The one Amiga to rule them all!

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
Πριν από μερικά χρόνια είχα φτιάξει μία Amiga 2000 η οποία, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, με Vampire κλπ, διέθετε τη μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ που γνωρίζω να έχει υπάρξει ποτέ σε Amiga. Ισχύει-δεν ισχύει αυτό δεν έχει σημασία, καθώς επρόκειτο για ένα πολύ ενδιαφέρον (και δαπανηρό) project. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά γι' αυτό στο http://donysoldcomputers.blogspot.gr/2017/06/once-we-were-kings-10-one-amiga-to-rule.html.

 

turrican

Retro Guru
Messages
2,738
Reaction score
2,523
Points
123
Βρε Πάνο, τι μεγαλειώδες ποστ ήταν αυτό;
H Amiga 2000! Η μεγάλη Amiga! Το κόσμημα, το φόβητρο! Το αντικείμενο πόθου και δύναμης! Σε αυτό το μηχάνημα κούμπωσαν για πρώτη φορά και οι εξωτικές πλακέτες των θρυλικών transputers, όταν (πριν την Atari), η commodore φλέρταρε στενά με τους Βρετανούς της Perihelion (που ήταν επίσης παλιοί γνώριμοι από την εποχή της MetaComCo). Δε γνωρίζω τελικά τι έγινε, αλλά η commodore απέσυρε απότομα το ενδιαφέρον της, και έτσι η Amiga έμεινε μόνο με τα πολύ εντυπωσιακά demos (και κάποιες πρωτότυπες transputer πλακέτες). Χμμμ να μια ακόμα ιδέα για upgrade!
(Δεν αντέχω επίσης να μη το αναφέρω, βλέποντας αυτές τις θύρες επέκτασης, ότι λυπάμαι που η Atari δεν κυκλοφόρησε τελικά το microbox, ώστε ο Falcon να αποκτούσε τα υπέρ πολύτιμα slots που του στέρησαν.....

Εντυπωσιακό το μηχάνημα, αλλά και εντυπωσιακή η παρουσίαση!
Πραγματικά έμεινα άφωνος! To Συγκεκριμένο configuration αποτελεί για εμένα την επιτομή του computing! Δεν έχω λόγια, θα πω μόνο, ότι μοιάζει να σπρώξατε ο ένας τον άλλο, μέχρι τα τελικά όρια! Εξελιχτήκατε μαζί, μέχρι τελικής πτώσης! Με προβλημάτισε μάλιστα και φιλοσοφικά.
Πάντα έβλεπα ως μοναδική οδό εξέλιξης ενός (vintage) computer, την ευθεία εξωστρέφεια (και τη σύνδεση - επαφή με τον έξω κόσμο, μέσω internet). Εσύ προχώρησες στο ίδιο, δια μέσου της εσωστρέφειας, συνδέοντας ουσιαστικά την amiga πρώτα με τον εαυτό της! Μια Amiga τούμπανο, κοινωνός του ομφαλοσκοπισμού, με ένα φρέσκο αέρα ανανέωσης.

Με προβληματίζει επίσης και το απότομο τέλος της σχέσης σας. Μπορώ να το σχολιάσω - αναλύσω, αλλά δε ξέρω αν θα τα καταφέρω να φτάσω κάπου.
Εγώ βλέπεις ανήκω σε άλλη σχολή. Καίει μέσα μου κάτι το αρχέγονο, που ορίζει αναγκαστικά και τη σχέση μου με τα computers. Θα αναφέρω ως παράδειγμα ότι από καταβολής κόσμου, οι άνθρωποι διάλεγαν να θάβονται με τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Άλλοι πάλι, κανιβάλιζαν τους νεκρούς προγόνους τους, ώστε να αποτελούν για πάντα μέρος τους. Δεν μπορώ να φανταστώ τα μηχανήματα μου μακρυά μου! Θα φτιάξω μια ωραία πυραμίδα και θα γίνω αθάνατος Μαμ ρα!
 
Last edited:

clemenza

Retro Addict
Messages
967
Reaction score
1,358
Points
93
Δεν ξέρω τι να πω, Δημήτρη!

Όχι μόνο με αφήνεις (ξανά) άφωνο με τον λυρισμό σου, αλλά πλέον βγαίνεις και εκτός ορίων του λεξιλογίου μου! :lol:

Σε ό,τι αφορά το project αυτό καθαυτό πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκιο, καθώς πραγματικά θεωρώ ότι έφτασα στα όρια τα δικά μου (τα οικονομικά, κυρίως) αλλά και του μηχανήματος: με δεδομένους τους περιορισμούς των Zorro II και ISA 8 & 16bit slots δεν ξέρω αν θα μπορούσα να πάω έστω και λίγο παραπέρα από εκεί που έφτασα...

Μια μικρή λεπτομέρεια, όμως, που δεν την έγραψα στο blog: είχα σκεφτεί να εγκαταστήσω και (χακαρισμένο) Mac OSX στην PC side του μηχανήματος, επιδιώκοντας ένα triple boot με Leopard, XP και Windows 7. Είχα φτάσει μάλιστα σε καλό σημείο, καθώς η εγκατάστασή μου του Leopard έπαιζε, αναγνωρίζοντας κάρτες γραφικών & δικτύου μια χαρά. Αυτό που δεν είχα καταφέρει να κάνω ήταν να κάνει boot το Mac OS από τον σκληρό δίσκο: έπρεπε να ξεκινήσει από το οπτικό μέσο, χρησιμοποιώντας την εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο στη συνέχεια. Αυτό, δεν κάθισα να το λύσω ποτέ. Αντίθετα, διέγραψα την εγκατάσταση του Mac OS και πούλησα το μηχάνημα... :(

...για να φτάσουμε και σε αυτό που θίγεις στο τέλος: φίλε, έχουν περάσει τόσα και μηχανήματα από τα χέρια μου που, χωρίς υπερβολή, αυτό που πραγματικά με έσωσε ήταν το ότι δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να δημιουργήσει συναισθηματικούς δεσμούς με αυτά. Τίποτα. Δεν θέλω μεν να καταστραφούν ή να τα κακομεταχειριστεί κάποιος αλλά, από εκεί και πέρα, δεν με νοιάζει ποιος τα έχει και δεν με πειράζει που δεν είμαι εγώ. Αν τώρα πέσουν στα χέρια κάποιου που τα χρησιμοποιεί κιόλας, ακόμα καλύτερα! :cool:
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,738
Reaction score
2,523
Points
123
Λεοπάρδαλη ε; ....ρε φίλε, respect!
(ε, όταν λέω ότι θέλω να γίνω ο Μαμ ρα!)
 

chriskgnr

Retro Guru
Messages
2,053
Reaction score
515
Points
123
πολύ καλό το άρθρο και με μεγάλο όγκο πληροφοριών! :thumbup:
 
Top