24 in 1 SuperKernal

antnik

Retro Addict
Messages
599
Reaction score
327
Points
63
Δεν έχω ξαναδεί ποιο τούμπανο 64αρι. :alien::geek:. Ωραια πράματα :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Καιρός είναι να αρχίσω να γράφω 2-3 πράγματα, προσπαθώντας να ολοκληρώσω έναν μίνι οδηγό, πρώτον για να ρίξω λίγο φως στις δυνατότητες του συγκεκριμένου module και δεύτερον για να κρατήσω λίγες σημειώσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες για αργότερα.

Ξεκινώντας λοιπόν από τον τίτλο του thread, θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνω, θα ήταν απλά να τον αλλάξω. Παρόλα αυτά δεν θα το κάνω, ως ένα είδος "φόρου τιμής" στην αρχική ιδέα, που στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό project.

Εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει κάποιοι να χαμογελάσουμε ολίγον πονηρά γιατί για καλή μας τύχη το hardware απέκτησε έξτρα δύναμη και δυνατότητες, χαρακτηριστικα που έρχονται να ενισχύσουν τους αγαπημένους μας υπολογιστές.


1) Τι είναι ακριβώς;

Είναι ένα module χτισμένο με βάση επεξεργαστή ARM και όπως μαρτυρά το πρώτο συνθετικό του ονόματος του, αντικαθιστά απευθείας και χωρίς άλλες επεμβάσεις τον λειτουργικό πυρήνα όλων ανεξαιρέτως των μοντέλων του C64 και όχι μόνο. Μας έρχεται σε "διαστάσεις" kernal chip και η τοποθέτηση του γίνεται πανεύκολα, αρκεί να υπάρχει ήδη εγκατεστημένο socket πάνω στην αντίστοιχη μητρική C64 ή C64C. Για τους 128άρηδες, όπως θα περιγράψω στην συνέχεια, πρέπει να γίνουν 2-3 απλές επεμβάσεις με ελάχιστες γεφυρώσεις συγκεκριμένων jumpers, ώστε να επιτρέπεται η υποστήριξη 32K eproms.


Η αρχική οθόνη επιλογών, με "άδειες" τις 36 banks μας καλωσορίζει

Εκτός από τους πολλαπλούς πυρήνες KERNAL που μπορούμε να αλλάζουμε ακόμη και σε ώρα λειτουργίας μετά από ένα απλό reset, παρέχεται η δυνατότητα να γράψουμε οποιαδήποτε από τις 36 banks ακόμη και με κάποιο εκτελέσιμο πρόγραμμα της αρεσκείας μας, με την προϋπόθεση να "ζυγίζει" το πολύ έως 62ΚΒ (>202 blocks)Το firmware του SK μπορεί να αναγνωρίσει βασικούς τύπους KERNAL με αυτόματη εμφάνιση του ονόματος του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επιλογή να το αλλάξουμε πολύ απλά με ένα "RENAME"
Όλα τα εκτελέσιμα (παιχνίδια, demos) ξεκινούν να φορτώνουν στην διεύθυνση $0801, αλλά κι εδώ μπορούμε να επίσης να επέμβουμε με απλές διαδικασίες που θα δούμε στη συνέχεια.Η διαδικασία μεταφοράς (flashing), ολοκληρώνεται από την συμπίεση (compression) ώστε το πρόγραμμα μας να "χωρέσει" μέσα σε μια από τις 36 θέσεις (slots) μεγέθους 8192 bytes


Όλες οι θέσεις (slots) έχουν by default το όνομα [C64 (STANDARD) ]2) Μπορεί να τοποθετηθεί σε μητρικές C128, C128D, C128DCR?

Φυσικά μπορεί, αντικαθιστώντας το τμήμα που αφορά την λειτουργία σε C64C mode. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές μετατροπές.
Οι φωτογραφίες και η περιγραφή αφορούν την τοποθέτηση του σε ένα από τα μηχανήματα του Thomas, συγκεκριμένα σε έναν C128D, και οι πληροφορίες είναι μετάφραση των δικών του επισημάνσεων

Πρώτα πρέπει να γίνει μια επέμβαση πάνω σε κάποια σημεία της μητρικής ώστε να επιτρέψει το μηχάνημα να "δει" eprom 32K


Τα σημεία (solder jumpers) σε κόκκινο κύκλο, είναι αυτά που επεμβαίνουμε.


Εδώ βλέπουμε τοποθετημένο το SK (θέση U32) δίπλα από μια eprom 32K (αυτή με το Vectrex logo) που περιέχει την BASIC (θέση U34)


Εδώ επί το έργον

Αυτά όσο αφορά την λειτουργία σε C64C mode, γιατί όπως μου αναφέρει, ήδη έχει τελειώσει και την υποστήριξη σε C128 mode με υποστήριξη 80 στηλών και φλασάρισμα / τρέξιμο καθαρόαιμων προγραμμάτων για C128.Τα χρώματα του menu είναι ενδεικτικά των επιλογών μας: Λευκό/Ανοικτό Γκρι για ότι αφορά το τμήμα του C64 και Απαλό/Σκούρο Πράσινο για τις αντίστοιχες του C128
3) Πως το τοποθετούμε στους απλούς C64 και C64C; Είναι συμβατό με όλες τις μητρικές (ASSY revisions);


Η τοποθέτηση του γίνεται πανεύκολα, χωρίς παρεμβάσεις στη μητρική αρκεί να προσέξουμε τον προσανατολισμό του module.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένας λάθος χειρισμός αρκεί για να το καταστρέψουμε.Η σωστή φορά είναι αυτή με τον επεξεργαστή (ARM) προς τα κάτω και την υποδοχή για το (προαιρετικό) WiFi add on προς τα πάνω. Λόγω των διαφορετικών pins και socket μεταξύ των μητρικών παλιού (ψωμιέρα) και νέου C64C θα πρέπει πριν (ή μαζί) με την παραγγελία μας να είμαστε ακριβείς ως προς το πιο μοντέλο διαθέτουμε.

Δοκιμάστηκε σε κάθε δυνατή ASSY revision και με κάθε δυνατό συνδιασμό PLA (παλιών και νεότερων επανεκδόσεων) Βρέθηκε να λειτουργεί απρόσκοπτα, με κάποια μικρά προβληματάκια να έχουν διορθωθεί τελείως.
Συγκεκριμένα είχε εμφανίσει κάποια μικρά θεματάκια σε ASSY #250425 ,με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στις αυξημένες απαιτήσεις κατανάλωσης ρεύματος που ούτως ή άλλως έχει η συγκεκριμένη revision ως χαρακτηριστικό της.
Σε ASSY #250407 όπως αυτό που την τοποθέτησα (στην "κοιλιά" του "franken C64"!) εμφάνισε πολύ σταθερότερη λειτουργία.Όπως έγραψα προηγουμένως, το SK μπορεί να συνεργαστεί άψογα τόσο με αργές όσο και με γρήγορες PLA. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ειδική επιλογή, μέσα από το menu, όμοια με την phi2 option που συναντούμε στις ρυθμίσεις του 1541 Ultimate II(+).


Το menu επιλογών του 1541 Ultimate-II

Για να δοκιμάσουμε το είδος της PLA και την συνεργασία της με το SK, μπορούμε να τρέξουμε κάποια χαρακτηριστικά παιχνίδια, όπως τα 'Pitfall 2', 'Airwolf' και 'Fort Apocalypse'. Ο λόγος είναι προφανής. Αυτοί οι τρεις τίτλοι παρουσίασαν τα περισσότερα προβλήματα (αστάθειας συστήματος) κρασάροντας, σε μητρικές ASSY #250469, με ενεργή την επιλογή "FAST" PLA.Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ή αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, βάλτε απλά την επιλογή "SLOW" PLA και θα έχετε ένα σταθερότατο σύστημα ανεξαρτήτου μητρικής


Εδώ βλέπουμε την τοποθέτηση του σε μια μητρική (ASSY #xxx- 425) του Thomas


Εδώ η μητρική του "τέρατος"!


4) Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το WiFi Lan;

Πολύ εύκολα μέσω του menu επιλογών. Για να μπούμε στις ρυθμίσεις πατάμε "F1" ακολούθως επιλέγουμε 'GPIO SETUP'

Μέσα στο menu μπορούμε να δώσουμε τα στοιχεία μας (WLAN SSID / Password) καθώς και εκείνα του FTP Server που θέλουμε να επικοινωνήσουμε και να δοκιμάσουμε τη σύνδεση.
Εδώ έχουμε συνδεθεί με τον ftp server των δημιουργών του.Επιλέγουμε 'TEST CONNECTION' και μεταφερόμαστε στην επόμενη οθόνη όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μας δείχνει ότι η σύνδεση μας είναι επιτυχήςΕάν παρ ελπίδα ξεχαστούμε και δεν ενεργοποιήσουμε το WiFi, το σύστημα θα μας ανταμείψει με αυτό το μήνυμα:Τα στοιχεία του προσωρινού ftp server μπορούν να αναζητηθούν εδώ, ενώ το Forum64 ανακοίνωσε ότι θα παρέχει μελλοντικά υπηρεσία ftp από το ίδιο.

Η πλοήγηση γίνεται πανεύκολα μέσω του browser του module και μπορούμε να ορίσουμε το SK να βλέπει τον ftp server ως device ορισμένου id, όπως βλέπει ένα floppy drive ή το SD2IEC (FTP BROWSER ACCESS VIA DEVICE ID 15)Μέσω του browser, πατώντας "5" είμαστε μέσα στον ftp server (με στοιχεία που έχουμε ορίσει προηγουμένως).


5) Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του SuperKernal ή του firmware του WiFi;

Ναι, αλλά αφορούν μόνο την ταυτόχρονη λειτουργία και συνύπαρξη του WiFi module. Παρατηρούνται ηχητικές παρεμβολές που πηγάζουν από την μεγάλη κατανάλωση ρεύματος που απαιτεί το WiFi (που τραβάει μέσω του C64). Φυσικά όλα αυτά σταματούν με την απενεργοποίηση του μέσω menu (GPIO setup) ή με την ολική αφαίρεση του.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα με το firmware υποστήριξης του WiFi, που βρίσκεται ακόμη σε πρόδρομο (alpha) stage, γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε προσωρινά οποιαδήποτε αναβάθμιση firmware ή ανταλλαγή αρχείων μέσω ftp server.

Ο Thomas την εβδομάδα που πέρασε, αφιερώθηκε στον προγραμματισμό ακριβώς αυτού του μέρους του firmware και ήδη έχει κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός ως προς την ταχύτητα και την αξιοπιστία. Αναμένουμε εξελίξεις και νεότερα...

(Συνεχίζεται...)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Thank You @dR_wH0 !

(Συνεχίζω...)


6) Τι άλλο υλικό χρειάζομαι για να μπορώ να περνάω αυτά που θέλω στις memory banks του SK;

Θα χρειαστούμε ένα SD2IEC ή το 1541 Ultimate που θα δουλεύουμε σε SD2IEC emulation mode (SoftIEC of the u1541). Παρόλα αυτά συνίσταται να προτιμήσουμε την πρώτη λύση γιατί η διαδικασία με τον δεύτερο τρόπο γίνεται πολύ πιο αργά.
Με το SD2IEC πρέπει να επιλέξουμε 'JiffyDOS‘ ως 'menukernal' - Ο πυρήνας (kernal) βάση του οποίου λειτουργούν οι I/O routines του προγράμματος πλοήγησης του (browser).


Ο πίνακας επιλογών IEC drive, μέσα από το menu του 1541 Ultimate II

Επίσης μπορεί να γίνει ακόμη και με ftp ή ακόμη και μέσω του 1541 Utimate αλλά δεν θα σας το πρότεινα γιατί ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου, υπάρχουν bugs που εστιάζονται στο firmware του Ultimate (οι τελευταίες εκδόσεις λειτουργούν χειρότερα)


7) Ποια είναι τα πλήκτρα πλοήγησης; Ποιες είναι οι επιλογές μου;

Τα πράγματα εδώ είναι ξεκάθαρα και η διαδικασία πανεύκολη. Εξηγούμαι αμέσως:

Πατώντας το "S" και κρατώντας το πατημένο κατά το άναμμα του υπολογιστή, αποκτούμε πρόσβαση στο menu.

Με "F1" μπαίνουμε στο setup...


Πέρα του WiFi και της PLA timing που μίλησα παραπάνω, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο. Αυτό είναι η επιλογή: 'COLD BOOT BEHAVIOUR' όπου επιλέγουμε μεταξύ των: 'MENU' - Eμφανίζεται απευθείας με το που ανοίγουμε τον C64, 'KERNAL' - Ο υπολογιστής ξεκινά κανονικά με το αντίστοιχο, επιλεγμένο από εμάς kernal χωρίς να φορτώσει και να τρέξει οτιδήποτε και 'LAST SLOT' - Τρέχουμε ότι επιλέξαμε στην slot που επεμβήκαμε την τελευταία φορά (παιχνίδι, app, demo κτλ...)Με "F7" ξεκινάμε τον browserΗ πλοήγηση μέσω browser θα μας θυμίσει πολύ sd2iec

Με "F3" ξεκινάμε την διαδικασία 'SLOT MANAGEMENT' (εγγραφή / διαγραφή / μετονομασία / αλλαγή slot κτλ...)


Τα πλήκτρα πλοήγησης και συντόμευσης διαφόρων λειτουργιών του ενσωματωμένου file browser είναι:

8,9,0,1,2,3,4 για αλλαγή device από το κλασσικό 8-14
5: ftp via WiFi
?: ID string of active device
*: load "*",current id,1: RUN
DEL: Διαγραφή αρχείου
A-Z: Είσοδος σε προσωρινό search mode
run/stop: Επιστροφή στην προηγούμενη οθόνη επιλογών, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε
return: load/start

Τα δεδομένα που φορτώνουμε μέσω browser μπορούμε να τα τρέξουμε κανονικά σαν να ήταν ήδη γραμμένα μέσα σε κάποια slot. Αυτό επίσης σημαίνει ότι μπορούμε να φορτώσουμε και να δοκιμάσουμε όποιο kernal θέλουμε μέσω του browser. Το ίδιο ισχύει και με τα .prg(s) και .crt(s) με τον ήδη επιλεγμένο πυρήνα kernal, πριν το φλασάρισμα σε slot. Ότι μα ότι αποθηκεύσουμε σε κάποια slot, μπορούμε να επιλέξουμε να ξεκινά αυτόματα με το που ανοίγουμε τον υπολογιστή.

Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε...απλά πράγματα.


Ένα βήμα πριν την οριστική αποθήκευση στην αντίστοιχη slot.


Επιλέγουμε και μεταφέρουμε. Βλέπετε ότι η ονοματολογία πρέπει να ακολουθεί την διάταξη 8.3 και πίσω από κάθε όνομα αρχείου φαίνεται ευδιάκριτα ο τύπος του.


Swap with another slot...Το χρώμα αλλάζει, γίνεται η επιλογή και *τσακ* ολοκληρώθηκε!

Τέλος με "F5/F6" reset και έξοδος στο kernal που έχουμε επιλέξει.-------------------------------------------------------------------------------------

Αυτά προς το παρόν, θα ενημερώνω με εξελίξεις και αλλαγές! ;)
-------------------------------------------------------------------------------------


 

dimfil

Retro Mentor
Messages
1,039
Reaction score
1,698
Points
123
Ουφ.. Θα με σκάσεις...
Δεν έπρεπε να τον δώσω... Ας όψεται η έλλειψη χώρου...

Έναν C64 γρήγορα...!!!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Ουφ.. Θα με σκάσεις...
Δεν έπρεπε να τον δώσω... Ας όψεται η έλλειψη χώρου...

Έναν C64 γρήγορα...!!!
Χα!Χα!Χα! Γρήγορααααααααααα! :lol::lol::rofl:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Μόλις με ενημέρωσαν ότι το νέο Xmas "monster" firmware update είναι έτοιμο εδώ και λίγες ώρες, αλλά αυτή τη στιγμή ο Thomas κατευθύνεται στο DoReCo Xmas party.

Όπως μαρτυρά και το όνομα, έγιναν τερατώδεις αλλαγές!
Χαράς Ευαγγέλια γιατί το ftp part είναι πλέον σταθερό και γρήγορο με παράλληλη υποστήριξη περισσότερων ftp server variants ...Θα δούμε από εβδομάδα! :love::thumbup:
 

cutlaroc

Retro Addict
Messages
545
Reaction score
634
Points
103
Άλλη μια τιτανομέγιστη ποστάρα Γιώργο! Δεν έχω λόγια και για το μηχάνημα και για το πόστ... Χάρμα οφθαλμών! :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Άλλη μια τιτανομέγιστη ποστάρα Γιώργο! Δεν έχω λόγια και για το μηχάνημα και για το πόστ... Χάρμα οφθαλμών! :)
Ε, ναι...:oops:...Αυτοί οι 64άρηδες με πωρώνουν ελαφρώς! :D:lol:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Θυμάστε που σας τα έλεγα λίγα posts παραπάνω; ;)
Κυκλοφόρησε καινούργιο -Χριστουγεννιάτικο- firmware για το SuperKernal, αλλά και για το extra WiFi addon.

Η διαδικασία αναβάθμισης είναι μεν απλή, αλλά θέλει κάποια σημεία να προσεχθούν ιδιαίτερα. Πρώτα πρέπει να αναβαθμίσουμε το firmware του SuperKernal και μετά του WiFi module. Για το δεύτερο απαιτείται ενεργή και απρόσκοπτη σύνδεση στο internet.

Για να δούμε τα βήματα αναλυτικά:

Κατεβάζουμε το νέο firmware από αυτήν την διεύθυνση. Από εκεί θα πάρουμε το συμπιεσμένο 'superkernal098.zip' Μέσα θα βρούμε το αρχείο αναβάθμισης, που θα το βάλουμε μέσα στην καρτούλα SD (στο SD2IEC) και θα πάμε:

menu -> F1 για επιλογές -> Update Firmware: Εδώ επιλέγουμε το 'firmware0_98.skf' και ξεκινάμε την διαδικασία αναβάθμισης (μέσω sd2iec ή SoftIEC via u1541+) που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θα μπορέσουμε να δούμε πλέον το χαρακτηριστικό SUPERKERNAL V0.98 στην γραμμή του τίτλου, καθώς και κάποιες νέες (ή...πλέον φανερές στον απλό χρήστη) επιλογές

Συνεχίζοντας λοιπόν, πηγαίνουμε ξανά:

menu -> F1 για επιλογές -> WiFi setup: Εδώ πρέπει να απενεργοποιήσουμε (OFF) τις (α) HIGH SPEED και (β) POWER SAVINGΕπιστρέφουμε στο αρχικό menu και μετά κλείνουμε και ξαναβάζουμε το μηχάνημα σε λειτουργία (power cycling). Οι επιλογές μας έχουν αποθηκευτεί.
Για μια τελευταία φορά πηγαίνουμε:

menu -> F1 για επιλογές -> WiFi setup και επιλέγουμε την #test connection#, ώστε να εξακριβώσουμε ότι το WiFi module έχει ενεργοποιηθεί και υπάρχει ενεργή και σωστή σύνδεση. Αν όλα πάνε καλά, πατάμε το (μέχρι τώρα κρυφό) πλήκτρο F8. Το μικροσκοπικό πράσινο τετράγωνο εικονίδιο ψηλά, πάνω και δεξιά, πρέπει να αλλάξει χρώμα και από πράσινο να γίνει κόκκινο. Είναι η στιγμή που κατεβαίνει το αντίστοιχο firmware για το WiFi module και φλασάρεται αυτόματα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει reset του module.

Όλα πήγαν καλά κι έτσι παίρνουμε την ακόλουθη οθόνη, που μας πληροφορεί για την καινούργια έκδοση και το αναβαθμισμένο πλέον hardware (SuperKernal και WLan Firmware version: 0.98)Οι διαφορές με τον προηγούμενο πυρήνα είναι απλά χαώδεις.

Ας τις δούμε μια - μια ξεχωριστά, με έμφαση στις κυριότερες...

- Ένα σωρό από εσωτερικές αλλαγές στον κώδικα που καρπωνόμαστε ως αύξηση της αξιοπιστίας και της ταχύτητας του WiFi setup και του τρόπου χειρισμού και χρήσης του πρωτοκόλλου ftp. Πλέον μπορούμε άφοβα να μεταφέρουμε και να αποθηκεύουμε αρχεία και δεδομένα από και προς κάποιον ftp server. Η λειτουργία αυτή ήταν απενεργοποιημένη ενώ τώρα γίνεται κυριολεκτικά ταχύτερα κι από οποιοδήποτε σταθερό μέσο αποθήκευσης που έχουμε συνδεμένο στον υπολογιστή μας!

- Ο ενσωματωμένος browser επιτρέπει την χρήση ονομάτων αρχείων με μέγιστο όριο τους 32 χαρακτήρες

- Μπορούμε να συνδεθούμε σε περισσότερους του ενός ftp servers. Τα στοιχεία μπορούν να διατηρηθούν αποθηκευμένα στην μνήμη.

- Επιλογή Deep Sleep mode για το WiFi module, ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές στο SID. Η επαναφορά σε WiFi mode είναι σχετικά αργή αφού πιάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 10 δευτερόλεπτα.

Αναλυτικά και με την πένα του Thomas, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο What's new list έχουν:
Από RetroJeck ...

Source Code
 1. v0.98:
 2. - PETSCII_ARROW_LEFT now used in browser to return to menu page (and ignored in menu page)
 3. this way a script can always use 2x reset and PETSCII_ARROW_LEFT to always end up in the menu
 4. - C128: C128 PRG flashable/startable via slots and browser
 5. A prg with load adr 1C01 starts with the selected c128 kernal now
 6. - new C128 option: automatic 2MHz enable for c128 prgs when started from 80-column menu
 7. - sorting c128 prg in a separate block now -> c128 kernal/c64 kernal/c128 prg/c64 prg
 8. - increased filenames internally to 32 chars
 9. - switched ftp browser display to hi/lo charset and 32 char filenames :)
 10. - F3/F5 in browser to move +/-8 entries
 11. - added sanity check during InitDrive for ftp for wlan responsiveness
 12. - increased max. browser search chars from 7 to 14
 13. - store of sks on ftp
 14. - fixed size display on storage import page
 15. - changed browser caching mechanism
 16. - wlan can be powered on/off via gpio setup w/o having to cold boot
 17. - a myriad of tiny changes to free space
 18. - a myriad of changes to the wifi code
 19. - underscore now allowed as input char for wifi/slot strings (via the upper left arrow key)

 20. v0.97:
 21. - fix: menu data appeared always during cold boot reset when wlan was active for a few frames
 22. - fix: one frame of partial garbage (zeros==@) during cold boot
 23. - wifi: hooked up ftp dirs to the internal cache mechanism again and straightened out ftp/serial drive switches
 24. - options output code rewritten to free a few bytes
 25. - added WiFi setup: 'power saving' option - sending sleep/wakeup commands to ESP now
 26. - increased available default drives (now 8-15) for ftp
 27. - C64: green colors for C128 kernal/prg displayed also in menu, not only on import page
 28. c128 kernal/prg not started on c64
 29. - C128: 80 column mode :)
 30. - fix: 'compressing box' first char had wrong color - slipped through on a VIC but not on the VDC :p
 31. - C128: fixed free size of imported datasets that are too large; set to zero now
 32. - C128: underlining of C128 kernals in 80 char mode (for monochrome display situations)
 33. - C128: added first known 32K menu kernal (Jiffy V6.01DE) to free the c64 jiffy slot

 34. v0.96:
 35. - C128 fix: fast reset standard kernal handling was broken on C128
 36. - C64/C128 fix: entering menu after cold boot with 'S'-key and WLAN gpios enabled ends up corrupting the back buffer
 37. ..might have been the 'sometimes garbage appears during cold boot for a frame, maybe' bug/behaviour someone mentioned
 38. - fast reset handling unified for C64/C128 and optimized for size
 39. potential fix on C64 side, too: (standard kernal in slot after F6 should always end up being fast)
 40. - 8194 filesize kernals handling fixed (plus ignoring load adr. now).
 41. - 'last slot' cold boot behaviour: start PRG/CRT during cold boot with selected kernal
 42. - C128: C= key to choose the C64 kernal of a C128 romset

 43. v0.95:
 44. - F8 in wlan test: send 'A' for autoupdate
 45. - fix: for type 'basic+kernal' fast reset check availability was in the wrong spot
 46. - C128: 16K C128 kernals are automatically expanded to 32K CD-R kernal sets with the standard c64 basic/kernal
 47. - C128: menu reset detection switched from the c128 reset vector to the z80 reset vector
 48. - C128: coldboot now remains under control even with C64 cartridges attached
 49. - C128: 'ctrl' autoboot mode searches for empty space in several places in the kernal and falls back to 'disabled'
 50. - C128: firmware kernal restart changed to reflect cold start changes
Όπως καταλαβαίνετε προχωράμε σταθερά και δυναμικά! :thumbup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Η σύνδεση του C64 με FTP server ποτέ δεν ήταν τόσο εφικτή, σταθερή και γρήγορη! Παρακάτω δίνω ένα video που δείχνω σε real time την σύνδεση με τον ftp server των παιδιών, το κατέβασμα - σώσιμο αρχείου και τρέξιμο στο μηχάνημα...Όλα μέχρι να πεις κύμινο!


Καιρός να πετάξουμε τα αποθηκευτικά μέσα! ...FTP FTW! :lol::thumbup:
 

Pluto63

Retro Addict
Messages
735
Reaction score
834
Points
93
Άγιε Βασίλη φέρε μου ένα superkernel... λες να δουλέψει... Χα Χα Χα, καταπληκτικό Γιώργο.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Μια που το θυμήθηκα, πριν από περίπου ένα μήνα έγινε update το firmware στην v0.99

v0.99: - changed key input and screen saver handling across the entire firmware to save space
- added the new 'JiffyDos 6.01 patch 2' c64 kernal to the menu kernal list
- C128: keys on extended keyboard now sampled by menu, too
- bus timings changed a tiny bit on C64/C64C to accomodate two rare 'slow' pla issues
- bus timings changed a tiny bit on 'fast' pla when transferring data from SK to the C64
- fixed: CBM80 physical cart. were accidentaly always started in 'FAST' pla mode on C64(C)
 

dimfil

Retro Mentor
Messages
1,039
Reaction score
1,698
Points
123
Δυστυχώς όμως, δεν είναι πουθενά διαθέσιμος ο super kernal...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Ναι, είναι αλήθεια. Αν θέλεις μπορώ να ρωτήσω απ'ευθείας στην πηγή
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Είχαμε καιρό να τα πούμε και αυτά που μου αποκάλυψε είναι εκπληκτικά! Περιμένετε πολλά και θαυμαστά! Jim σου στέλνω pm
 
Top