turrican
Retro Guru

Τα κατάφερα και απέκτησα τελικά ένα από αυτά. Φοβάμαι βλέπετε το μέλλον, αφού τα τροφοδοτικά των αγαπημένων μας μηχανημάτων (μη τα λέω εγώ, τα έχετε πει και εσείς) έχουν κλείσει δεκαετίες υπηρεσίας. Μου έχει γίνει μάλιστα έμμονη ιδέα, ότι κάθε φορά που ανάβω ένα αγαπημένο μηχάνημα, μπορεί να είναι και η τελευταία του. Καλύτερα λοιπόν να προετοιμάζομαι.
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος κατασκευαστής έχει κάποιους περιορισμούς στις πληρωμές ( δε δέχεται ούτε pay pal) και με δυσκόλεψε. Όμως η καθυστέρηση μου βγήκε τελικά σε καλό, αφού στο τέλος αγόρασα τη νεότερη κόκκινη - αναβαθμισμένη έκδοση του τροφοδοτικού (πριν ήταν μπλε) με βελτιωμένο σχεδιασμό. Αρχικά η σκέψη μου ήταν, να το εγκαταστήσω στον αγαπημένο μου 1040STE, ωθούμενος από την επιθυμία, να πειραματιστώ με την έξοδο ήχου (ήθελα να δω αν η αλλαγή τροφοδοτικού θα την κάνει τελικά πιο "αθόρυβη" προς τις ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Όμως επειδή αυτό το PSU (νομίζω) είναι συμβατό και με το falcon, σκέφτομαι σοβαρά να το εγκαταστήσω σε ένα από τα γεράκια που είχα παρατηρήσει κάποια περίεργα σημάδια στην τροφοδοσία του. Θα δούμε...
Αν και η εγκατάσταση του νέου τροφοδοτικού είναι ιδιαίτερα εύκολη, παρόλα αυτά, για κάποιον που δεν έχει εμπειρία σε κολλήσεις και ηλεκτρολογικά, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ζημιά (στην περίπτωση μας, πάνω από χίλια ευρώ). Συνεπώς δε θα προσπαθήσω ακόμα τίποτα. Θα απομονωθώ πρώτα σε ένα ιερό βουνό, θα τρώω ρίζες, και θα κάνω κολλήσεις, μέχρι να είμαι έτοιμος.
Σαν πρώτες εντυπώσεις θα πω τα εξής. Είναι θεόβαρο! Έχει τόσο πολύ χαλκό, ώστε να ζυγίζει περίπου 800g! Ένοιωσα λες και σήκωσα στα χέρια μου ένα τροφοδοτικό για PC! Επίσης οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτές λάμπουν δια της απουσίας τους. Θεωρητικά έχουμε μια διάταξη, που σε βάθος χρόνου δε θα χάσει την απόδοση της. Έχει επίσης αρκετή δύναμη να υποστηρίξει τα περισσότερα Atari configurations, καθώς και ότι καλούδια σας έρθει να συνδέσετε στις υποδοχές του.
Ρυθμίζεται κατά βούληση στα 110/230V, αναλόγως με το ποια (2) καλώδια θα βραχυκυκλώσεις). Μια μικρή κόκκινη "κλέμα" που ήρθε μαζί με το τροφοδοτικό θέλω να πιστεύω ότι αυτό το ρόλο έχει. Είμαι πολύ χαρούμενος για την παραλαβή, για την εγκατάσταση όμως θα δούμε...
Πιο κάτω παραθέτω τις φωτογραφίες από το γεράκι.
Πως τις βλέπετε παιδιά: