What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

Original hardware VS FPGA.

Τι προτιμάτε καλύτερα, original retro hardware ή FPGA ;

 • Μα φυσικά original! Τι δουλειά έχουμε εμείς, "αρχοντάδες" άνθρωποι, με τους "emulators" ;

  Votes: 2 11.8%
 • FPGA φυσικά! Με τις σύγχρονες υλοποιήσεις πληρώνεις μια φορά και ξενοιάζεις!

  Votes: 1 5.9%
 • Και τα δύο! Το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές!

  Votes: 11 64.7%
 • Τα αντιπαθώ και τα δύο! Ένα παιδί μου είπε να γραφτώ στο Site...

  Votes: 1 5.9%
 • Έχω αύριο στην οικοδομή κάτι πανωσηκώματα (ε, ρε προβλήματα που έχετε!)

  Votes: 2 11.8%
 • Δεν ξέρω, δεν απαντώ!

  Votes: 0 0.0%

 • Total voters
  17

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Η σημερινή κατάσταση με τις υψηλές τιμές πώλησης του παλαιού original hardware είναι σε όλους γνωστή, και ως πραγματικότητα πια παγιωμένη. Εγώ, ως εργατικός μύρμηξ, έκανα ευτυχώς πριν καιρό τα "κουμάντα" μου, έτσι ώστε η σημερινή μέρα, να με βρει να διαθέτω κάποια φτιαγμένα "τούμπανο" Atari XL, με σύγχρονα αποθηκευτικά μέσα, τεράστια μνήμη, διπλούς Pokeys, πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, ενισχυμένο σήμα, κ.τ.λ. Βλέποντας όμως ξαφνικά, από την άλλη, να ξεφυτρώνουν, σύγχρονες υλοποιήσεις, που τα προσφέρουν όλα αυτά με τη μία, με έλουσε λιγάκι κρύος ιδρώτας. Είναι τρομερό να βλέπω μια FPGA υλοποίηση να "εξομοιώνει" μία προς μία (εκτός από το κύριο μηχάνημα) όλες τις πανάκριβες επεκτάσεις που ξόδεψα χρόνο και χρήμα (και πιθανόν να φίλησα κατουρημένες ποδιές) για να μπορέσω να συγκεντρώσω. Έχω έντονο προβληματισμό, και χωρίς να το έχω λύσει ακόμα, προσπαθώ να ισορροπήσω, ως προς το που, θα είναι το καθήκον μου, να ταχθώ.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,377
"Και τα δύο! Το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές!" : Για μένα :thumbup:

Παρόλο που στην αρχή το έπαιζα purist και καθαρός (!), κατά την μακροχρόνια πορεία μου (μέσω απόκτησης κάποιων flash carts στην αρχή, arcade clones αργότερα και διαφόρων άλλων), άλλαξα μυαλά και τώρα στέκομαι και θαυμάζω τις ομορφιές που ξεπηδάν από καιρό σε καιρό, όλες τις σύγχρονες υλοποιήσεις FPGA από ταλαντούχους devs που μόνο φρέσκο αέρα φέρνουν για το κάπως αραχνιασμένο μας hardware....
 

Pluto63

Retro Addict
Comrade
Joined
Oct 14, 2014
Messages
787
Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο, δεν μου αρέσουν τα emulators παρα μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, το ορίτζιναλ οπου υπάρχει προτιμάται σε συνδιασμο με την σύγχρονη τεχνολογια και αμέσως μετά το fpga λόγω ότι αντιγράφει και δεν εξομοιώνει το ορίτζιναλ hardware. Γιατί δεν θα έπαιρνα ποτέ τον Commodore 64 mini, γιατί είναι μια απλή εξομοίωση σε Α20 hardware με όλα τα προβλήματα, αντιθέτως έγινα backer στον spectrum Next που είναι μια fpga υλοποίηση.
 

DAT-Alex

Retro Addict
Comrade
Joined
Jan 25, 2013
Messages
657
Αν μη τι άλλο οι υλοποιήσεις FPGA θα συμφωνήσω ότι αποτελούν προϊόν εξειδικευμένων γνώσεων, πολύ καλών προγραμματιστικών δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας κλπ. Όσοι ασχολούνται πραγματικά είναι άξιοι θαυμασμού.
ΑΛΛΑ πως να το κάνουμε- θα ακουστώ ολίγον απόλυτος- βρε παιδί μου η αξία του ρετρό-μηχανήματος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να προσημειωθεί και να έχουμε 'αναγωγή’ (να το πώ) στην σημερινή εποχή!
Η ουσία είναι η υλοποίηση και πως αυτή είχε υλοποιηθεί ΤΟΤΕ με τα ΤΟΤΕ υλικά (βλέπε τσιπάκια, παθητικά εξαρτήματα κλπ) και τις ΤΟΤΕ προγραμματιστικές ικανότητες των hardware/software developers!

(προσωπική μου άποψη φυσικά - Cheerio :) )

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καμια υλοποίση σε FGPA -αν και για να είμαι ελικρινής χρησημοποποιώ SD2IEC στον Commodorη μου (για γρήγορο development) :rolleyes: χεχε!
 
Last edited:

vtheofilis

Retro Starter
Comrade
Joined
Jul 30, 2015
Messages
50
Ουσιαστικά, οι cores που τρέχει ένα FPGA είναι εξομοιωτές γραμμένοι σε Verilog. Και δεν είμαι κατά τέτοιων εξομοιωτών. Θεωρώ ότι συμβάλλουν στην διατήρηση της ιστορίας των games, και μειώνουν την ζήτηση για retro υλικό, το οποίο κακά τα ψέματα, μόνο πιο ακριβό θα γίνεται με το πέρας του χρόνου.
Εν γένει, θεωρώ ότι καλό είναι να μην είναι κάποιος πλήρως "πιουρίστας" με το retro υλικό. Πχ, Gotek floppy emulator, μοντέρνο τροφοδοτικό, και σύγχρονος δίσκος ή κάποια λύση με μνήμη flash είναι εκ των ουκ άνευ κατεμέ για ένα retro setup σήμερα.
Αν και προσωπικά, είμαι της άποψης εξομοίωση, αν δεν έχεις υποκειμενικούς λόγους για να αποκτήσεις retro υλικό. Πως το λέει ο Dony; Η πιο καλή Amiga είναι ο WinUAE; :D
Δεν έχω χρόνο, χώρο, και χρήμα για παλιά μηχανήματα, κακά τα ψέματα. Και βρίσκω άκρως πρακτικό να μπορώ να φορτώσω μια ROM ή ένα ISO και να κάνω την δουλειά μου από το PC μου.
 

ChrisTOS

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
Oct 24, 2016
Messages
336
Για μένα υπάρχει μια διαφορά πολύ σημαντική μεταξύ FPGA και εξομοίωσης. Ο τρόπος χρήσης του συστήματος. Αν και έχω το Beekey, είναι απλά κάτι cool και τους εξομοιωτές μου τους τρέχω μέσα από Windows ή Linux.
Αντίθετα ένα MiST (και με καλή εξομοίωση) δουλεύει όπως θα δούλευες το πραγματικό σου μηχάνημα. Δεν μπορείς να γυρίσεις στα Windows για να δεις κάτι στο Internet, ο κώδικας που γράφεις είναι στα εργαλεία που χρησιμοποιείς στο πραγματικό μηχάνημα κ.ο.κ.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,859
Παιδιά εγω δεν ξέρω...μου είπαν να γραφτώ και να ψηφίσω.... :p :p :p :p
 

sknipas

Retro Enthusiast
Comrade
Joined
May 20, 2017
Messages
253
Προσωπικα ειμαι υπερ των δυο.
Σημερα διαβαζα αυτο το αρθρο στο hackaday.
https://hackaday.com/2018/03/28/emulating-a-complete-commodore-64/
Αν και δεν ειναι fpga αλλα arm υλοποίηση.
Για πειτε μου εσεις οι hardcore commodore-οι μπορειτε να αντισταθειτε;
Εγω παντως ενα teensy 3.6 στην επόμενη group buy απο mouser θα το τσιμπήσω..
 

Salaminios

Retro Starter
Joined
Feb 27, 2018
Messages
10
FPGA πλεον. Μικρότερος όγκος στο ήδη φουλαρισμένο γραφείο, και ευκολη σύνδεση με σημερινά USB παρελκόμενα όπως keyboard, mouse κλπ.
Φυσικά και δεν μου αρέσουν οι πολύ-υλοποιήσεις όπως το Mist, διότι κάνουν λίγο από όλα.
 

turrican

Too Retro to post!
Comrade
Joined
Jun 13, 2012
Messages
3,019
Διατηρώ άρρηκτο το δεσμό με το original hardware εξαιτίας της τέλειας φύσης του, της συλλεκτικότητος, και το κυριότερο... για ψυχολογικούς λόγους.
Από την άλλη, θαυμάζω τον εκσυχρονισμό, την εύκολη συνδεσιμότητα, την ευκολία στην πρόσβαση, και (το κυριότερο) την εξομοίωση των επεκτάσεων (αυτών που κυκλοφόρησαν, και αυτών που θα κυκλοφορήσουν). Είναι "μαγικό" να μπορείς να πειραματίζεσαι με ότι πιο ακραίο υπάρχει για να πουσάρει το hardware, να ανεβάζεις ταχύτητες χρονισμού της CPU, να πειραματίζεσαι βρε αδερφέ (αυτό δεν είναι και το "πνεύμα" του computing ; ), χωρίς όμως το φόβο να ζημιώσεις το παλιό σου hardware, να σπάσεις τίποτα, να βλάψεις την υγεία σου. Είναι επίσης αρκετά φθηνότερο!

Στην υποθετική ερώτηση: " Είναι ο εκσυγχρονισμός, αλλοτρίωση;" θα απαντούσα όχι απαραίτητα. Έτσι και αλλιώς, τα διπλά sound chips, τα τεράστια κομμάτια μνήμης, τα νεώτερα OS, τα μοντέρνα αποθηκευτικά μέσα, αποτελούν και αυτά, σύγχρονους νεωτερισμούς! Συνεπώς, ότι και να "κουμπώναμε" στο παλιό hardware (ακόμα και τότε, πίσω στον παλιό καιρό) ήταν νεωτερισμός (και το κυριότερο, αδοκίμαστος - ατεκμηρίωτος -επικίνδυνος). Σχεδόν ότι προσθέσεις σε ένα παλαιό (για να μη πούμε και σε νέο) hardware, αποτελεί (υπό συνθήκη) υπέρβαση και "ύβρη". Συνεπώς, αν απενοχοποιηθούμε, και δούμε λίγο το θέμα, δύο βήματα πιο πίσω, θα διακρίνουμε ίσως αχνά, την ελπίδα, μιας νέας τυποποίησης, που θα εδραιώσει όλα όσα ξέραμε, υπήρξαν και κυκλοφόρησαν πριν, συγκεντρώνοντας τα σε μια ενιαία πλατφόρμα, θέτοντας τα θεμέλια μιας αναγέννησης, που θα φέρει νέα ώθηση συγγραφής software, που θα σπρώξει τα λατρεμένα μας συστήματα πίσω στην επιφάνεια για μια τελευταία αναπνοή.

Μάλλον και τα δύο από εμένα!
Το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές!
(Το νου σας ρεμάλια, αν αλλάξει ο άνεμος, ή καταλάβω ότι είπα "πατάτα" (π.χ διαβάσουν γυναίκες τι έγραψα), θα τα αρνηθώ όλα).
 
Top