Απ: Listing για ελληνικούς χαρακτήρες
Πω, ρε φίλε τι με θύμισες τώρα...
Μιας και τον amstrad τον είχα λιώσει προγραμματιστικά περισσότερο και από τα παιχνίδια, (μέχρι και με assembly είχα ασχοληθεί λίγο!

) να σας κάνω και μία μικρή ανάλυση για να δείτε πως προκύπτουν τα "περίεργα" νούμερα στις εντολές symbol:
Oι χαρακτηρες στον amstrad ήταν πίνακες που αποτελούνταν από 8Χ8 pixel. Με την symbol μπορούσες να καθορίσεις το σχήμα ενός ascii χαρακτήρα. Ετσι το πρώτο νούμερο είναι ο ASCII κωδικός του χαρακτήρα, και τα υπόλοιπα 8 εκφράζουν τις 8 γραμμές του κάθε χαρακτήρα,. Κάθε νούμερο τώρα, εκφράζει ποιο από τα 8 pixel της γραμμής θα είναι "on" - αναμένο! Ξεκινώντας από δεξιά, το κάθε pixel εκφράζει μία δύναμη του 2, δηλαδή 1ο από δεξιά 2[sup]0[/sup]=1, το 2ο 2[sup]1[/sup]=2 ,το 3ο 2[sup]2[/sup]=4 μέχρι και το 8ο, 2[sup]7[/sup]=128. Για παράδειγμα στη γραμμή 20 το 1ο νούμερο 71 είναι ο ascii κωδικός του "G" το οποίο στα ελληνικά είναι το "Γ".Το επόμενο νούμερο είναι το 126 (όλα τα Pixel on εκτός από το 1ο δεξιά και το 1ο αριστερά, 2[sup]1[/sup]+2[sup]2[/sup]+2[sup]3[/sup]+2[sup]4[/sup]+2[sup]5[/sup]+2[sup]6[/sup]=126) και τα υπόλοιπα έχουν τιμή 96 δηλαδή 6ο και 7ο Pixel από δεξιά "on" 2[sup]5[/sup]+2[sup]6[/sup]=96 .Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που πατάτε "G" στο πληκτορλόγιο θα τυπώνει "Γ"!
Να πως προκύπτουν τα "μαγικά" νούμερα!

Δοκιμάστε π.χ. να αλάξτε το τελευταίο "96" σε "240",θα δείτε ότι το "Γ" θα τυπώνεται πλέον με μία μικρή "βάση" κάνοντας το ίσως ποιο "καλλιγραφικο"
Τώρα λοιπόν που ξέρετε πως δουλευει, μπορείτε να φτιάξετε και ελληνικές "γραμματοσειρές" της αρεσκίας σας,ή ακόμα και να δημιουργήσετε το δικό σας αλφάβητο!
grenlinako, σωστά δεν τα λέω;

Πάντως αν έκατσες μόνος σου να το φτιάξεις, χαράς στο κουράγιο σου, θέλει πολύ υπομονη και όρεξη για να βγάλεις Ελληνικά , όλα τα γράμματα, κεφαλαια και μικρά!