις κάτι μιας και έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα FPGA;

Σημ. γνωρίζω ήδη οτι τα μόνα που κυκλοφορούν πλέον στα 5V ειναι τα ATF15XX και τα πολύ αξιόλογα Dialog SLG(!) αλλά ψάψνω επιπλέον για κάτι μεγαλύτερο να μπορεί να σηκώσει cores όπως wd1772 κλπ.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και θα με συγχωρέσετε για το off-topic
 

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Το συνδέεις με 100Ω αντιστάσεις, θα βρω το document να στο στείλω.
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
654
έχει clamping diodes εσωτερικά σε όλα τα GPIO;
 

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Εγώ το ρίσκαρα επειδή αυτό το board είναι παλιό και δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα να καεί αλλά από προηγούμενη εμπειρία θεώρησα ότι δεν θα συμβεί όπως και δεν συνέβει.
Όχι όπως έγραψα είχε προβλήματα στη λειτουργία αλλά δούλεψε αρκετά για τη διάγνωση. Βέβαια μια και τα 3.3V TTL είναι συμβατά σε logic levels απ'ότι θυμάμαι με τα 5V δεν είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματα οφείλονταν σε αυτό ή στην προχειρότητα των συνδέσεων η σε κάτι άλλο.
Πάντως από εμπειρία είναι αρκετά ανθεκτικές αν και δεν το προτείνω σε καμμία περίπτωση σε νέο σχεδιασμό.
Στόν πρώτο Lion χρησιμοποίούσα εξωτερικές sram 5V με 100Ohm σε σειρά στα σήματα του databus, στο address bus και τα σήματα ελέγχου δεν χρειαζόταν γιατί τα οδηγούσε η fpga. Δούλεψε μια χαρά και μέχρι που έφτιαξα τον δεύτερο σε cyclone V και δεν χρειαζόμουν πλεον εξωτερική μνήμη.
Δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα καεί κάτι ή ότι θα λειτουργεί σωστά.
 
Last edited:

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Ναι ενεργοποιείς τα clamping diodes ανά pin και χρησιμοποιείς αντιστάσεις σε σειρά.
 

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο level shifter ic

Επίσης τώρα θυμήθηκα ότι επειδή οι μνήμες δούλευαν από 4.5V ως 5.5V είχα ως επιπλέον μέτρο ρυθμίσει την τάση στις μνήμες σε 4.6 ή 4.7V
 
Last edited:

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
19362

Εδώ βλέπεις μια πολύ πρώιμη μορφή του Lion με cyclone IV να χρησιμοποιεί 5V μνήμη χωρίς καν αντιστάσεις.
Δούλευε μια χαρά αλλά σίγουρα δεν είναι η σωστή πρακτική ( εντελώς ερασιτεχνική) και έχει πολύ μεγάλο ρίσκο.
Ήμουν πολύ τυχερός, αργότερα έβαλα αντιστάσεις.
 
Last edited:

lliont

Retro Member
Comrade
Joined
Aug 3, 2017
Messages
117
Επίσης οφείλω να τονίσω με την ευκαιρία (ευχαριστώ DAT-Alex για την ερώτηση) ότι αν κάποιος θέλει να συνδέσει όπως εγώ κάποια fpga στο πολύτιμο ρετρό υπολογιστή του να μην το αφήσει στην τύχη και να πάρει τα μέτρα του (τουλάχιστον με περιοριστικές αντιστάσεις αν όχι με τα κατάλληλα ics). Εγώ γενικά δεν έχω υπομονή και ρισκάρω συχνά και αρκετές φορές έχω κάνει ζημιές, be warned!!! ;)
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
654
Εγώ γενικά δεν έχω υπομονή και ρισκάρω συχνά και αρκετές φορές έχω κάνει ζημιές, be warned!!!
Αυτό κάνω και εγώ don't worry . Υπάρχουν τόσα προject στον πάγκο που και εγώ έτσι είμαι. Ας δουλέψει - για την χαρά βρε αδελφέ - και ...πάμε για άλλα. Ούτω συ άλλως δεν προορίζονται για "εμπορικό" σκοπό ;)
 
Top