What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Autofire για ανικανοποίητους παικταράδες

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
- Σου αρέσουν τα shmups και βαριέσαι να πατάς συνεχώς το fire button;
- Η ηλικία και τα αντανακλαστικά σου (πάλι λόγω ηλικίας) σε έχουν προδώσει; (Έλα τώρα...μην κρύβεσαι :sneaky::lol:)
- Έχεις δει όλα τα "έργα" και έχεις "γευτεί" τα πάντα στην μέχρι τώρα gaming καριέρα σου ενώ ψάχνεις συνεχώς για το καλύτερο;
- Έχεις τσαντιστεί και θέλεις να εξολοθρεύσεις κάθε ίχνος γνωστής και άγνωστης ζωής στην γειτονιά του γαλαξία σου;
- Έχεις κουραστεί να φτάνεις μέχρι την 5η, άντε βαριά 6η πίστα του αγαπημένου σου shooter και μετά να υποφέρεις από μυαλγία και κράμπες σε κάθε μυική ομάδα της κατακόκκινης και καταπονημένης παλαμαριάς σου για τουλάχιστον καμιά εβδομαδίτσα;

Αρκετά με τις ερωτήσεις, εδώ έχουμε τις λύσεις! Την λύση συγκεκριμένα που ακούει στο όνομα 74HC04 (Hex Inverter)

Στο παρελθόν είχα πειραματιστεί πάνω στον γνωστό timer 555, αλλά τα αποτελέσματα με είχαν αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα. Θυμάμαι και το γνωστό PacMan, του δικού μας του Aneroussis, με autofire option που βασίζονταν ακριβώς πάνω σε αυτό το chip (λεπτομέρειες μετά).

Είχα ήδη ένα PacMan joy για PC. Κουτσοδούλευε, με τα δυο fire buttons να τα έχουν "φτύσει" ελαφρώς μετά από όλο αυτό το διαγαλαξιακό κλωτσομπουνίδι στο οποίο συμμετείχα ως φανατικός θιασώτης όλα αυτά τα χρόνια.

Ε-Υ-Κ-Α-Ι-Ρ-Ι-Α για hack-άρισμα, Mod-άρισμα και λοιπές βελτιώσεις...σκέφτηκα μια θερμή και ζοφερή νύχτα του Ιουλίου χωρίς πανσέληνο! :)

Εν αρχή το autofire και φυσικά το σχέδιο που θα βρούμε εδώ...Ποια είναι η αρχή λειτουργίας του;
Source
A cunning little autofire circuit based on a 74HC04 hex inverter that uses the voltage supplied to a button for power. While it does have a miniscule "pause" in fire rate every second or so, it's excellent for use with most games and is incredibly cheap to produce.
Ναι, ναι! Είναι παντός καιρού. Από Pacman και Tomahawk του Aneroussis έως γούστα σε Jamma. Ιδού ο Ρόδος, ιδού και το κολλητήρι. Εσείς είστε οι μοναδικοί users. Η επιλογή είναι μόνο δική σας.

Πριν προχωρήσω παρακάτω θέλω να κάνω λιανά 2-3 πράγματα γιατί έχω κουραστεί πάρα πολύ τελευταία.

Σημαντικό disclaimer:

- Δεν δέχομαι παραγγελίες.
- Δεν πουλάω κάτι. Ποτέ δεν το έκανα και ούτε σκοπεύω να αρχίσω από τώρα.
- Δεν φτιάχνω τίποτα επί πληρωμή.
- Με εκνευρίζουν αφάνταστα προσωπικά μηνύματα με τέτοιου είδους περιεχόμενο.
- Δεν παίρνω ουδεμία ευθύνη για τυχόν "πατάτες", "μελιτζάνες", "ντομάτες" κλπ ζαρζαβατικά που ενδεχομένως προκύψουν στην πορεία. Ότι γράφω το κάνω για την προσωπική μου πλάκα και ευχαρίστηση. Αν θέλετε το φτιάχνετε μόνοι σας (μιας που το έχω δοκιμάσει προσωπικά σε δικά μου μηχανάκια και με δικό μου εξοπλισμό), αν θέλετε προσπερνάτε. It's entirely up to you.
- Όσο μεγαλώνω ηλικιακά τόσο πιο στρυφνός γίνομαι.

Προσοχή! Δεν είναι ανάγκη να ξεκο(ι)λιάσετε τα πολύτιμα PacMan και Tomahawk που έχετε στο ράφι από τα παιδικά σας χρόνια ή ακριβοπληρώσατε σε κάποιο γιουσουρούμ. Μόνο αν σας είναι άχρηστα ή βαρετά. Την παρούσα κατασκευή μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ως φυσικό steroid στην δική σας...ολόδικη σας arcade κατασκευή ή home joystick.

Από εδώ και πέρα θα μιλήσουν οι φωτογραφίες. Η κατασκευή ως ιδέα ή δυσκολία υλοποίησης δεν προσφέρεται για παραπέρα σχολιασμό σε θεωρητικό επίπεδο (εκτός αν θέλω να κάνω τον έξυπνο για να σας κουράσω! Χι!Χι!Χι!) με τα πράγματα να είναι πάρα πολύ απλά και να αποτελεί μιας πρώτης τάξης άσκηση για τα νεανικά σας και αδούλευτα κολλητήρια. Πάγκο - καλάι+κολλητήρι και πολύχρωμα καλώδια. Α...και ένα 74HC04 μαζί με κάτι ψιλά

Είπον :)

Πάμε λοιπόν:

Το πλακετάκι μας έτοιμο
18238

Δεν είχα trimmer pot των 10K (άσε που το θεώρησα too much) και χρησιμοποίησα ένα used των .
Δούλεψε περίφημα. Επίσης για τους δυο πυκνωτές των 100uf, χρησιμοποίησα ηλεκτρολυτικούς polarized γιατί αυτούς διέθετα την δεδομένη χρονική στιγμή, που επίσης στάθηκαν επάξια στο έργο και στην θέση τους :)

18239

Μαύρο καλώδιο = Ground
2 Κόκκινα καλώδια = 2 ανεξάρτητα fire buttons που στην δική μου περίπτωση ενώθηκαν "εις σάρκαν μια"

Με την μεταβλητή αντίσταση ρυθμίζουμε την συχνότητα του fire.
Εδώ δεν φαίνεται, αλλά κατά την τοποθέτηση του, του έδωσα 5V στο αντίστοιχο pin τροφοδοσίας του chip. Μπορείτε και χωρίς αυτήν αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα είναι οικτρό. Προσωπικά με γάνιασε μέχρι που ανακάλυψα πειραματιζόμενος ότι μόνο με τα 5V έχω αδιάλειπτη λειτουργία του fire σε σταθερό ρυθμό, όπως έχω ρυθμίσει το αντίστοιχο trimmer.

18240

Αποσύνθεση και αποσύνδεση...

18241

Άρχισε η αντικατάσταση των fire buttons...

...
18242

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση και σας παρουσιάζω ένα αντίστοιχο κύκλωμα auto fire από άλλο joystick που το διέθετε εκ κατασκευής.
Αφαιρέθηκε το παλιό 555, μπήκε βάση, καθαρίστηκε και αποθηκεύτηκε για παραπέρα έρευνα. Αφού δοκιμάστηκε το (αναμενόμενο) αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε καθόλου. Έτσι δούλευε και τότε: Auto fire κατά ριπάς με όχι και τόσο σταθερό ρυθμό.
Όχι, δεν γίνεται σωστή δουλειά έτσι. Παρόλα αυτά έχω σχέδια για διαφορετικό autofire πάνω στο 555. Θα το εξετάσουμε αργότερα.

18243

18244
...

Συνεχίζουμε με 2-3 φωτογραφίες στην τελική φάση

18245

Εδώ είναι η προσθήκη τροφοδοσίας. To original joystick την χρησιμοποιούσε στο 555.
Θυμίζω λίγο το pinout του 74HC(T)04


VCC=Pin 14, έτσι; ;)

Το pinout του joy port (Atari standard)


Προχωράμε...

18246

Έχει αφαιρεθεί τελείως το παλιό board, έχουν αντικατασταθεί τα δυο fire buttons, το κύκλωμα autofire έχει πάρει την θέση του κι έχει μπει διακόπτης για εναλλαγή "ορθόδοξου και πειραγμένου" πυροβολισμού! :lol:

18247

Δοκιμές στον ωραίο και μοιραίο Commodore-o λίγο πριν το καπάκωμα. Όλα πρίμα και όλα τέλεια! :cool:

Πως δουλεύει το σύστημα στην πράξη; Η απάντηση στο video που θα ανεβάσω λίαν συντόμως ;)

...Συνεχίζεται...
 

turrican

Retro Guru
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
2,953
Αμάν!!! Η αυξομείωση του fire rate σκοτώνει (κυριολεκτικά). :)
Βλέπω ότι η αύξηση της ζέστης σε οδήγησε στη δροσιά του εργαστηρίου!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Αμάν!!! Η αυξομείωση του fire rate σκοτώνει (κυριολεκτικά). :)
Βλέπω ότι η αύξηση της ζέστης σε οδήγησε στη δροσιά του εργαστηρίου!
Πες το ψέματα! ;) Υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον δροσερό μου πάγκο; LOL!
 

Metalcandyman

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 9, 2018
Messages
794
Δρακουλα το autofire σε παιχνιδια που δεν υπαρχει η επιλογη autofire με λιγα λογια θεωρειται cheat.Θα καεις στην κολαση γιαυτο το κατασκευασμα που εφτιαξες και στην ουσια προωθεις τα cheats:emoji_imp::emoji_imp::emoji_imp::emoji_imp:
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Να, όλα τα καλά καλοκαιριάτικα που δε μπορώ να ασχοληθώ τα βγάζεις!
[emoji16][emoji16][emoji16]
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Δρακουλα το autofire σε παιχνιδια που δεν υπαρχει η επιλογη autofire με λιγα λογια θεωρειται cheat.Θα καεις στην κολαση γιαυτο το κατασκευασμα που εφτιαξες και στην ουσια προωθεις τα cheats:emoji_imp::emoji_imp::emoji_imp::emoji_imp:
Χε!Χε!Χε! Το γνωρίζω κι έχω φάει κράξιμο αλλά anyway...όταν αισθάνομαι "τίμιος" το απενεργοποιώ και αμαρτία ουκ έχω! LOL! ;)
 
Top