What's new
iamretro

Wow! It seems you have yet to create an account with us! Needless to say, you have to register in order to get the full "iamretro" experience! You will then be able to create your own topics, reply to posts and be an active member of the MOST prolific community in Greece (even further than that, but we're being modest for now). So don't delay! REGISTER!

PSX Backups

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Το λοιπόν. Έχω μια Sony PS1 SCPH-9002. Αυτή, πήρε για πρώτη φορά *τσιπάκι* το 2002 νομίζω. Τότε, για να παίξουν τα αντίγραφα, αφού τα έκανα dump σε bin/cue/iso απο το αντίστοιχο original, έτρεχα ενα PPF Patch πάνω του. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι :

1. Αν αλλάξω τσιπάκι, θα πρέπει να κάνω το ίδιο ;
2. Χρειάζεται πραγματικά η πλέον τα image που κυκλοφορούν στα δίαφορα Pleasuredome etc, είναι *καλύτερα* και δεν χρειάζονται patching ?

Δοκιμαστικά έγραψα το Spyro The Dragon. Δεν βρήκα PPF Patch για αυτό, οπότε το έγραψα έτσι, έπαιξε με την μία! To Spyro The Dragon 2, έβαλα το Patch των BAD, έπαιξε και αυτό με την μία, ενώ για το 3ο μέρος που ΣΙΓΟΥΡΑ εντοπίζει (εντόπιζε) τις κόπιες, έβαλα ενα των Paradox, αλλά μετά απο 2-3 οθόνες μου κολλάει.



Περιμένω τα φώτα σας. Να σημειώσω επίσης οτι το laser ήθελε αλλαγή, και έβαλα ενα κινέζικο που παρήγγειλα. Δυστυχώς ο εγγραφέας μου γράφει ΜΟΝΟ στα 16χ σαν χαμηλότερη ταχύτητα και απο διάφορες μάρκες που δοκίμασα ΜΟΝΟ τα TDK παίζουν *άνετα*.

ΟΥΦ!
 

Attachments

  • spyro.png
    spyro.png
    242.9 KB · Views: 501

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,851
Εγώ ακόμη και στο πρώτο Playstation που είχα και το τσίπαρα ένα χρόνο μετά, δεν χρειάστηκε ποτέ να patcharw κάτι! Imgburn σε Taiyo Yuden cds και όσο χαμηλότερη ταχύτητα γίνεται και όλα παίζουν κομπλέ.


Το ίδιο ισχύει και για το 2ο που αγόρασα πέρυσι. Κάψιμο και "παίξιμο"! Plug n play!

:D
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο αργά το γράφεις, τόσο καλύτερα. Διαβάζω αυτές τις μέρες σχετικά άρθρα και όλα εκεί καταλήγουν.

Μεγαλύτερη ταχύτητα = > Ζόρισμα της κεφαλής στην ανάγνωση
 

nkary

Too Retro to post!
Comrade
Joined
May 20, 2012
Messages
4,431
Ναι αλλά ο γκουρούgeoanas αλλά λέει :shh:
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Υπάρχει μια συσχέτιση του media που χρησιμοποιείς με την ταχύτητα. Θεωρητικά τα σημερινά CD που υποστηρίζουν 52χ δεν έχουν κανένα θέμα εαν τα γράψεις σε αυτήν την ταχύτητα.

*Edit*

Δηλαδή, αν ενα TDK γράφει οτι μπορείς να το κάψεις απο 12 έως 48χ αυτές είναι οι εφικτές του ταχύτητες. Ούτε χαμηλότερη - ούτε υψηλότερη.

Απο την άλλη όμως, υπάρχει η θεωρία οτι το laser σε υψηλότερες ταχύτητες δεν προλαβαίνει να *χαράξει* (για να το πώ απλά) την επιφάνεια σε όλο το βάθος που χρειάζεται, με αποτέλεσμα ένα cd-rom που είναι παλαιότερης τεχνολογίας να *ζορίζεται* να το διαβάσει - και επειδή ζορίζεται λοιπόν, έχουμε τα εξής ενδεχόμενα :

  1. Δεν το διαβάζει καθόλου
  2. Το διαβάζει με καθυστέρηση
  3. Ανεβάζει την *ένταση* της δέσμης, με αποτέλεσμα να μειώνει τον συνολικό χρόνο ζωής του

Χαρακτηριστικό παράδειγμα νομίζω, είναι τα Audio CD. Δοκιμάστε να γράψετε ένα Audio CD , σε φουλ ταχύτητα και μετά να το βάλετε στο δεκαετίας σας CD Player. To πιο πιθανό (αν έχετε χρησιμοποιήσει και bulk / noname) είναι να πάρετε τα @@ρια σας στο χέρι.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Aaaaxxxx Χρόνη ! Το θέμα σηκώνει ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση και πρέπει να γίνει όταν τα πούμε από κοντά !

Εν συντομία απλά να αναφέρω ότι από τότε που ο Maddog έγινε βασικό στέλεχος του TOSEC project ( http://www.mame.gr/forum/viewtopic.php?f=9&t=1278&p=9099&hilit=TOSEC+εγγραφή#p9099, είχαμε αυτή την κουβέντα με εμένα να υποστηρίζω την χαμηλή ταχύτητα και τον Mad το αντίθετο ... τελικά μετά από χρόνια πείστικα ότι έχει μεγάλο δίκιο.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός καλού copy :

-Εγγραφέας DVD/CD burner (Παλιά Toshiba FTW !)
-Μέσον εγγραφής (Taiyo Yuden,Verbatim. Tα TDK τα χρησιμοποιούσα κατά κόρον αλλά σκαρτέψαν τώρα τελευταία). Εδώ παίζουν ρόλο τα serial πάνω στα cds (δηλαδή ποια παρτίδα και από πιο εργοστάσιο βγήκε με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα RITEK )
-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εγγραφής και version. (Κορυφαία Imgburn - Alcohol 120%)
-Φθορά κεφαλής burner και κονσόλας
-Ρύθμιση cache μνήμης εγγραφέα (σε παλαιότερες versions προγραμμάτων και σε παλιά pcs)
-Είδος ISO προς εγγραφή (αν έχει πολλά music tracks ή μόνο Datas), ρυθμίσεις gap μεταξύ tracks κτλ κτλ κτλ
-Είδος κονσόλας που θα χρησιμοποιήσουμε τα αντίγραφα. Η SONY (ιδίως στο Playstation 1, ΔΕΝ φημίζεται για την μακροβιότητα των κεφαλών της, το ίδιο και η GOLDSTAR 3DO)

....το θέμα σηκώνει πολύ bla bla !
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Εδώ σε θέλω τώρα. Πήρα σήμερα 10 Verbatim Και 10 TDK. Σε πληροφορώ ότι κανένα Verbatim δεν μου έπαιξε, ενώ τα TDK με την μία. Τα παιδιά στο console copy world, Υποστηρίζουν οτι πρέπει να τσεκάρουμε το εργοστάσιο παρασκευής τους με βάση ένα πρόγραμμα που τα αναγνωρίζει. Με διαφορά επιλέγουν πρώτα τα Verbatim που βγαίνουν απο την Mitsubishi. To θέμα είναι οτι τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Μετά έχω και την άλλη απορία. Ας υποθέσω οτι βρίσκω ενα καλό εγγραφέα 4πλης/8πλής. Τα νέα *μέσα* που είναι για υψηλότερες ταχύτητες θα είναι εγγράψιμα ;
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Για να συμπληρώσω τα παραπάνω, με το Imgburn που χρησιμοποιώ τσέκαρα τα Verbatim και τα TDK που πήρα :

Τα μεν Verbatim είναι Mitsubishi Chemical Corp. ενω τα TDK είναι Ritek Co. Σε 5 αντίγραφα που έκανα σε κάθε παρτίδα, καμία Verbatim δεν φόρτωσε (η φόρτωνε και κολλούσε με την μία) ενώ τα TDK έπαιξαν όλα. Χρησιμοποιώ ενα όχι και τόσο δουλεμένο LG GH22LS30.

Πραγματικά όμως πιστεύω ότι και τα TDK θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα, εάν τα έκανα στα 4/8χ με κάποιο Yamaha/TEAC.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Ναι τα original RITEK είναι τα μόνα που παίζει και το GameCube....

UPDATE
Για δες λίγο :

http://www.retromaniax.gr/vb/showth...E4%E9%E1-!-%CB%DF%E3%E7-%E2%EF%DE%E8%E5%E9%E1, page 2 -3

κι εδώ...

Από Maddog :

"..ΚΑΝΕΝΑ στοιχειωδώς πρόσφατο drive δεν μπορεί να γράψει CD-R σε πολύ χαμηλές ταχύτητες (η δυνατότητα δεν είναι καν ενσωματωμένη στο firmware τους!)

Δεν έχει επίσης κανένα απολύτως νόημα μια τέτοια κίνηση, γιατί με τα σύγχρονα drives και τις ενσωματωμένες στρατηγικές εγγραφής, οι ταχύτερες εγγραφές (πχ 16x ή 32x) είναι ποιοτικότερες από τις αργές (1x ή 2x) της παλιάς εποχής. Δεν μιλάω στον αέρα, εχω κάνει εκτεταμένα disk quality tests και οι μέσες ταχύτητες εγγραφής είναι πάντοτε σε όλα τα τεστ που έχω κάνει τα τελευταία 5 χρόνια καλύτερες σαν ποιότητα εγγραφής και από τις χαμηλές και από τις μέγιστες. Προσωπικά γράφω τα πάντα για τις κονσόλες μου σε 16x και ακόμα και κάτι αρχαία PS1 με τα θρυλικά αναξιόπιστα $ony drives είναι ευτυχή.
Οπότε, δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα σου είναι η ταχύτητα εγγραφής και ας είναι αυτό από τις πιο διαδεδομένες (εσφαλμένες) απόψεις στο web.

Πες μας αν θέλεις τύπο drive, τύπο CDR, πρόγραμμα εγγραφής και τύπο αρχείου που προσπαθείς να γράψεις. Ίσως το NGCD σου να μην "συμπαθεί" τα συγκεκριμένα CDR που χρησιμοποιείς ή το ίδιο το αρχείο/πρόγραμμα να έχει πρόβλημα (πχ πολλές φορές το Alcohol δεν γράφει σωστά τα audio tracks από τα bin/cue αρχεία) "...

http://www.retromaniax.gr/vb/showth...F8%F9-CD-%F3%E5-1%F7-%F4%E1%F7%FD%F4%E7%F4%E1
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Χμμμμ. Οπότε στην ουσία, το 16χ που τα γράφω σήμερα είναι η καλύτερη επιλογή και επίσης πρέπει να τσεκάρω και τον εγγραφέα μου.

Θα βοηθούσε αν είχαμε μια εικόνα για το ποια recorder είναι σήμερα της προκοπής.

Υ.Γ : Εναλλακτικά, μπορούμε να γράφουμε σε CD-RW που το max speed δεν ξεπερνάει το 8χ... :roll:
 

nicked

Immune Seven 11
Staff member
Comrade
Joined
Dec 20, 2011
Messages
3,851
Εγώ πάντως με το Samsung αντιγραφικό δεν είχα ποτέ θέμα ούτε με το Dreamcast ούτε με το PS1! Με τα LG δεν ξέρω τι παίζει!
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Και απο Media εσυ τι επέλεγες ; Και το DC ειναι επιλεκτικό και τα λεϊζερ του δεν είναι τόσο φθηνά όσο του PS1...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Έχω κάψει ένα σκασμό Traxdata (τα θυμάσαι dr ? ;) ), εκτυπώσιμα Taiyo, Verbatim (lightscribe) και TDK.
Όλα παίζουν πρίμα !

Τα ίδια και στα 5 PSX - PSOne που έχω.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Τα PSXone που έχεις ειναι μεταγενέστερα και νομίζω, καλύτερης ποιότητας απο τα κλασικά *γκρί*, οσο αφορά το λεϊζερ.

Και εγώ τα Lightscribe χρησιμοποίησα, ίσως ο εγγραφέας μου οπότε να μην τα συμπαθεί και τόσο. Θα δοκιμάσω σήμερα να γράψω κανα 2 ακόμα, με ενα USB εξωτερικό Plextor.

Και να ξαναρωτήσω, γιατί μάλλον ξεχάστηκε στην πορεία : Τα PPF Patch χρειάζονται ; Εντάξει πέραν απο τους Trainers εννοώ και τα όμορφα cracktro που βάζουν!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Προσωπικά δεν τα πολυχρησιμοποίησα πλην κανα δυο εξαιρέσεων σε ISOs που έκανα μεταφορά σε eboots για παιχνίδι σε PSP...
Καίω από TOSEC και REDUMP ( http://redump.org/
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Χμμμ. Το redump.org δεν το ήξερα. Πως κατεβάζεις απο αυτό ;
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
Και εγώ απο τον θόλο κατεβάζω πλέον. Μάλλον μπορώ να πάρω τα MD5 και SFV απο το redump για να συγκρίνω οτι είναι τα σωστά image που κατεβάζω απο τον Θόλο!

Νομίζω το όλο θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας + δοκιμών με διαφορετικούς εγγραφείς. Το μέσο δοκιμής όμως, πρέπει να είναι το ίδιο, δηλαδή ενα συγκεκριμένο PSX. Εχω στην κατοχή μου 2-3 διαφορετικούς εγγραφείς...για να δούμε! :mrgreen:
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Comrade
Joined
Mar 24, 2012
Messages
5,854
geoanas said:
Προσωπικά δεν τα πολυχρησιμοποίησα πλην κανα δυο εξαιρέσεων σε ISOs που έκανα μεταφορά σε eboots για παιχνίδι σε PSP...
Καίω από TOSEC και REDUMP ( http://redump.org/

Γιώργο σε παρακαλώ - αν βρείς χρόνο κατέβασε το Speed Freaks, κάψτο και παίξτο (Europe). Είναι απο τα κλασικά παιχνίδια που αν δεν το *πατσάρεις* δεν προχωράει στην 2η πίστα. Κολλάει στο Loading της για την ακρίβεια.
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Comrade
Joined
Oct 21, 2012
Messages
7,328
Λοιπόν...yes ...το κατεβάζω ...
 
Top