WinUAE How To : A1200 + Whdload

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
Όπως ακριβώς λέει και ο τίτλος του thread, θα προσπαθήσω όσο πιο αναλυτικά, να σας δείξω πώς να στήσετε μια Amiga 1200 με σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας. Επιπλέον θα εγκαταστήσουμε το Workbench 3.1 και το WHDLoad, για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη στο να φορτώνουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια!

Πράγματα που θα χρειαστούμε :

  • WinUAE (2.3.2)
  • Workbench 3.1 (Ολόκληρο το disk-set, σε μορφή ADF)
  • Την 3.0 η 3.1 Kick Start ROM
  • Lha
  • Installer
  • WHDLoad 16.7 (Αυτήν την έκδοση δουλεύω εγώ! Αν σας βγάζει πρόβλημα το link, απλώς κάντε το copy/paste σε ενα νέο tab!)
Αφού έχουμε τα παραπάνω μπορούμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία. Φραπεδάκι και φύγαμε!!! Τα Workbench + Kick Start Roms δεν τα ποστάρω εδώ, αλλά μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στο http://www.pleasuredome.org.uk!

Πρώτα Βήματα

1. Εγκαταστήστε το WinUAE στην default τοποθεσία του . Δηλαδή στο «C:\Program Files\WinUAE»
2. Κατευθυνθείτε στο «C:\Program Files\WinUAE» και δημιουργήστε 2 νέους φακέλους. Τον έναν θα τον πούμε ROMS και τον άλλον Hard Disks. Μέσα στο φάκελο Hard Disks δημιουργήστε 1 ακόμα φάκελο με το όνομα Programs.
3. Αντιγράψτε τα ROMS που κατεβάσατε μέσα στον αντίστοιχο φάκελο. Δηλαδή στο «C:\Program Files\WinUAE\Roms»

Στήσιμο Υλικού

Ανοίγοντας το WinUAE μην τρομάξετε από τις τόσες πολλές επιλογές του. Με το πέρας των τελευταίων εκδόσεων, αρκετές από τις ενοχλητικές του ρυθμίσεις, έχουν αυτοματοποιηθεί, καθιστώντας το έτσι αρκετά ευκολότερο για εμάς τους αρχάριους. Πάμε να δούμε τι γίνεται..

1. Hardware/Rom


Εδώ κάνουμε browse και επιλέγουμε από το φάκελο ROMS που αναφέραμε πιο πριν, την έκδοση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Στην περίπτωση μας 3.0 η 3.1.



2. Hardware/CPU

Πολλές επιλογές, φροντίστε να επιλέξετε ότι ακριβώς φαίνεται και στο screenshot.

• CPU : 68020
• FPU : 68882
• JIT
• JIT Cache Size : 5 MB
• CPU Emulation Speed : Fastest Possible But Maintain Chipset Timing
• CPU IDLE : 4 clicks before full



3. Hardware/Chipset


• Chipset : AGA
• Chipset Extra : A1200
• Collision Level : Sprites and Sprites vs. Playfield



Επιπλέον επιλέξτε μετά Hosts/Display και φροντίστε οι επιλογές να ταιριάζουν στο screenshot που παραθέτω. Εαν έχετε σκοπό να έχετε ανοιχτό τον οδηγό αυτό όσο κάνετε δουλειά, αντί για Full Screen, επιλέξτε Windowed Mode!



4. Hardware/Ram


• Chip : 2MB
• Fast : 8MB



5. Hardware/Expansions


Αν και σε πρώτη φάση δεν θα το χρειαστούμε, επιλέξτε 32MB στην επιλογή RTG Graphics Card. Θα φανεί χρήσιμο αργότερα, όταν θα βαρεθούμε το default στήσιμο του Workbench και θα θελήσουμε να το *ομορφύνουμε* βάζοντας διάφορα καλούδια και icon packs.



6. Hardware/Hard Drives

Διαλέγουμε Add Hardfile.



Σαν μέγεθος γράφουμε 44 (Δηλαδή 44Mb) και πατάμε Create.



Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει για το πού να σώσει το αρχείο, πηγαίνουμε στο «C:\Program Files\WinUAE\Hard Disks» και εδώ του δίνουμε το όνομα WB31.



Πατώντας Ok θα δούμε ότι δημιουργείτε επιτυχώς και του δίνει αυτόματα το Device Name DH0. Τέλεια!

Συνεχίζουμε διαλέγοντας τώρα Add Directory.



Όπως ακριβώς δείχνει και το screenshot συμπληρώνουμε τα πεδία ως εξής :

• Device Name : DH1
• Volume Label : Programs

Πατάμε Select Directory, και επιλέγουμε τον ακόλουθο φάκελο «C:\Program Files\WinUAE\Hard Disks\Programs».



Αυτό ήταν.

Πλέον έχουμε έτοιμη μια Amiga 1200 με σκληρό δίσκο 44ΜΒ για να κάτσει το Workbench, έναν δίσκο *unlimited* για τα προγράμματα μας και με ένα καλό/σταθερό CPU/RAM configuration. Σε αυτό το σημείο θα είναι καλό να σώσουμε την δουλειά μας για να μην κάνουμε όλα αυτά κάθε φορά που αρχίζουμε το WinUAE. Οπότε…..

7. Settings/Configurations.


Προσοχή μην πατήσετε κάτι από τα έτοιμα γιατί θα χάσετε ΟΛΕΣ τις ρυθμίσεις που έγιναν ως τώρα! Συμπληρώστε με προσοχή τα πεδία ως εξής και μετά πατήστε Save.

• Name : Amiga 1200 + HDD
• Description : Amiga 1200 by iamretro

Εγκατάσταση Workbench 3.1


Αφού έχουμε κατεβάσει την συγκεκριμένη έκδοση, ανοίγουμε το WinUAE και φορτώνουμε το configuration που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο section. Πηγαίνουμε στην επιλογή Floppy Drives και ενεργοποιούμε το DF0 και DF1. Αν θέλετε για να επιταχύνετε την εγκατάσταση του λειτουργικού ανεβάστε την ταχύτητα του floppy στο 800%.



1. Στο DF0 φορτώστε την 1η δισκέτα (Install Disk) και πατήστε Start. Μπορείτε κάλιστα να βάλετε και μια 2η δισκέτα στο DF1 αλλά καλύτερα να το αποφύγετε αυτή τη φορά.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα *ανάψει* η Amiga και θα δούμε την επιφάνεια εργασίας του Workbench 3.1.

2. Σε αυτή τη φάση πρώτα θα κάνουμε format το DH0:NDOS ( Είναι ο δίσκος των 44MB που ετοιμάσαμε νωρίτερα) και αφού γίνει αυτό θα περάσουμε το λειτουργικό πάνω του. Επιλέξτε το DH0:NDOS και όσο είναι highlighted από το μενού διαλέγουμε Icons/Format Disk.



3. Στο παράθυρο που ανοίγει τικάρουμε όλες τις επιλογές και δίνουμε το όνομα System. Τέλος πατάμε Format και επιβεβαιώνουμε σε κάθε ερώτηση που θα μας εμφανιστεί του στύλ ( ARE YOU REALLY SURE YOU WANT TO COMPLEEEETELY ERASE THE HARD DISK ?? :look_down: )



4. Φρέσκος φρέσκος ο νέος μας δίσκός είναι έτοιμος να του κάτσουμε το Workbench. Στην επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να φαίνεται μια δισκέτα με το όνομα Install3.1. Κλίκ κλίκ πάνω της, και απο τους φακέλους που θα μας δώσει μπαίνουμε σε αυτόν που λέει Install. Μιας και είμαστε Αγγλομαθείς θα επιλέξουμε την English εγκατάσταση.



5. Πατάμε Proceed στο παράθυρο που θα μας εμφανίσει



6. Εδώ επιλέξτε φυσικά Intermediate και μετά Proceed With Install



7. Συνεχίζουμε με Install For Real και Logging Options None, πατάμε πάλι Proceed



8. Φροντίστε εδώ να επιλέξετε English, εκτός βέβαια αν γνωρίζετε άλλες γλώσσες αλλά και πάλι ΔΕΝ το συνιστώ! :lol:



9. Μόλις σας συζητηθεί ποιά Keymaps να περάσετε διαλέξετε American και British.



10. Με το τελευταίο Proceed που θα πατήσετε θα αρχίσει η εγκατάσταση. Ανα διαστήματα θα σας ζητηθεί να βάλετε και τις άλλες δισκέτες (Extras,Fonts,Storage,etc). Μόλις γίνει αυτό, πατάμε F12 και θα εμφανιστεί το μενού του WinUAE. Οπότε στo DF0 η DF1 βάλτε τη δισκέτα που χρειάζεται, πατάτε οκ και η εγκατάσταση θα συνεχίσει. Αν όλα πάνε καλά θα πρέπει να δείτε αυτό...



Κάντε επανεκίνηση το WinUAE αφού αδιάσετε πρώτα τα floppy. H Amiga πλέον θα κάνει boot απο το δίσκο και θα φορτώσει το Workbench που μόλις περάσαμε.



Εγκατάσταση LHA και Installer

Πρίν ξεκινήσουμε να περάσουμε το WHDLoad θα πρέπει να περάσουμε και 2 προγραμματάκια. Το πρώτο είναι το γνωστό πρόγραμμα συμπίεσης/αποσυμπίεσης lha και το δεύτερο ο installer. O installer είναι ένα *πακέτο* που το χρησιμοποιούν αρκετά προγράμματα και φυσικά ο WHDload.

Αφού τα έχουμε κατεβάσει, τα αντιγράφουμε χύμα μέσα στο φάκελο «C:\Program Files\WinUAE\Hard Disks\Programs» (μαζί με το WHDLoad).

Τρέχουμε το WinUAE και φορτώνουμε το γνωστό μας configuration.

Μόλις ανοίξει η Amiga, πάμε στο System, επιλέγουμε τον φάκελο System και μέσα από αυτόν εκτελούμε το Shell. Εδώ θα δώσουμε λίγες εντολές, μην τρομάζετε.

System:> Programs:lha.run RAM:



Έτσι αποσυμπιέζουμε τα εκτελέσιμα του lha στην RAM. Βλέπουμε οτι έχει διάφορες εκδόσεις, ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχουμε. Εμείς φυσικά θέλουμε αυτήν για τον 68020. Οποτε..

System:> copy Ram:lha_68020 C:lha



Τώρα που είναι εγκατεστημένο το lha μπορούμε να αποσυμπιέσουμε και να εγκαταστήσουμε τον installer. Φύγαμε

System:> lha x programs:Installer-43_3.lha programs:



System:> copy programs:Installer43_3/Installer C:



Τέλεια. Έχουμε εγκαταστήσει κ τον installer! Μπορούμε τώρα να σβήσουμε το αρχικό αρχείο του δίνοντας απλώς το παρακάτω

System:> delete programs:Installer-43_3.lha



Γράφοντας endcli μπορείτε να τερματίσετε το Shell

Εγκατάσταση WHDLoad

Όπως και πρίν, έτσι και εδώ, ανοίγουμε ενα Shell (System->System->Shell)

System:> lha x programs:WHDLoad_usr.lha programs:



System:> endcli

Πλέον έχουμε τελειώσει με τις *χειροκίνητες* εντολές. Πάμε στο σκληρό μας δίσκο με το όνομα Programs. Εδω θα πρέπει να έχουμε 2 φακέλους. WHDLoad και τον Installer.



Μπαίνουμε στο φάκελο WHDLoad και επιλέγουμε το Install.



Πατώντας Proceed θα ολοκληρώθεί η εγκατάσταση του, απλά φροντίστε να είναι επιλεγμένο σαν Selected Drawers το C: και το HELP: στα αντίστοιχα παράθυρα που θα εμφανιστούν!

Εγκατάσταση Παιχνιδιών

Εάν είχατε το κουράγιο να φτάσετε μέχρι εδώ, τότε η εγκατάσταση παιχνιδιών είναι πανεύκολη.

Ανάβουμε την Amiga μας και πηγαίνουμε στο σκληρό δίσκο Programs. Εδώ δημιουργήστε ενα νέο φάκελο με το όνομα Games.



Πατήστε ένα alt-tab και ανοίξτε ένα browser στο WHDownload Center ( Η πολύ απλά κλείστε το WinUAE). Εδω, βρίσκονται αρκετά παιχνίδια έτοιμα για το WHDLoad. Προσωπικά επέλεξα το Rainbow Islands.

Αφού λοιπόν το κατεβάσετε, αποσυμπιέστε το όπου σας βολεύει. Θα δείτε οτι μέσα υπάρχει ενας φάκελος RainbowIslands και ενα αρχείο RainbowIslands.info. Αυτά αντιγράψτε τα όπως είναι στο εξής path «C:\Program Files\WinUAE\Hard Disks\Programs\Games».

Γυρίστε πίσω στην Amiga σας. Αν ανοίξετε τώρα το φάκελο Games, θα δείτε οτι υπάρχει ο φάκελος Rainbow Islands μέσα. Διπλό κλίκ και... καλή απόλαυση.

Διευκρινήσεις


  • Στα παραδείγματα που παραθέτω με screenshots φαίνεται οτι το path είναι Program Files x86 αντί για Program Files. Μην δίνεται σημασία, αυτό γίνεται γιατί στον υπολογιστή που ετοίμασα το configuration, έχω 64bit περασμένα.
  • Με τον τομέα του ήχου (sound) και controllers δεν ασχολήθηκα γιατί η συγκεκριμένη έκδοση του WinUAE έχει presets αρκετά καλά οπότε δεν χρειάζονται κάποια τροποποίηση.
  • Εαν το λειτουργικό σας είναι Windows 7 η Vista να τρέχετε ΠΑΝΤΑ το WinUAE σαν Administrator

References


Αν δεν υπήρχε ο οδηγός του Paul, σίγουρα θα τα είχα βρεί σκούρα. Στο http://guide.abime.net/ μπορείτε να βρείτε όλους τους οδηγούς που έχει γράψει για το WinUAE. Φυσικά η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει κάλιστα και σε κανονικές Amiga οπότε είναι χρήσιμο υλικό για όλους. Δυστυχώς απεβίωσε στα 26 του.
 

Attachments

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Oοοοο, ρε γιατρέεεεεε !! STICKY επειγόντως !!

Που είναι το emoticon με τα προσκυνήματα ???? Υποκλίνομαι ! ;)
 

turrican

Retro Guru
Messages
2,671
Reaction score
2,369
Points
123
Πω! Πω! Μέσα στην ¨φιλικότητα" είναι η Amiga.... :mrgreen:
Συγχαρητήρια Dr!!! :geek:
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
turrican said:
Πω! Πω! Μέσα στην ¨φιλικότητα" είναι η Amiga.... :mrgreen:
χαχαχα αυτό ξαναπέστο!!

Ευχαριστώ παιδιά. Ο οδηγός είναι ναι μεν *παλιός*, αλλά πραγματικά αξίζει να έχετε ενα τέτοιο setup έτοιμο στην άκρη. Εγω απο τότε που έκανα το παραπάνω (σχεδόν 3 χρόνια τώρα, ίσως και 4) εξακολουθώ να έχω ακριβώς το ίδιο. Είναι πολύ εύκολο μετά, να μεταφέρεις τους *σκληρούς* δίσκους (π.χ σε άλλο υπολογιστή, σε άλλο λειτουργικό ή ακόμα και σε μια αληθινή amiga)
 

spyros.s

Retro Enthusiast
Messages
455
Reaction score
11
Points
18
ωραίος οδηγός...σε μένα τώρα έχει διπλή χρησιμότητα διότι πλέον δεν έχω την ευχέρεια ν' ανοίγω την αμίγκα όποτε θέλω ν' ασχοληθώ λόγω έλλειψης χώρου!
 
A

Anonymous

Guest
Εξαιρετικά αναλυτικός οδηγός.
Θα τον δοκιμάσω και εφόσον αρχίσει να με εξυπηρετεί θα τον περάσω και στην Α1200.
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
Φίλε Scientist thanks. Τσέκαρα και τα links και λειτουργούν όλα κανονικότατα οπότε δεν θα έχεις θέμα.
 

DAT-Alex

Retro Addict
Messages
630
Reaction score
430
Points
73
Μπραβο Xρόνη δεν ειχα ιδέα γενικα για την χρήση του Whdload και εψαχνα εναν τετοιο οδηγο.... Υπάρχει κατι ανάλογο για την 500αρα!

Επειγόντως θέλω σεμινάριο την Τετάρτη απο κοντά.... :thumbup:
 

amiga500fan

Retro Addict
Messages
813
Reaction score
9
Points
16
DAT-Alex said:
Μπραβο Xρόνη δεν ειχα ιδέα γενικα για την χρήση του Whdload και εψαχνα εναν τετοιο οδηγο.... Υπάρχει κατι ανάλογο για την 500αρα!

Επειγόντως θέλω σεμινάριο την Τετάρτη απο κοντά.... :thumbup:
Υπάρχουν διάφορα setup ετοιμα στο pc του club!!!!
 

jack678

Retro Starter
Messages
63
Reaction score
0
Points
8
σορρυ για το οφτοπικ

εκανα εκληση στο http://eab.abime.net/ σε καποιον DamienD (και σε αλλα 2 μελη που δεν θυμαμαι ποιοι ηταν) στην ενοτητα zone..αλλα δυστυχως " η κληση προοθειται"

ο ιδιος αλλα και αλλα μελη εκει εχουν βρει τροπο να μετατρεπουν παιχνιδια απο ipf σε adf βαζωντας μεσα και απειρες ζωες

εγω ειχα ζητησει να μετατρεψει απο ipf σε adf το Hostages_v1.1_0186..επειδη μεσα στο zip υπαρχει αρχειο zip καθως επεισης και επεξηγηματικο αρχειο...το οποιο μου βγαζει μυνημα λαθους το pc οταν παω να το ανοιξω

εγω πως μπορω να μετατρεψω το συγκεκριμενο παιχνιδι απο ipf σε adf?
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
jack678 said:
σορρυ για το οφτοπικ

εκανα εκληση στο http://eab.abime.net/ σε καποιον DamienD (και σε αλλα 2 μελη που δεν θυμαμαι ποιοι ηταν) στην ενοτητα zone..αλλα δυστυχως " η κληση προοθειται"

ο ιδιος αλλα και αλλα μελη εκει εχουν βρει τροπο να μετατρεπουν παιχνιδια απο ipf σε adf βαζωντας μεσα και απειρες ζωες

εγω ειχα ζητησει να μετατρεψει απο ipf σε adf το Hostages_v1.1_0186..επειδη μεσα στο zip υπαρχει αρχειο zip καθως επεισης και επεξηγηματικο αρχειο...το οποιο μου βγαζει μυνημα λαθους το pc οταν παω να το ανοιξω

εγω πως μπορω να μετατρεψω το συγκεκριμενο παιχνιδι απο ipf σε adf?
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο καθόλου (ipf to adf). Θα το τσεκάρω όμως μέσα στο ΣΚ (μαζί με το νέο RPi build) και θα σου πώ! Σε ποιό thread το έχεις ποστάρει ;
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
Χμμμμ οκ κατάλαβα τι παίζει περίπου. Θα ανοίξουμε άλλο thread.

Εξήγησε μου για ποιό λόγο θέλεις να κάνεις την μετατροπή αυτή ;( η οποία κατα 99% δεν παίζει, η τουλάχιστον δεν μπορεί να παίξει με όλα τα παιχνίδια).

Γιατί δεν βρίσκεις το παιχνίδι κατευθείαν σε ADF format με κάποιο trainer ;

*Edit*

Και παλι θεωρητικά μπορείς με WinUAE + X-Copy να αντιγράψεις επιτυχώς ενα IPF σε ADF. Δώσε μου το link απο το hostages
 

jack678

Retro Starter
Messages
63
Reaction score
0
Points
8
το link στο εστειλα φιλε μου

σε ευχαριστω πολυ για την οποιαδηποτε βοηθεια σου


δεν ειχα κανει posts εκει, αλλα ειχα στειλει προσωπικα μυνηματα στα μελλη

υγ¨το παιχνιδι το ειχα πετυχει με trainer πολυ παλια στο playagain.net σε μορφη adf

δυστυχως μετεπειτα δεν το ξανασυναντησα με trainer πουθενα στο net
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
jack678 said:
το link στο εστειλα φιλε μου

σε ευχαριστω πολυ για την οποιαδηποτε βοηθεια σου


δεν ειχα κανει posts εκει, αλλα ειχα στειλει προσωπικα μυνηματα στα μελλη

υγ¨το παιχνιδι το ειχα πετυχει με trainer πολυ παλια στο playagain.net σε μορφη adf

δυστυχως μετεπειτα δεν το ξανασυναντησα με trainer πουθενα στο net
Ούτε στα TOSEC releases ? Θα τσεκάρω να δώ μήπως το έχω ήδη :)
 

geoanas

Commodore Vampire
Staff member
Messages
7,056
Reaction score
5,549
Points
223
Αυτά τα τσέκαρες ;

Hostages (1988)(Infogrames) 438 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a2] 431 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a3] 437 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a4] 437 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a5] 437 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a6] 437 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[a] 445 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[cr QTX] 444 Ko
Hostages (1988)(Infogrames)[cr VF] 436 Ko

Hostages (1988)(Infogrames)[cr VF][b stops loading at track 3]
http://www.planetemu.net/roms/commodore ... adf?page=H
 

dR_wH0

Solder Noob
Staff member
Messages
5,688
Reaction score
1,875
Points
213
Άσχετο, τώρα πρόσεξα (χάρη στον Jack) οτι κυκλοφόρησε νέο TOSEC pack που τα *σπάει* απλά...Το κατεβάζω 133GB είναι.
 

jack678

Retro Starter
Messages
63
Reaction score
0
Points
8
δυστυχως ουτε και στο τωρινο tosec δεν υπαρχει η χαμενη εκδοση με το trainer

πριν 5-6 χρονια...λιγο πριν κλεισει το site το ειχαν ανεβασει

υγ στο crazy cars 1 δεν υπαρχει καθολου trainer για απειρο χρονο, καθως επεισης να μην σε πιανουν οι μπατσοι
 
Top