Mε την ευκαιρία να ρωτήσω τους επαΐοντες: Ποιοί θεωρείτε ότι είναι οι καλύτεροι kernals που έχουν κυκλοφορήσει και γιατί;
Δεν είμαι ειδήμων προσωπικά καθώς δεν έχω ψάξει σε βάθος, αλλά είχα την ευκαιρία με τη βοήθεια του Ultimate64/U1541 ΙΙ+ αφενός και του Easyflash3 αφετέρου να δοκιμάσω κάποιους εναλλακτικούς kernals και να αποκτήσω μια άποψη...
Όποιος ενδιαφέρεται αυστηρά ΚΑΙ για tapes παραμένει στον default kernal γιατί στην πλειονότητα των άλλων kernals έχουν αφαιρεθεί οι tape routines προκειμένου να χωρέσουν οι αντίστοιχες του fastloader για το φλοπυ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, και επειδή το φλοπυ "απείραχτο" είναι πιο αργό και από την περιστροφή του Τσιάρτα γύρω από τον εαυτό του (λίγο πριν το θάνατο δηλαδή) η χρήση ενός cartridge fastloader κρίνεται απαραίτητη...
Εναλλακτικά μια μετάβαση σε
Turbo Tape kernal μπορεί να είναι χρήσιμη κατά περίπτωση...
Από εκεί και πέρα, ο
DolphinDOS είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ γρήγορος σε όλες τις λειτουργίες με το floppy drive αλλά χρειάζεται μετατροπή και το floppy σε parallel. Αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος...
Το
JiffyDOS γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι αρκετά γρήγορο αλλά δεν ξέρω αν την αξίζει. Για να έχει αποτέλεσμα θέλει και αλλαγή στον kernal του target floppy drive. Μάλλον όμως η επιτυχία του οφείλεται και στο γεγονός ότι υποστηρίζεται κατευθείαν από όλα τα sd2iec και τα συναφή οπότε εκεί έχεις άμεσα μεγάλο κέρδος στην ταχύτητα.
Στην ίδια κατηγορία τα mods του JiffyDOS με τα πιο γνωστά να είναι τα
JaffyDOS,
DolphinDOS mod sd2iec enhanced και
DolphinDOS mod. Τα δύο πρώτα έχουν σημαντικά βοηθήματα για πλοήγηση σε sd2iec και είναι εκπληκτικά. Τα δύο DolphinDOS mods συνδυάζουν την ευκολία του DolphinDOS με την υποστήριξη του JiffyDOS.
Τέλος, πολλοί γνωστοί είναι και οι
Exos kernals. Αλλά δεν βρήκα σημαντικό λόγο για να τον χρησιμοποιεί κανείς έναντι των άλλων, ειδικά με τη διάδοση του sd2iec/pi1541.
Δεν ξέρω αν μπορεί να τους κατατάξει κανείς σε καλύτερους και χειρότερους. Είναι καθαρά θέμα χρήσης. Με τις λίγες παραπάνω γραμμές ελπίζω να βοηθάω για μια απόφαση.
Όποιος έχει Easyflash3 ή Ultimate64/U1541 πρέπει να αισθάνεται ευλογημένος...
Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο με αρκετούς kernals αν θέλετε να δοκιμάσετε εναλλακτικούς...
Το JiffyDOS είναι εμπορικό και
μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ. Θα σας χρειαστεί και για τα mods...