Παιδιά, σας ευχαριστώ και πάλι όλους όσους μπήκατε στον κόπο να μου γράψετε συμβουλές, να μοιραστείτε μαζί μου εμπειρίες και links (
@dimfil εγώ μόνο για τα patches του PP γνώριζα μέχρι σήμερα για να καταλάβεις!). Έχει πλάκα που η όλη φάση μπερδεύεται αντί να ξεδιαλύνεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μας άλλες ανάγκες έχει, άλλο budget, άλλη υπομονή και άλλες ανοχές σε πράγματα που μπορεί να είναι (ή και όχι) εκνευριστικά ανάλογα με την οπτική και τα νεύρα του καθενός...
Πλέον, μετά από τόσα χρόνια, έχω αποφασίσει ότι δεν θέλω πια ούτε κολλητήρι να έχω στην κατοχή μου και ότι το 100% του "κατσαβιδιάσματος" που ρίχνω προτιμώ να έχει να κάνει με PCs και δη με laptops. Γιατί; Δεν ξέρω, οι μεγάλοι άνθρωποι γεμάτοι παραξενιές δεν είναι;
Στα του retro computing εσχάτως θέλω να είμαι όσο γίνεται end user, να βρίσκω λύσεις plug & play με επαρκές documentation και ας τις πληρώνω και λίγο ακριβότερα από άλλες που θα με οδηγήσουν σε ψάξιμο, συναντήσεις, στο να γίνω φόρτωμα σε άλλους, κλπ. Προτιμώ σε όσα δεν γνωρίζω να ρουφάω τις εμπειρίες σας - γι' αυτό και όλο αυτό το thread, άλλωστε - παρά να αγοράζω κάτι και ή να το βάζω στην άκρη ή να με βάζει αυτό σε μπελάδες και τρεχάματα!
Γι' αυτό ας πούμε, εκτιμώ την πρόταση του Άκη και τον ευχαριστώ θερμά, αλλά προτιμώ να πάρω κάτι που να παίξει με τη μία, παρά να flashάρω, να κολλάω βύσματα, να ψάχνω για καλώδια και για ανθρώπους με 3D printers. Αν υπάρχει κάποια λύση έτοιμη που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στην τιμή της και να είναι δοκιμασμένη και λειτουργική, ευχαρίστως να την τιμήσω!
Συμπερασματικά, νομίζω ότι θα καταλήξω στο UltraSatan να τελειώνουμε που θα μπορώ να το συνδέω είτε στο ένα είτε στο άλλο μηχάνημα εξωτερικά και να παίζει με τη μία χωρίς να με πρήζει αυτό και εγώ εσάς!
Επειδή ο Χρήστος έθιξε κάποια θέματα για αντίστοιχα devices σε 8bit μηχανήματα, και επειδή σε αυτά (στα 8μπιτα, ντε!) έχω πολύ μεγαλύτερη εμπειρία - περισσότερη από όση θα ήθελα, ίσως -, θέλω να καταθέσω και εγώ τις απόψεις μου:
- το SMART card interface της Retroleum για τον ZX Spectrum τα σπάει (και λαμβάνω προφανώς πάντα υπόψη και την σχέση αξίας προς τιμή, γι' αυτό δεν αναφέρω π.χ. το DivMMC).
- αντίστοιχο κατ' εμέ είναι το Budget USB floppy emulator του ZAXON για τον Amstrad 6128: φθηνότερο και απλούστερο στη χρήση του από το Μ4, με λιγότερες δυνατότητες μεν αλλά με το 95% των χαρακτηριστικών και της συμβατότητας που ζητάει ο μέσος χρήστης δε.
- το SD2IEC, όπως ανέφερε και ο Δημήτρης, είναι τόσο αργό όσο και το πραγματικό disk drive του 64άρη. Turbo λύσεις υπάρχουν (πολλές) δεκάδες, είτε σε software είτε σε hardware. Για την τιμή του είναι μια χαρά, με τους όποιους περιορισμούς και ασυμβατότητές του. Μην ξεχνάτε όμως ότι πέραν του Commodore 64 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε Commodore 16, Plus/4, VIC-20 & Commodore 128, και μάλιστα, στα υπόλοιπα formats, έχει πολύ λιγότερα προβλήματα με turbo loaders κλπ απ' ότι στον C64.
- για τα 8μπιτα μηχανάκια της Commodore υπάρχει και ο απόλυτος tape emulator, το - σχετικά άγνωστο - Cassiopei που κάνει εξαιρετική δουλειά, παίζει τα πάντα και στα πάντα και μάλιστα και με κανονικές και με turbo ταχύτητες.
- τέλος, για τα συμπαθή Oric-1 και Atmos συστήνω το (σχετικά σύγχρονο) Erebus που προσφέρει εξαιρετικό tape emulation σε λογικότατη τιμή.