What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Nightmares και Little Devil από Red Rat - Τα απαγορευμένα

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377

Ούτε καν τα γνώριζα! ...και πως να τα γνωρίζω άλλωστε αφού το Nightmares μαζί με το ξαδερφάκι του, το Little Devil αποτέλεσαν κάποια από εκείνα τα παιχνίδια που κατά ορισμένους δεν θα έπρεπε να δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον όχι σε κάποιες χώρες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να ξεκινήσουμε με το "Nightmares". Ο προγραμματιστής του, Duncan Stuart το έδωσε στην κυκλοφορία το 1987. Ήταν δε τόσο περήφανος για το έργο του ώστε βλέπουμε το όνομα του, πρώτη θέση - βιτρίνα στον τίτλο, γραμμένο και απλωμένο με τεράστιους και τρανταχτούς, γοτθικού τύπου χαρακτήρες.


Εσείς χειρίζεστε ένα νεραιδόμορφο ξωτικό με αποστολή αρχικά να επιβιώσετε μέσα σε 15 σπήλαια. Η δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται με στήσιμο -ala- Defender. Οι εχθροί σας είναι πολλοί και ποικίλλουν. Όλοι τους είναι έκτακτοι! Ακριβώς λες και βγήκαν μόλις από το κομμωτήριο ή από κούρα beauté με την αισθητικό τους. Άλλοι πεζοί και άλλοι φτερωτοί, έχουν μόνο ένα σκοπό. Να εξοντώσουν ή να καταβροχθίσουν την μίζερη, μπλε ύπαρξη σας.

Εντάξει λοιπόν, έχετε δίκιο. Πρόκειται για δαιμονικούς χαρακτήρες. Το παιχνίδι σίγουρα έχει κάποιο κρυφό περιεχόμενο που αν το φορτώσετε ανάποδα στον Atarάκο σας, τις μικρές ώρες, τότε θα εμφανιστεί μπροστά σας ο οξαποδώ να σας ξηγηθεί οξαποδίστικα...Σίγουρα με κάτι τέτοια παιχνίδια, τα παιδιά θα στραφούν στην παγανιστική λατρεία και οι συσκευασίες Ouija board θα εξαφανιστούν από τα ράφια πριν προλάβεις να πεις "Άμπρα κατάμπρα - Όξω κακό από τα μάτια μου". Τα αθώα παιδάκια που θα έπαιζαν τέτοια παιχνίδια ίσως γινόταν ακόλουθοι του Αντίχριστου, ίσως του Μόντε Χρήστου ή ίσως και πολιτικοί του μέλλοντος.

Ειδικά το τελευταίο, όσο τραβηγμένο και να σας φανεί, μου είναι ακόμη αδύνατο να το δεχτώ. Πως είναι δυνατό να υπάρξουν ποτέ τέτοιοι ηγέτες που να επιθυμούν την καταστροφή του κόσμου και των αθώων πολιτών που τους ψηφίσαν; Μα, γίνονται τέτοια αίσχη;

Για να επανέλθουμε πάλι στο θέμα μας, σύμφωνα με το άρθρο "The very devil to pay over games" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atari User No 33 (Ιανουάριος 1988), τα παιχνίδια απαγορεύτηκαν λόγω "κρυφών μηνυμάτων" (σελίδα 5). Στο ίδιο τεύχος, στην τελευταία σελίδα φιλοξενείται η διαφημιστική καταχώρηση - απάντηση (φωτογραφία που κοσμεί την κεφαλίδα), όπου βλέπετε την αντίδραση της ίδιας Red Rat Software.


Κάπως έτσι σκέφτηκαν ορισμένοι ντόπιοι διανομείς της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και κατόπιν πολύωρων συμβουλίων, διαβουλεύσεων, ευχολογίων, πίνοντας πάντα το απαραίτητο τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι, οδηγήθηκαν στη μεγάλη απόφαση που έμελε να απαλλάξει οριστικά τον κόσμο από την απειλή της εισόδου του κακού στο δικό μας τρισδιάστατο σύμπαν, να εξαλείψει κάθε ανομία και να φυτέψει στις καρδιές των ανθρώπων την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο απαλλάσσοντας τους από κακούς ηγέτες και ψευδοπροφήτες...για πάντα!

Ban! ...είπαν και πήδηξαν όλοι τους χαρούμενοι!

Η Silica Distribution είχε πρωτοστατήσει στην απαγόρευση και τα δύο παιχνιδιών. Έδωσε "χάρη" στο Nightmares, διατηρώντας όμως τον παράλογο αποκλεισμό της για το δεύτερο.Ο εκπρόσωπος της, John Hambley δήλωνε:
"Το Little Devil παραμένει στον απαγορευμένο κατάλογό μας. Πιστεύουμε ότι ο τίτλος δεν είναι κατάλληλος για γενική διανομή και αρνούμαστε να το εντάξουμε, για τους ίδιους λόγους που δεν έχουμε διαθέσει τους: Lucifer's Realm , Leather Goddesses of Phobus ή το Strip Poker." (Άλλοι διεφθαρμένοι και ποταποί τίτλοι!)

Ο Niels Reynolds, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει review το Little Devil, δήλωνε:
"Δεν βλέπω τίποτα ώστε να με οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι κάνω λάθος με το παιχνίδι, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο με τον μικρό δαίμονα να κάνει καλό προσπαθώντας να ελευθερώσει τις χαμένες ψυχές και να βγει από τη δική του κόλαση ... Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και κυρίως η εταιρεία διανομής Silica Distribution σφάλλουν - αμφιβάλλω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν παίξει καθόλου παιχνίδια."

Δείτε τα σατανικά παιχνίδια και κρίνετε μόνοι σας...Τολμάτε να αντικρίσετε το σκότος;


 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Αμάν τι μου θύμησες!!!
Το είχα αυτό το τεύχος του Atari user!
Μου έκαναν εντύπωση αυτά τα παιχνίδια!
Δε φαντάστηκα όμως ότι ήταν τόσο σατανικά, μέχρι που δοκίμασα να πληκτρολογήσω το
"ατελείωτο" listing της ναυμαχίας που υπάρχει ως κεντρικό θέμα στο ίδιο τεύχος!
Ε!!! Έδωσα RUN και έλαβα ακατανόητα μηνύματα error 10 at line 100 και τα συνακόλουθα (πάπαλα το παιχνίδι).
Σήμερα, ετεροχρονισμένα, μετά την παρουσίαση σου, κατάλαβα ότι έπεσα θύμα βασκανίας του Duncan Stuart...
:rolleyes:
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
Τα έχεις κρατήσει όλα αυτά τα τεύχη Jimmy;

Αχ, ρε φίλε μου... listing σε BASIC! Uber Retro feeling!
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Τα έχεις κρατήσει όλα αυτά τα τεύχη Jimmy;

Αχ, ρε φίλε μου... listing σε BASIC! Uber Retro feeling!
Δύσκολο Geo...είχαν και λεπτό χάρτινο εξώφυλλο και γινόντουσαν φύλο και φτερό!
Αν έχω μερικά τεύχη, τα έχω αγοράσει ξανά απο το ebay για λόγους νοσταλγίας!
 
Top