What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Atari 1040STF unknown memory upgrade

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
Σε έναν γερμανικό 1040STF, όταν ανοίχτηκε για αλλαγή του TOS από γερμανικό σε αγγλικό, βρέθηκε η κάρτα επέκτασης μνήμης που φαίνεται στη φωτογραφία. Τοποθετημένη στο χώρο ανάμεσα στο floppy και το τροφοδοτικό και με δύο καλωδιοταινίες, να πηγαίνουν η μία στο μεταλλικό κουτί του Shifter που κατέληγε σε adaptor pcb(πάνω στο οποίο κούμπωνε ο Shifter) και η δεύτερη η πιο φαρδιά να καταλήγει στις κολλήσεις που βλέπετε πάνω στην MMU. Τροφοδοσία παίρνει από τα 5v του τροφοδοτιού. Μοιάζει για homebrew επέκταση και δεν βρήκα κάτι όμοιο με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο ίντερνετ. Στο SysInfo, δείχνει 4ΜΒ total RAM με το onboard 1MB RAM να μη φαίνεται πουθενά. Κατά τα λοιπά, βγήκαν οι eproms, σβήστηκαν και γράφτηκαν με το 1.04 ΕΝ(Rainbow TOS), αφού πρώτα το image του firmware, κόπηκε στα 6 κομμάτια με τη βοήθεια προγράμματος(δεν το θυμάμαι) που έτρεξα σε ATARI ST emulator(δεν τον θυμάμαι). Υπάρχει περίπτωση με κάποιο τρόπο το 1ΜΒ onboard να το δει ο υπολογιστής?


20190215_164739.jpg20190215_165143.jpg20190215_165236.jpg20190215_165243.jpg20190215_165250.jpg20190217_122515.jpg
 
Last edited:

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
332
Δεν ξέρω αυτό που λέει ο subzero, αλλά αν το κάνεις αυτό θα βλέπεις μόνο το 1MB της onboard. Δεν θα δεις 5ΜΒ γιατί ο ST βλέπει μέχρι 4.
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
UPDATE: Το πρόγραμμα που έτρεξα στον STeeM emulator για να κόψω στα 6 στο 1.04 TOS ήταν το ROMSPLIT.PRG

@ChrisTOS ναι , αυτό που θα ήθελα ήταν να βλέπει ο ST τα 1+4 ΜΒ RAM ταυτόχρονα, οπότε τα 4ΜΒ της κάρτας είναι το max.
Mε τη λύση του @subzero79 θα έχω αν καταλαβαίνω σωστά ή 1ΜΒ RAM ή 4ΜΒ RAM "παίζοντας" με τα σήματα CAS, RAS.
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,268
Λογικά, το πρόγραμμα του PP πρέπει να χρησιμοποίησες... Είναι η καλύτερη επιλογή για τη δουλειά αυτή, και δεν ξέρω αν είχες κι αλλη βασικά...

Όσον αφορά τη μνήμη, όπως είπε ήδη ο chrisTOS έχεις οροφή τα 4mb. Μόνο το Monster board προσφέρει και άλλες επιλογές. Αλλά, σε έναν STF δεν ξέρω αν χρειάζεται να σε απασχολεί αυτό. Αν είχες STE με tos 2.06 θα είχε περισσότερο νόημα...
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
@dimfil τα 4ΜΒ απ'όσο γνωρίζω είναι υπεραρκετά για ST/STM/STF/STFM υποστήριξη των προγραμμάτων. Ήθελα να ξέρω εάν όντως θα μείνει ανενεργό το onboard 1ΜΒ RAM ή μπορεί με κάποιο τρόπο να το εκμεταλλευτεί ο χρήστης.
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,925
Ωραίο το ST σου φίλε! :thumbup:
Αν ήταν απλά θέμα CPU, ο 68000 μπορεί να προσπελάσει πολύ μεγαλύτερη μνήμη.
Ο MMU έχει τον περιορισμό και ο ST μπορεί να δει 4.
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
@turrican άρα μένω στα 4ΜΒ της κάρτας επέκτασης και δε το ψάχνω παραπέρα.
@dimfil κάπου διάβασα ότι το 2.06 υπάρχει και για STF/STFM, αλλά λόγω του ότι θέλει μεγάλες eprom(2x128KB) χρειάζεται αρκετό "κόψε-ράψε" και κολλητήρι στη μόντα αυτή.
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,268
@turrican άρα μένω στα 4ΜΒ της κάρτας επέκτασης και δε το ψάχνω παραπέρα.
@dimfil κάπου διάβασα ότι το 2.06 υπάρχει και για STF/STFM, αλλά λόγω του ότι θέλει μεγάλες eprom(2x128KB) χρειάζεται αρκετό "κόψε-ράψε" και κολλητήρι στη μόντα αυτή.

Ναι, μείνε στα 4Mb, δεν υπάρχει λόγος να ψάξεις κάτι παραπάνω.
Το καλύτερο και σταθερότερο TOS για οτιδήποτε κάτω από STE είναι το 1.4 (ή 1.04 σωστότερα)... Ναι, έχω διαβάσει για μοντες να μπει 2.06 σε stf/m αλλά σίγουρα χρειάζεται τουλάχιστον πρώτα να αλλάξεις από 6 chip TOS σε 2 chip TOS και μετά τα υπόλοιπα. Αν υπάρχει κάτι νεότερο και ευκολότερο, πιστεύω μόνο ο Exxos θα το έχει παλέψει οπότε ρίξε μια ματιά στο store του καλού κακού εάν σε ενδιαφέρει.
Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω αν αξίζει καν τον κόπο εάν δεν έχεις σκοπό να επενδύσεις και σε mass storage τύπου Ultrasatan ή κάποιον αρχαίο σκληρό δίσκο...
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,925
Και φυσικά μπορείς να φορτώσεις το emutos από δίσκο.
Ο μόνος λόγος για να βάλεις 14mb είναι αν θέλεις να τρέξεις mint

Είχα ακούσει κατά καιρούς για κάποιες "τρελές" επεκτάσεις στον ST με τέτοια νούμερα μνήμης!
Τι γίνεται άραγε με αυτή τη μνήμη; Λογικά θα έχει περιορισμούς ε;
 

chriskgnr

Retro Guru
Comrade
Joined
Oct 2, 2012
Messages
2,067
Και φυσικά μπορείς να φορτώσεις το emutos από δίσκο.
Ο μόνος λόγος για να βάλεις 14mb είναι αν θέλεις να τρέξεις mint

mint?? :rolleyes:
 
Top