Roland XP-80 repair?

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Λοιπόν παιδιά! Ξανανοίγω ξεχωριστό θέμα γιατί η υπόθεση θα τραβήξει αρκετά!
Δυστυχώς το πρώτο μου Synth, ένα Roland XP-80, το οποίο αγοράσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 (όταν έπιασα την πρώτη μου δουλειά, με πολλές δώσεις (γραμμάτια)), προδόθηκε από κατασκευαστικό λάθος. Μια κόκκινη εποξική ρητίνη που σταθεροποιούσε τα μεταλλικά βάρη κάτω από τα πλήκτρα του κλαβιέ, με τα χρόνια και τις θερμοκρασίες της χώρας μας, άρχισε να ρευστοποιείται και να τρέχει κάτω από τα πλήκτρα προς το εσωτερικό του οργάνου. Πολλά από τα μεταλλικά βαρίδια έπεσαν, ενώ το κλαβιέ κόλλησε. Ο μεγάλος μου φόβος είναι μήπως η κόκκινη γλίτσα πείραξε τα ευαίσθητα αισθητήρια του κλαβιέ, καθώς και τις ηλεκτρονικές πλακέτες!


Το λάθος ήταν (από ότι διάβασα) μιας κινέζικης εταιρίας, την οποία είχε μισθώσει η Roland Ιαπωνίας να της προμηθεύσει τα κλαβιέ. Δυστυχώς η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε, απεδείχθη ασταθής, και μετά από κάποιες δεκαετίες, υπό το κράτος χημικής αντίδρασης, έχανε τη συνοχή της, καταστρέφοντας το όργανο! H Roland μήνυσε την εταιρία, αλλά άφησε εμάς, σχεδόν στο έλεος μας. Και λέω σχεδόν, γιατί έδωσε "άτυπα" μια εγγύηση μεγάλης διάρκειας στα όργανα με τον "άτυχο" serial number. Μη φανταστείτε δωρεάν αντικατάσταση της ζημιάς, απλά για δυνατότητα να βρεις ένα (ουσιαστικά) καταργημένο κωδικό κλαβιέ (που θα συνέχιζε η Roland να παράγει), σε τιμή κόστους (αντί 300 ευρώ, να το πάρεις δηλαδή 200 με τα ταχυδρομικά). Σκόρπια στο internet διαβάζω ότι αυτή η εγγύηση έληξε το 2010 αφήνοντας εμάς στο απόλυτο κενό.


Η ελληνική κατάσταση εδώ είναι λίγο χειρότερη από την έξω! Το service οργάνων είναι ακριβό ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υπό αμφισβήτηση. Οι περισσότεροι από αυτούς συντηρούνται με service ηλεκτρονικών πιάνων, αφού το synth έχει πεθάνει στη χώρα μας...
Στη καλύτερη περίπτωση θα πληρώσεις 100 -150 ευρώ για να το "λύσουν", και να σου πουν μετά ότι δε φτιάχνεται.
Δεν μπορώ καν να φανταστώ ότι κάποιος θα κάτσει ατελείωτες ώρες για να καθαρίσει, ένα- ένα 76 πλήκτρα! Ένα από τα πλεονεκτήματα του Xp-80 ήταν βλέπετε το φουλ κλαβιέ.... Έτσι, μετά από τις προτροπές των παιδιών από εδώ μέσα (αλλά και τη γνώμη πολλών έξω που έλεγαν "Τι θα πει θέλει ατελείωτες εργατοώρες, προτιμάς να πληρώσεις; Κάνε το, και ας κρατήσει και δυο μήνες!). αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου. Έτσι και αλλιώς χαμένο για χαμένο είναι...Σε αυτό το θέμα θα παρουσιάζω την πρόοδο.
Το πρόβλημα λέω ξανά είναι μια κόκκινη κόλλα από άλλο πλανήτη. Κανένα όπλο δε τη χτυπά (μόνο ο πράσινος κρυπτονίτης).

Συγκρατεί τα μεταλλικά βάρη (νομίζω 10g) που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση ισορροπίας βάρους των πλήκτρων.

Αρχικά σκέφτηκα ότι ίσως τη γλίτωσα αφού το πρόβλημα φαίνεται να είναι στην άκρη των πλήκτρων! Τι στην ευχή; Τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά λογικά βρίσκονται από τη μέση και πίσω! Όμως μου διέφυγε ότι και τα μαύρα πλήκτρα λογικά έχουν βάρη! Αυτά βρίσκονται πίσω από τα λευκά και πιθανότατα να έχουν διαρρεύσει μυστικά στο μέσο του κλαβιέ!

Πρέπει να βγουν ένα- ένα τα πλήκτρα, να καθαριστούν, και να ελεγχθούν οι επαφές και οι φούσκες (ή ότι έχει από κάτω).

Σας ευχαριστώ ξανά παιδιά για την υποστήριξη.
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
-Ναι;
-Καλημέρα σας, Service παρακαλώ;
-....Μάλιστα!
- Έχω ένα παλιό όργανο για επισκευή. Αναλαμβάνετε Roland;
-Ναι, ποιο είναι το πρόβλημα;
-Έχω ένα XP-80 που έχει χάσει κόλλα από το κλαβιέ και έχει τρέξει μέσα στο μηχάνημα.
-....μάλιστα...
- Τι μπορεί να γίνει, και πόσο θα κοστίσει σε κάθε περίπτωση;
- Πρέπει να το δω, δε μπορώ να σας πω!
- Στο περίπου πέστε μου!
- Δε μπορώ....πρέπει να λυθεί και να δούμε. Αν έχει πάει σε πλακέτες, δύσκολα τα πράγματα.... Πόσο καιρό γίνονταν η ζημιά και έτρεχε;
- Δε ξέρω....το είχα αποθηκευμένο γύρω στα πέντε χρόνια, χρησιμοποιώ βλέπετε το μικρό.
- Λοιπόν σας έχω λύση! Μη κάνετε τίποτα! Γυρίστε το ανάποδα και αφήστε το έτσι για τα επόμενα πέντε χρόνια! Λογικά η κόλλα θα ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία και το μηχάνημα θα γίνει όπως πριν!

(παιδιά κάνω και λίγη πλάκα, είμαι λιγάκι καλαμπουρτζης)
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123


Ξεβίδωσα όλες τις βίδες στο κάτω μέρος του case.
Η διαδικασία ήταν εύκολη. Ακόμα οι βίδες ήταν όλες ιδίου μεγέθους. Το μεταλλικό καπάκι έφυγε και είδα για πρώτη φορά το εσωτερικό.
Στο μαύρο "πάτο" του οργάνου (case) βλέπετε την ρητίνη πως έχει στάξει κάτω από το σημείο που βρίσκεται το κλαβιε.
Εδώ να πω ότι ίσως να ήμουν λίγο τυχερός. Η βάση που ήταν τοποθετημένο το keyboard, ήταν ελαφρά κεκλιμένη, με αποτέλεσμα η ρητίνη να στάξει προς τα έξω.Η κάτω άποψη του κλαβιέ! Βλέπετε κάτω από τα πλήκτρα την κόκκινη εξωγήινη απειλή, καθώς και μερικά από τα μεταλλικά βάρη που δεν έπεσαν ακόμα. Η πράσινη τσόχα εκτόνωσης φαίνεται καθαρή! Μου φαίνεται απίστευτο αυτό. Λογικά κάτω από την καφέ πλακέτα, βρίσκονται τα ευαίσθητα αισθητήρια των πλήκτρων! Πρέπει να βγουν αμέσως για να δούμε τι γίνεται από κάτω....Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η μικρή πλακέτα! Είναι δυνατόν, αυτή να είναι ολόκληρο το όργανο; Επίσης όλοι οι πυκνωτές φαίνονται οκ, με πολλούς από αυτούς να είναι ακριβού τύπου "ήσυχοι" πυκνωτές. Βλέπω επίσης μια μπαταρία, που ίσως να πρέπει να αλλαχτεί μετά από σχεδόν 20 χρόνια.Η μικρή πλακέτα του Roland
Βρε παιδιά....δεν υπάρχει! Μια νυχτοπεταλούδα παγιδευμένη στο εσωτερικό του οργάνου από την εξωγήινη απειλή. Είχα δίκιο που ανησυχούσα! Ο επόμενος που είχε σειρά, ήμουν εγώ! (Τι στην ευχή! Το πέταγμα της μέλισσας ;).
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες...

Η καφέ πλακέτα *κάτω από το κλαβιέ) αφαιρέθηκε και αποκάλυψε τα μωβ Contact strip (12αρια και οκτάρι). Με μια ματιά όλα τα strips είναι καθαρότατα και στεγνά! Πολύ σημαντικό επίσης, δεν έχουν καμία φθορά! Οι επαφές άνθρακα είναι καθαρές! Πολύ σημαντικό, δεν πρέπει στον άνθρακα να πάει νερό, διαλύτης, ή άλλο υγρό.Επίσης στις επαφές της πλακέτας δεν υπάρχει καμία κόλλα. Μπορεί να βρήκα λίγη σκόνη (που θα καθαριστεί) αλλά καθόλου ρητίνη.
Αφαιρέθηκαν τα Contact strips και ελέγχθηκαν οι οπές του κλαβιέ! Δεν είδα να έχει περάσει τίποτα. Οι οπές φαίνονται καθαρές!
Λογικά η ρητίνη έπεσαι στον πάτο του μεταλλικού case (ίσως εξαιτίας της μερικής κλίσης). Τα αισθητήρια του πληκτρολογίου φυλάσσονται σε ένα σάντουιτς (λίγο έγλειψε το επάνω μέρος η ρητίνη) και συνεπώς δεν έπαθαν ζημιά.
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Λογικά η ρητίνη έχει κάτσει όλη στο κλαβιέ!
Θα πρέπει να αφαιρεθεί το κλαβιέ και να μπω στη διαδικασία να βγάλω ένα - ένα τα πλήκτρα.
Αυτή η διαδικασία πραγματικά με τρομάζει, αφού θεωρώ ότι θα κάνω 100% ζημιά στο όργανο.


Μετά θα πρέπει να δω τι είδους χημικό θα τα βυθίσω!
Το οινόπνευμα δεν κάνει τίποτα.
Το ασετόν το βγάζει αν είναι λίγο, άλλα ξεβάφει το case.

Η κόλλα είναι φαινομενικά ξερή αλλά κολλά γερά...
Είναι σαν κερί χαλάουα...δεν αναλύεται, δεν ρευστοποιείται, δεν προσβάλλεται απο διαλύτες.

Πρέπει να την κόψεις με ένα κατσαβίδι (παγωμένη) ή ίσως να τη θερμάνεις με κάποιο τρόπο χωρίς να λιώσεις τα πλήκτρα...
Στο ίντερνετ διάβασα για μια συνταγή με κοκτέιλ χημικών....
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,050
Reaction score
5,537
Points
223
Turri συμπάσχω....λογικά πρέπει να είδες αυτό http://joeyfehrenbach.tumblr.com/post/1 ... glue-issue που οδηγεί σε αυτό http://jd800center.blogspot.gr/2013/03/ ... oblem.html ,έτσι ;

...
The best way to fix this problem is to remove all the red glue, under the mildest conditions possible (NOT boiling water, as some have tried), and re-glue the weights into the keys. The keybed comes out better than new. Here's my technique.
Sodium hydroxide (NaOH, lye) solution works great to dissolve the red glue without harming the plastic. It is caustic, so WEAR SAFETY GOGGLES. Even dilute NaOH can permanently damage your eyes, and it's very likely your lye solution will be splashing about. If you get any of the solution on yourself, wash it off promptly with a lot of water.
...
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η καυστική σόδα ή υδροξείδιο του νατρίου είναι το δραστικό στοιχείο που επιτρέπει το μετασχηματισμό των ελαίων σε σαπούνι. Μπορείτε να αγοράσετε τη σόδα που θα φτιάξετε τα σαπούνια σας σε καταστήματα που πουλάνε εργαλεία, χρώματα, σιδηρικά, αγροτικά είδη λιπάσματα και φυτά.

Θα τη βρείτε σε στερεά μορφή (αγνή) ή διαλυμένη σε νερό στη περίπτωση αυτή επιλέξτε συγκέντρωση 30-35% σόδας στο διάλυμα. Για αρχή συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε καυστική σόδα σε διάλυμα.

Προσοχή να μη μπερδέψετε τη καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου, ΝαΟΗ) με τη σόδα (το ποτό, ανθρακικό νάτριο, Να2CO3) ή μαγειρική ή φαρμακευτική σόδα (διττανθρακικό νάτριο, ΝαΗCO3), που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη σαπωνοποίηση.Η καυστική σόδα (ΝαΟΗ) είναι εξαιρετικά καυστικό προϊόν (Πολύ διαβρωτικό και προκαλεί σοβαρά εγκαύματα) οφείλουμε να το μεταχειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή

Η μπαταρία θέλει επίσης ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ άλλαγμα ! ;)
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Ευχαριστώ!

Ναι, τα είδα και εγώ....αλλά ρε φίλε, το νιώθεις και εσύ, είναι επικίνδυνο!


Μιλάμε για μια ισχυρότατη βάση!
Εγώ περίμενα κανένα οξύ.
Από ότι βλέπω, είναι εξαιρετικά ασταθές και απρόβλεπτο!
Στο νερό το ρίχνεις, και δε ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.
Ποιος τρελός το σκέφτηκε...
Επίσης φοβάμαι ότι θα λιώσει τα πλήκτρα, το έκανε ποτέ κανε κανείς και έμεινε ζωντανός;
Μπορεί να βγάλει απλά καπνούς ηδρογόνου, αλλά μπορεί και να αναφλεγει...
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Πρόσεξα στα σχόλια του link που έδωσε ο Geo, ότι κάποιος (με λιγότερο κίνδυνο) και λίγο περισσότερο κόπο, έβγαλε τις κόλλες με μαγειρική σόδα και ξύδι! Μπορεί να το δοκιμάσω αρχικά, και μετά βλέπουμε!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,050
Reaction score
5,537
Points
223
Δοκίμασε στην αρχή μόνο με διάλυμα μαγειρικής σόδας και δες τι θα βγάλει...
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123


Τα κατάφερα με τα πολλά και αφαίρεσα το κλαβιέ. Η διαδικασία αφαίρεσης των πλήκτρων, ευτυχώς ήταν, σχετικά, απλή.
76 πλήκτρα αφαιρέθηκαν ένα - ένα, και τα ελατήρια τους φυλάχτηκαν.
Με προβληματίζει ελαφρά ότι μερικά ελατήρια έχουν λίγη κόλα.
Φοβάμαι ότι θα οξειδωθούν αν καθαριστούν με υγρό...Αυτού του είδους τα καλώδια (διαπίστωσα) ότι δε βγαίνουν με τη φύσα. Η φύσα είναι κολλημένη στο board, και τραβάς το καλώδιο για να βγει.
Έκανα άραγε σωστά; Υπάρχει κανένα tip ώστε να "καρφώνεις" ξανά την ταινία στο socket?

To κλαβιέ είναι "βαρέως τύπου" όλο μέταλλο! Κοιτάξτε τη σκόνη...
Θα καθαριστεί καλά με ασσετόν (για να βγουν και οι κόλλες!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,050
Reaction score
5,537
Points
223
Ωραίος !
Μην ανησυχείς για το καλώδιο. Αυτού του είδους τα καλώδια τα έχω συναντήσει σε πολλά μηχανάκια. Απλά το τραβάς και μετά το επανατοποθετείς. Πρόσεχε μόνο μην το παραζορίσεις ;)
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Ουφφ! Ωραία!
Απλά θυμάμαι π.χ. στην περίπτωση του keyboard της A1200, ότι η "φύσα" είχε μια ασφάλεια. Την τραβούσες λίγο και την έσπρωχνες για να ασφαλίσει. Οι δικές μου είναι μπετόν αρμέ. Δεν κινούνται με τίποτα.
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Εκφράζω "συγκρατημένη" αισιοδοξία.


Το ξύδι και η μαγειρική σόδα φαίνεται ότι επιτίθενται με μίσος στην εξωγήινη κόκκινη κόλλα, και την αδρανοποιούν, αφήνοντας ανέπαφα τα πλαστικά μέρη. Ένα εικοσιτετράωρο μέσα στο μείγμα φτάνει για να μαλακώσει την κόλλα τόσο, ώστε αυτή να απομακρυνθεί με την αιχμή ενός ίσιου κατσαβιδιού. Η πρώτη εικοσάδα λευκών ( μετά την επιχείριση) έκανε ένα μπάνιο σε απορρυπαντικό ρούχων και φαίνεται να είναι καθαρή και κάτασπρη (ίσως πιο άσπρη και από πριν) Φοβόμουν μήπως κιτρινίσουν από το ξύδι αλλά ευτυχώς οι φόβοι δεν επαληθευτηκαν.
Θα τα δω αύριο με το φως της ημέρας για να κάνω τελικό απολογισμό.
 

DAT-Alex

Retro Addict
Messages
630
Reaction score
430
Points
73
turrican said:
Ουφφ! Ωραία!
Απλά θυμάμαι π.χ. στην περίπτωση του keyboard της A1200, ότι η "φύσα" είχε μια ασφάλεια. Την τραβούσες λίγο και την έσπρωχνες για να ασφαλίσει. Οι δικές μου είναι μπετόν αρμέ. Δεν κινούνται με τίποτα.
Turri η στγκεκριμένη καλωδιωταινία (η δικιά σου σύμφωνα με φώτο σε προηγούμενο post) βγαίνει/μπαίνει όπως ακριβώς έκανες (!)
Αυτού του είδους δεν εχουνε ασφαλεια ή επιπλέον πλαστικό που 'ασφαλίζει' .
Το κολπο ειναι για να μην τις τσαλακώσεις : αν παρατηρήσεις τις πιανεις απο χαμηλα
σε σημείο που οπως θα καταλαβεις ειναι ενισχυμένη και ...σκληρή ;) και την πιέζεις
σιγά σιγά μεσα στο socket σπρώχνοντας συμμετρικά πέρα-δόθε σαν τραμπάλα .
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Να 'σαι καλά βρε DAT, παραστατικότατος!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με είχε αγχώσει.
Όλα θα πάνε καλά λοιπόν!


Η σόδα με το ξύδι πήγε πολύ καλά τελικά!
Τόσο καλά που σκέφτομαι να τη δοκιμάσω τοπικά και στα μαύρα σημεία του σασί!
Εδώ όμως έχουμε μέταλλο, και θα ήθελα να δοκιμάσω πρώτα στο εσωτερικό (που δε φαίνεται) για να δω πως θα συμπεριφερθεί στην επιφάνεια και στο χρώμα.

Επίσης, επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πλήκτρων που το μεταλλικό βάρος δεν έχει ξεκολλήσει, (και συνυπολογιζομένου ότι χρησιμοποιώ την πιο ήπια μέθοδο απομάκρυνσης της κόλλας, και θα με παιδέψει αρκετά), σκέφτομαι να εξαφανίσω την πλεονάζουσα κόκκινη γλίτσα, που έχει καλύψει το βαράκι γύρω και πάνω, και να μην αποκολλήσω τα βάρη! Θα κάνω δηλαδή μια "αιμόσταση" με χημικό (ξύδι - σόδα), ενώ θα καλύψω το βαράκι γύρω - γύρω με νέα υψηλής ποιότητας, διάφανη εποξική κόλλα, ώστε να στεγανοποιησει την περιοχή, και να αποτρέψει νέα διαρροή για πολλές δεκαετίες.
 

DAT-Alex

Retro Addict
Messages
630
Reaction score
430
Points
73
turrican said:
.... σκέφτομαι να εξαφανίσω την πλεονάζουσα κόκκινη γλίτσα, που έχει καλύψει το βαράκι γύρω και πάνω, και να μην αποκολλήσω τα βάρη! Θα κάνω δηλαδή μια "αιμόσταση" με χημικό (ξύδι - σόδα), ενώ θα καλύψω το βαράκι γύρω - γύρω με νέα υψηλής ποιότητας, διάφανη εποξική κόλλα, ώστε να στεγανοποιησει την περιοχή, και να αποτρέψει νέα διαρροή για πολλές δεκαετίες.
Καλά εεε μιλάμε για πολύ cool restoration... βλέπω η όρεξη και το μεράκι περισσεύουν. Μπράβο για την σχολαστικότητά σου και την επιμονή σου.
έτσι το μηχάνημα θα 'ζήσει' για πολλές δεκαετίες ακόμα :thumbup:
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Αχ...η ανάγκη με έκανε!!!

Για να είμαι όμως ειλικρινής "δε το έχω καθόλου".
Δεν έχω την εμπειρία, ενώ προσπαθώ να προετοιμάσω τον εαυτό μου, ότι μπορεί να υπάρξουν...απώλειες.
Δε ξέρω...νομίζω ότι κάτι στο τέλος θα με αιφνιδιάσει. Αγχώνομαι μήπως δε μπορέσω να συναρμολογήσω στο τέλος το όργανο σωστά (έχω πάρει φωτος και video), φοβάμαι μη "φάω" καμιά καλωδιοταινία, τρομάζω μήπως μετά την αλλαγή της μπαταρίας αντικρίσω κανένα περίεργο Error και ψάχνω να βρω πως γίνεται το hardware reset, τρέμω μήπως έχω χάσει κανένα ελατήριο των πλήκτρων, κανένα βαράκι κτλ.

Χθες είχα και ένα μικρό "ατύχημα". Εξαιτίας της εκλείψεως χώρου, μου έπεσαν κάποια πλήκτρα στο πάτωμα, και έσπασε, σε ένα, μια μικρή "φλούδα" στο κάτω μέρος. Εκτιμώ ότι δε θα φαίνεται, και δεν επηρεάζει σε κάτι, όμως έχω να πω, ότι για αυτές τις δουλειές χρειάζονται χώρος και "εργαστήρια", που εγώ δυστυχώς δεν έχω . Είναι πολύ αγχωτικό να προσπαθείς να βρεις τον τέλειο χρόνο που να κοιμούνται όλοι, να προσπαθείς να μη τρέξει τίποτα όξινο στα μαρμάρινα πατώματα (να μην έχεις πατήσει επίσης τίποτα), ενώ πετάω έξω το ξύδι με τις κόλλες, μην έχω κανένα απρόοπτο.

Προσοχή θέλουν τα πλήκτρα. Είναι κακής ποιότητας πλαστικό (σαν κοκάλινα) και είναι πολύ ευαίσθητα στις πτώσεις. Μέσα στο σιδερένιο κλαβιέ δεν παθαίνουν τίποτα, αλλά αν πέσουν στο πάτωμα σπάνε οι κάτω απολήξεις τους, σαν γυαλί.
Σε ευχαριστώ ξανά DAT.

ΥΓ χθες έβαλα την τελευταία εικοσάδα πλήκτρων στο μείγμα! Λογικά σήμερα ξεμπερδεύω από την κόλλα στα πλήκτρα.
Πολύ χρήσιμες ήταν οι οικονομικές συσκευασίες ξυδιού των 2l! Δε θα ήξερα υπό άλλες συνθήκες ότι υπάρχουν...
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,050
Reaction score
5,537
Points
223
turrican said:
Πολύ χρήσιμες ήταν οι οικονομικές συσκευασίες ξυδιού των 2l! Δε θα ήξερα υπό άλλες συνθήκες ότι υπάρχουν...
...και ότι περισσέψει...βουρ για πιπεράκια τουρσί ! :D ;)
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,669
Reaction score
2,357
Points
123
Θα το κάνω σκορδοστούμπι και θα ανοίξω πατσατζίδικο!
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,050
Reaction score
5,537
Points
223
Θα με έχεις καλό πελάτη :D :lol: ...Πατσάς RULEZ !!! :thumbup:
 
Top