What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

My SID adventure has just begun...

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Είναι απο καιρό γνωστό,

Ο βρυκόλακας ήθελε να μου περάσει το μικρόβιο του C64 "ενεργά". Λίγο η αγάπη για τα 8-bita λίγο για την μουσική, δεν ήθελα και πολύ η αλήθεια είναι. Άλλωστε η μαγεία του SID απο καιρό με είχε σαγηνέψει.

Η 1η του απόπείρα έγινε πρίν κάμποσα χρόνια, όταν σε μιά ομαδική αγορά custom C64c cases που έτρεχε στο kickstarter, εγώ αγόρασα ενα κόκκινο σασί. Τότε ο βρυκόλακας το "φόρτωσε" με ενα breadin board με καλούδια και μου το έστειλε!

Οι υποχρεώσεις όμως, οι πολλαπλές ενασχολήσεις αλλά και οι βασικές ελλείψεις σε εξοπλισμό (τροφοδοτικά, καλώδια, floppy drives, etc) με κράτησαν μακριά του. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το μικρόβιο είχε μείνει και όσο πέρναγε ο καιρός, έκανε την επέκταση του! Σε αυτό το διάστημα φυσικά, ο καλός μου φίλος Αλέξανδρος a.k.a @DAT-Alex είχε βοηθήσει στο θέμα του τροφοδοτικού και ενός SD2IEC. Δικαιολογίες στο θέμα του εξοπλισμού πλέον δεν υπήρχαν, μόνο στο θέμα των υποχρεώσεων.

Πέρασε και άλλος καιρός, ώσπου μια μέρα με τσίμπησε αυτό που λέμε η μύγα "SID" και λέω αυτό είναι! Τώρα θα το πιάσω! Τώρα έχω χρόνο!! (λέμε τώρα) και .... βούρ στον SID!

Όση λατρεία και αν είχα λοιπόν στον 6581 (απο τα γνωστά SID των παιχνιδιών που όλοι ξέρουμε), τόσο την έχασα όταν ξεκίνησα να δώ τι γίνεται στο SID Wizard! Πολύς θόρυβος (απο το Audio In)! Και τα φίλτρα...περιορισμένα!! Meanwhile ο τρόπος που συνήθως εμείς οι "παλιοί" τρακεράδες μαθαίναμε τα "κόλπα" ήταν φυσικά απο δουλειές άλλων τρακεράδων! Πώς όμως, αφού όλα τα νεα κομμάτια παίζουν με 8580!

Αργκκκ!!!

Εκεί ξεκινάει η αναζήτηση για 8580 λοιπόν και μετά μία-δύο αγορές που μου έφεραν ΠΑΛΙ 6581, ο φίλτατος Αντώνης @antnik Nikolaou μου στέλνει έναν! Το αντάλλαγμα ; Ενα σπασμένο commodore μονιτόρι και μια breadbin c64 μητρική με SwinSid που είχα πρόσφατα πάρει απο τον @dimfil !! YES!!! (Μετά πήρα και εναν 2ο απο αυτόν, σήμερα δλδ, γιατί η γκαντιεμιά και η βιασύνη μου τον κάψαν αυτόν, but none the less, life goes on).

Τελειώνω λοιπόν, ενα μικρό demo tune χρησιμοποιώντας απλά ADSR κολπάκια με βάση τα default instruments που έχει το SID Wizard 1.8 (Του Hermit ε να μην ξεχνιόματε). Όμως, όπως προανέφερα πιο πάνω, ο μόνος τρόπος για να μάθεις και να εξελιχθείς σε αυτό το κομμάτι, είναι η συναστροφή με άλλους, τόσο με καλύτερους απο εσένα, όσο και διαφορετικούς - οπότε η εγγραφή στο CSDB ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
Κάνω αίτηση για εγγραφή στο CSDB αλλά επειδή είναι κάπως closed community, παίρνω μόνο ενα email που λέει "Ok, we'll decide if you can be a member here and let you know"! What is this?!!!!

Κάπου εδώ αρχίζω και γλύφω ατελείωτα τον μαστερ βρυκόλαξ για να "προωθήσει" την αίτηση μου στο CSDB. Με τα λίγα, τα πολλά, γίνεται δεκτή εφόσον έχω κάτι να "ανεβάσω" και εκεί ο Τζεό τους δίνει το .PRG που έκανα generate με το PSID64 του Dug και το sid file μου. And that was it! :)

Το release μου λοιπόν μπορείτε να το βρείτε εδώ :
https://csdb.dk/release/?id=176338

Αλλα θα χρειαστείτε real SID 8580. Σε 6581 αρκετά φίλτρα δεν θα παίξουν και δεν θα ακουστεί σωστά το κομμάτι :

Μετά το "ανέβασμα" του release στο CSDB και χωρίς να χρειαστώ πολύ πειθώ, δέχθηκα πρόταση απο τους Hokuto Force να μπώ στην "φατριά" τους. Τώρα στα γεράματα κάναμε και join σε demoscene group τι άλλο θα πάθουμε τα παππούδια!

hokuto.jpg

Για όσους δεν έχουν real hardware η βαριούνται να τρέξουν VICE (το οποίο άλλωστε δεν το συνιστώ γιατι και αυτό ΕΧΕΙ διαφορές με το ορίτζιναλ), ανέβασα ενα μικρό video


Οπότε κάπου εδώ αρχίζει η δικιά μου μικρή περιπέτεια με το μαγικό SID! Ελπίζω να είναι "neverending"!!!!

Onwards to glory and downwards with the pitch slide!!!!! Now time for some vibrato and hmmmmmm....where is that filter that goes gouak gouak gooooooouuuiiiikkk :p
 

antnik

Retro Addict
Comrade
Joined
Sep 30, 2014
Messages
599
Αποφάσισες να μπεις στα sid (αφου κατέστρεψες 2 commodore) ....να γράψεις το πρώτο κομμάτι ...και να σε καλέσουν σε GROUP της demo scene SID. E πάρα πολλοί που ασχολούνται χρόνια θα κάνουν ΟUA OUA !!!!!!!!!! :D:D:thumbup:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Άρχισες να γεύεσαι το spice της demo scene, έτσι δεν είναι; Χε!Χε!Χε! Καλώς όρισες δυναμικά στην πραγματικά διασκεδαστική πλευρά της δύναμης bro! :thumbup:
 

dimfil

Retro Mentor
Comrade
Joined
Mar 4, 2017
Messages
1,275
Αυτό είναι το νόημα! Χαρά και μόνο χαρά από το χόμπι μας!
Ό,τι και να κάνεις, πρέπει να έχει όφελος για τον εαυτό σου. Από τη στιγμή που αυτό που δημιούργησες σε "γέμισε" τότε είσαι απλά παράδειγμα προς μίμηση!

Μπράβο Χρόνη! Περιμένουμε και συνέχεια...
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
654
Καλά Δόκτωρα .. τι να πω... θα μου επιτραπεί: Welcome on board my friend!
Μου θύμισες τις καλές εποχές …. DAT Group στην εδώ demo scene ! ;)
Συγχαρητήριά! περιμένουμε και συνέχεια... ...θα τα πούμε από κοντά την Τετάρτη έχεις να μου πεις πολλά!....
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Thanks guys με κάνετε και κοκκινίζω!! :oops::oops::oops:

Δημήτρη στο τελευταίο update του assembly64 μπήκε και το δικό μου release ? :p ninja:ninja:ninja:ninja:ninja:ninja:
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Το πρώτο σου κομμάτι Doc?????:eek: Πολύ ωραίο μπράβο!!!! :thumbup::thumbup::thumbup:

Thanks mate!!!!

Στον Commodore 64 ναι, αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με music trackers είμαι εξοικειωμένος απο PC era. Απλά έπρεπε να δώ πώς δουλεύει ο SID Wizard γιατί εδώ είναι μεν tracker αλλά η όλη φιλοσοφία των καναλιων/patterns/instruments έχει αρκετές διαφοροποιήσεις.
 

cutlaroc

Retro Addict
Comrade
Joined
Aug 4, 2017
Messages
545
Πολύ ωραίο το κομμάτι Χρόνη! Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο!! :)
 

sly*m

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 30, 2018
Messages
647
@doctor Α γι αυτό είναι άψογο! Ωραία! Έχεις δουλέψει και midi sequencing στον ST;

Και συγχαρητήρια για την είσοδο σου σους HF!:D:emoji_thumbsup:
 
Last edited:

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
@doctor Α γι αυτό είναι άψογο! Ωραία! Έχεις δουλέψει και midi sequencing στον ST;

Και συγχαρητήρια για την είσοδο σου σους HF!:D:emoji_thumbsup:

Thanks!!!!!!! Ανυπομονώ να σου πώ να βγάλουν κανα μικρό demaki για να το "επενδύσω μουσικά" έτσι για το μαμώτο!!!

Στον Atari ST είχα την τύχη να δουλέψω λίγο στο studio ενός φίλου οταν ήμουν πιτσιρικάς. Εκεί έγινε η πρώτη μου επαφή με την Cubase (3 νομίζω ;). Και στο πισί φυσικά μετά τους trackers ασχολήθηκα αρκετά με διάφορα DAW όπως η Cubase VST, Cakewalk Pro, μετά με το Fruity Loops και μετά...life hit me :)

Μουσική παιδεία μηδέν, μόνο οτι αρπάζει το αυτί και φυσικά οτι μάθαμε όλα αυτα τα χρόνια απο meisters του είδους.

Λίγο τα τελευταία χρόνια, προσπάθησα να ξαναπιάσω το tracking στο PC με το απίστευτο ReNoise, όπου φυσικά κατέληγα να χρησιμοποιώ SID VST όργανα :p
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Μουσική παιδεία μηδέν, μόνο οτι αρπάζει το αυτί και φυσικά οτι μάθαμε όλα αυτα τα χρόνια απο meisters του είδους.
Αν (ξανα) διαβάσει κάποιος τις συνεντεύξεις που έχω κάνει με μουσικούς του είδους (SID Adventures), θα διαπιστώσει ότι περί το 80% ΔΕΝ έχει μουσική παιδεία (ή κάποια βασικά) ενώ το "αυτί" είναι αυτό που μετράει περισσότερο
 
Top